Sivatagi rózsa – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A sivatagi rószsa (Adenium obesum) egy egyedülálló kinézetű, pozsgás növény, ami Arábia félszáraz régióin, valamint Afrika keleti és nyugati részein őshonos.

Ennek a növénynek vastag, tömör törzse van, emiatt „kövér növény”-nek is nevezik. Beltéri tartás esetén a sivatagi rózsa akár a 60-150 cm magasságot is elérheti, valamint a 30-90 cm szélességet.

A sivatagi rózsa gyönyörű virágokkal és ritka kis levelekkel rendelkezik. A 3-5 cm-es csészealj alakú virágok nagyon látványosak, amik piros, rózsaszín vagy fehér színűek lehetnek.

A vastag törzs részlegesen vagy teljesen el van temetve a talajban. Ez az egyik népszerű beltéri virágos növény, mert szokatlan és kevés gondozást igényel.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A sivatagi rózsának erős, közvetett fényre van szüksége.

Vízigény

A sivatagi rózsa vastag törzse tárolja a vizet, így csak akkor kell megöntözni, mikor a talaja már száraz.

Ha a talaja már túlságosan szárazzá válik, akkor a növény pihenési időszakba kerül, egy kis víz azonban gyorsan újraéleszti a növényt, ami megint növekedésnek fog indulni.

Tápozás

A sivatagi rózsát egy kifejezetten a virágos növények számára ajánlott táppal kell gondozni. A növényi tápnak alacsonyabb nitrogéntartalmú és magasabb foszfortartalmúnak kell lennie.

Késő tavasztól kora őszig havonta kell tápozni a sivatagi rózsát, mindig hígítva a tápot az ajánlott erősség felére.

Hőigény

A sivatagi rózsának nagyon meleg hőmérsékletre van szüksége. A helyiséget, ahol a sivatagi rózsa tartózkodik mindig 15 °C felett kell tartani és óvni kell a növényt a légkondicionálóból kiáramló hideg levegőtől vagy a hideg huzattól.

Páraigény

A háztartási általános páratartalom tökéletes a sivatagi rózsa számára.

Virágzás

A sivatagi rózsa egész évben virágozhat, de tavasszal és ősszel sokkal gyakoribb és szebb a virágzás. Az idősebb növények sokkal több virágot termelnek. A virágok lehetnek vörösek, fehérek vagy rózsaszínűek.

Kártevők

A levéltetvek, a takácsatkák és a pajzstetvek mind problémát jelenthetnek a sivatagi rózsának. Egy rovarirtó szerrel, ami 50% alkoholból, 50% vízből, néhány evőkanál folyékony szappanból és néhány evőkanál ásványolajból egy olyan keveréket lehet előállítani, amivel be lehet permetezni a növényt, de arra vigyázni kell, hogy ez a permet ne érje a növény virágait.

Betegségek

A legtöbb gombás vagy bakteriális betegség, ami érinti a sivatagi rózsát, min pl. a korona-, a gyökér- és a szárrothadás, a túlöntözés eredménye.

Mindig meg kell várni, hogy a talaj száraz legyen és csak utána érdemes locsolni. Fontos továbbá, hogy víz ne érje a növény leveleit, virágait és szárait.

Talaj

Egy laza, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajkeveréket ajánlott használni, amely nem válik nehézzé és agyagszerűvé.

Ehhez a cserepes talajhoz kemény homokot, vagy kifejezetten kaktuszoknak és pozsgás növénynek készült keveréket is lehet adagolni.

Ültetés

A sivatagi rózsa szereti, ha kis virágcserépben a gyökerei szorosan egymás mellett vannak. Ez a növényt nem kell gyakran átültetni.

Visszavágás

A sivatagi rózsát az év során bármikor vissza lehet vágni. Az új hajtásokon új virágok fejlődnek ki. Ha növény virágzása előtt visszavágjuk, jóval több elágazást és több virágot fog ösztönözni.

Szaporítás

A sivatagi rózsát magról lehet szaporítani legjobban, de otthonunkban ez nem biztos hogy működni fog.

Ki lehet próbálni a dugványokkal való szaporítást, de az új növényeknek hiányozni fog a vastag, kövér törzs, ami a sivatagi rózsát annyira egyedivé teszi.

Mérgező növény?

A sivatagi rózsa egy mérgező szobanövény, ami 2-es szintű toxicitással rendelkezik.

Miért hullanak a sivatagi rózsa zöld levelei?

A sivatagi rózsa akkor veszíti el leveleit, amikor túl öntözik. Ez egy pozsgás növény, amely nagyon kevés vizet igényel.

Hogyan neveljek vastag és kövér törzset a sivatagi rózsának?

Íme néhány tipp, amely segíthet a sivatagi rózsa vastagabb törzs kialakításában.

Amikor átültetjük a sivatagi rózsát, akkor a gyökérgömböt magasabbra kell emelni az új edényben, úgy, hogy a gyökér felső része szabad legyen.

Egy magas foszfortartalmú táppal kell gondozni. Ezek a dolgok elősegítik, hogy a sivatagi rózsa törzse vastagodjon.

Miért vékony és fakó a sivatagi rózsa?

Agresszíven vissza kell vágni a sivatagi rózsát, ha azt akarjuk, hogy jobban nézzen ki. Vissza kell vágni a szárak felét majdnem a fő törzsrészig, és a növényt erős fénybe kell helyezni.

Az új növekedésnek három vagy négy héten belül meg kell kezdődnie. Amint az új növekedés elkezd kialakulni, vissza kell vágni a többi vékony szárat is.

Mit tegyek, hogy több virága legyen a sivatagi rózsának?

A sivatagi rózsának nagyon sok erős fényre van szüksége a virágzáshoz. A virágzáshoz szintén magas foszfortartalmú tápra van szükség. A sivatagi rózsa tavasszal és ősszel többet virágzik, mint nyáron és télen.

Szobanövények
Frissítve: 2020.06.03

Kérdések és válaszok

 1. Tajti Irén

  Sajnos én akármit csináltam nem maradt meg. Minden feltételt megadtam neki, de csak nem maradt meg. Szomorú vagyok, mert nagyon szeretem ezt a virágot.

  1. avatar
   Kertinfó

   Tapasztalataim szerint a túlzott locsolás illetve a gyenge fény jelent legtöbbször problémát a növény számára. A sivatagi rózsa sokkal jobban bírja ha nem kap elég vizet, mint a túlzott öntözést. A téli időszakban, akár havonta egyszer is elég öntözni a növényt.

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük