Pöttyös levelű begónia – gondozása, szaporítása, betegségei, virágzása

A  pöttyös levelű begónia (Begonia Coccinea) növények, más néven angyalszárny begóniák, amelyeket először Dél-Amerikában fedezték fel, a begónia növénycsoport nagy részét teszik ki.

Az összes begónia növénynek hosszú szára van, amelyen szárcsomók vannak. A begónia növények levelei és virágai ezekből a szárcsomókbó nőnek ki.

Az pöttyös levelű, begóniáknak nagy, „angyal szárny” alakú, sötétzöld levelei vannak, gyakran ezüst színű foltokkal tarkítva.

A növény levélének alsó része általában vörös színű. Az angyalszárny begónia virágfürtjei piros, fehér, narancssárga vagy rózsaszín is lehet.

A virágok és levelek színének intenzitása attól függ, hogy mennyi fényt kap a növény. Az angyal szárny begónia szép, könnyen gondozható, virágos növény, amely egész évben ragyog az otthonában.

A begóniákat mérgező növénynek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az angyalszárny begóniák kedvelik az erős közvetett fényt, de nincs közvetlen nap. A megfelelő fény segít a levelek és virágok intenzívebb színének kialakulásában.

A fény hiánya miatt a növény hoszzú és gyenge lesz, és leáll a virágzás is. Ha a fény túl intenzív, a levelek szélei összezsugorodnak és megbarnulnak.

Vízigény

Vigyázzunk, hogy ne locsoljuk túlzottan a növényt! Ha a növény kis edényben van, az öntözés előtt hagyjuk kiszáradni a talaj felső 3 centi részét. Nagyobb edényben hagyjuk, hogy a talaj felső 6-10 centis része kiszáradjon.

Az angyal szárny begóniát olyan edénybe tartsuk, aminek  csöpögő nyílásai vannak az alján, azért hogy megfelelő legyen vízelvezetés.

Vigyázzunk arra, hogy a növény soha ne üljön a vízben. Ha túlzott öntözés miatt, a levelek sárgássá válnak és leesnek.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta lehet a begóniákat tápzni. Amikor a begónia aktívan növekszik egy magas káliumtartalmú folyékony növényi táppal érdemes locsolni.Az év többi részében minden második hónapban tápozzuk.

A levelek égésének elkerülése érdekében hígítsuk a tápoldatot a javasolt mennyiség felére, és mindig a nedves taljra locsoljuk a tápoldatot. Érdemes tápozás előtt előlocsolni a növényt.

Hőigény

Az angyal szárny begóniák akkor növekednek legjobban, ha a hőmérséklet 18-24 °C között mozog. A 10 °C alatti hőmérséklet károsítja a leveleket és a virágot. Tartós alacsony hőmérsékleten a növény elpusztulhat.

Páraigény

Az általános háztartási páratartalom megfelelő a begónia növények részére. Soha ne locsoljuk a begónia leveleit! A nedves levelek elősegítik a lisztharmat és a levélfolt betegségek megjelenését.

Virágzás

Az erős közvetett fény és a magas káliumtartalmú műtrágya / táp segíti hogy az angyal szárny begónia többet virágozzon.

Az elhalt virágokat távolítsuk el, ahhoz hogy serkentsük a friss virágzást. Így a növény hosszasan és folyamatosan fog virágozni.

Kártevők

A a begóniák fő kártevői a bíbórtetvek, amelyek teljesen megfertőzhetik és elpusztíthatják a növényt. Ne használjunk mérgező növényvédő szereket a begónián, mert ezek károsítják a leveleket.

Kizárólag olyan rovarírtó szert használjunk, ami begóniára alkalmas. Otthon is készíthetünk egy alkoholos, szappanos, vagy neem olajos oldatot, ami segít a tetvek eltávolításában.

Betegségek

A leveleken megjelenő sárga foltok a betegség jele, amelyet egy növényi baktérium okoz. Ezek általában akkor jelennek meg, amikor a növény levelek nedvesek maradnak, vagy a talaj túl nedves.

Mint minden gombás és bakteriális betegség esetén, a jobb légáramlás, a szárazon tartott talaj, száraz levelek és kevesebb víz segít a levélfoltos betegség kezelésében.

Soha ne permetezzük növény leveleit vízzel, főleg amikor betegség jeleit tapasztaljuk, mivel ez teljesen tönkre teheti a növényt.

Használjunk a egy gyenge gombaölő szert vagy egy házi készítésű permetszert.

Egy evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál olajat alaposan keverjünk fel egy liter vízben. Öntsük az oldatot egy szobai permetezőbe, majd végezzünk egy próba permetezést. Ha egy nap után a levél nem károsult, az egész növényt lefujhatjuk a permetszerrel.

Talaj

A begónia szereti a tápanyagban gazdag talajt. Olyan virágföldet válasszunk amin hamar átfolyik a víz, de ugyanakkor elég sűrű is ahhoz, hogy megtartsa a begónia erős gyökérzetét. Az afrikai ibolyákhoz használt talaj tökéletes választás begóniák részére is.

Ültetés

Az angyalszárny begóniák nagyon jól elvannak kisebb kaspóban is. Használjunk olyan edényt, amelynek alján csöpögő nyílások vannak, amin a víz könnyen átfolyik. Válasszunk egy nehéz agyag- vagy kerámiaedényt, hogy elkerüljük a növény felborulását, amikor magasabb lesz.

Visszavágás

Az idősebb hajtásokat évente, télen vagy kora tavasszal vágjuk vissza. Ez serkenti, hogy a növény friss ágakat hozzon, és többet virágozzon.

Folyamatosan szedjük le az elhalt virágokat illetve az elszáradt leveleket.

Szaporítás

A begónia szaporítása dugványokkal a legegyszerűbb. Vágjunk le egy 5-10 centis részt egy nem virágzó szárból. Vigyázzunk arra, hogy a levágott szár legalább két-négy szárcsomóval rendelkezzen.

Mártsuk be a a szár vágott végét egy kis mennyiségű gyökérhormonba, és ültessük egy kis edénybe. Perlitben vagy homokban nagyon jól gyökerezik a begónia. Egy kis edénybe 3 darab begónia szárat ültessünk.

Mérgező növény

A begónia növényeknek 1-es színtű toxicitása, mivel a növényben oxalátok találhatók, amelyek kisebb állatokra és gyerekere ártalmasak.

Miért nem virágzik a pöttyös levelű begónia?

A begóniáknak nagyon erős közvetett fényre van szükségük a virágzáshoz. Nagyon sok növényi tápot igényelnek. Az angyal szárny begóniát havonta kell tápozni egy káliumban gazdag műtrágyával. A megnövekedett fény és a megfelelő tápozás ösztönözheti a begónia virágzását.

Miért sárgulnak a begónia levelei?

Az angyalszárny begónia levelei általában akkor sárgulnak és esnek le, amikor a növény túl van öntözve. Hagyjuk, hogy a talaj felső része teljesen kiszáradjon, mielőtt a növényt újra meglocsoljuk. Tartsuk szárazon a leveleket és locsolásnál vigyázzunk, hogy ne kerüljön rájuk víz.

A begóni telelhet egy fűtetlen szobában vagy zárt teraszon?

A begónia teleltetése nem egyszerű tekintettel a növény méreteire és igényeire. Az angyalszárny begónia könnyen elpusztulhat, ha a hőmérséklet 10 °C alá csökken. Ha a zárt teraszon a hőmérsékletet stabilan tudjuk tartani 15 °C körül, akkor hagyhatjuk a növényét ott telelni. Ha ez nem tudjuk megoldani,  akkor a begóniát a lakásban kell tartani, amíg az időjárás felmelegszik.

Miért száradnak a begónia levelei?

Lehetséges, hogy az angyalszárny begóniának nagyobb páratartalomra van szüksége. Nem ajánlatos, hogy a növény leveleit vízzel spricceljük, mivel a leveleinek nedvesen tartása elősegíti a betegségek kialakuljsát.

A növény körüli páratartalom növelése érdekében, helyezzük a begóniát egy nedves kavicsos tálcára. Ügyeljünk arra, hogy a begónia a kavicson üljön, és nem a vízben. A helyiség akár egy párásítót is használhatunk a páratartalom növeléséhez.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Kérdések és válaszok

  1. Pál Józsefné

    Pöttyös levelű begóniám van.Nagyon örülök,hogy választ kaptam a vele kapcsolatos gondozásra.Főleg a locsolás érdekelt.A levelei elkezdtek száradni. Köszönöm a hasznos információkat. Üdvözlettel: Pálné.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük