Aranypálma – gondozása, szaporítása, betegségei, virágzása

A Madagaszkáron őshonos aranypálma, areca pálma (Dypsis Lutescens), az egyik legnépszerűbb szobanövény. Az aranypálma közepes méretű, egzotikus megjelenésű növény, amely a lakásban tartva elérheti a masfél-két méter magasságot; szabadban akár 25 méter magasra is megnőhet.

Az aranypálma, más néven pillangópálma, becenevét a hosszú, tollszerű, egymáshoz képest ellentétes irányba fejlődő, pillangószárnyakra hasonlító leveleiről kapta.

Az aranypálma levelei különlegesek, minden levél 40-60 úgynevezett levélkéből áll, amelyek a levélgerinc mentén helyezkednek el, egymástól telejsen függetlenül fejlődnek.

Fényigény

Az aranypálma erős, közvetett fényt igényel. A túlzott fény vagy közvetlen nap megégíti a levelek végét, és ezek lassan elsárgulnak.

Vízigény

Az aranypálma szereti ha nedves a talaj, de ne hagyjuk a gyökereket vízben állni. Érdemes hagyni a talaj felső részét kiszáradni, mielőtt újra locsoljuk a növényt.

A növény a csapvízben található klórt nem szereti. Ez is gyakran okozhat levélkárosodást. Ha csapvízzel locsoljuk az aranypálmát, használat előtt, hagyjuk állni a vizet egy napig egy fedettlen edényben. Így a klór nagy része elpárolog a vízből. Nehéz fémek is lehetnek a csapvízben, amikre a pálma érzékeny. Ilyenkor érdemes a vizet szűrni, vagy desztillalt vizet használni.

Nagyon sok vegyi anyagot vagy sót tartalmazó víz levélkárosodást okoz, illetve hosszú távon a növény pusztulásához vezethet.

Tápozás

Nyáron, amikor az aranypálma aktívan növekszik, havonta tápozzuk, egy magas nitrogéntartalmú folyékony növényi táppla.

Vigyázzunk arra, hogy a táp túladagolása károsítja a leveleket. Sárga foltok jelenhetnek meg a leveleken a túlzott tápanyag miatt. Érdemes, az ajánlott tápanyag mennyiség felét használni.

Hőigény

Az aranypálma a 18-24 °C közötti hőmérsékletet szereti. Ez a növény nagyon érzékeny az alacsony hőmérsékletre, 10 °C alatti hőmérsékleten akár el is pusztulhat. Ha nyáron a teraszon tartjuk, vigyük be a szobába mielőtt az éjszakai hőmérséklet 12 °C alá csökken.

Páraigény

A magas páratartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy az aranypálma jól fejlődjön. Egy párás, világos fürdőszobában nagyon jól érzi magát a növény.

Virágzás

Az aranypálma ritkán virágzik a szobában. Ha mégis vrágzik, a virágok nagyon kicsik, gyakran észre sem vesszük.

Kártevők

Az atkák és a pajsztetvek komoly kárt tudnak tenni a növényben. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, főleg kültéri tartás esetén, hogy mielőbb fel tudjunk lépni a kártevők ellen.

Ha kártevők jeleit tapasztaljuk a növényen, permetezzünk meleg szappanos vízzel vagy egy enyhe rovarirtó szerrel. Ne permetezzük az aranypálmát alkoholt tartalmazó szerrel, mivel ez károsíthatja a leveleket.

Betegségek

Mivel az aranypálma magas páratartalmat igényel, hajlamos a gombás és bakteriális fertőzésekre.

A pécsétviaszgomba fertőzés tünetei a pirosas, barbana elszíneződések a levélgerincen és a leveleken. Sajnos, ezt a gombafertőzést nem lehet kezelni az aranypálma esetébe, viszont meg lehet előzni, ha megfelelő a páratartalom és a locsolás.

Talaj

Használjunk szerves tápanyagban gazdag, savas talajt, amelynek jó a vízelvezető képessége. Ha a talaj túl tömör, agyagos jellegű, adjunk hozzá nagy szemcsés homokot.

Ültetés

Az aranypálma  kis kaspóban is elvan, szépen tud növekedni, azonban növekedése leáll ha az edényt benőtte a gyökér. Ha azt akarjuk, hogy a növény szép nagyra nőjön, válasszunk egy méretes cserépedényt.

Vigyázzunk arra, hogy a nagyobb edényből lasabban párolog el a nedvesség, ezért ritkábban kell locsolni a pálmát. Minden esetben olyan kaspót válasszunk, aminek az alján el tud távozni a felesleges víz.

Visszavágás

Általában az aranypálma idős levelei, a növény alsó részén elszáradnak. A száraz leveleket tőböl vágjuk le, vigyázva arra, hogy a többi levelet ne sértsük meg.

A levelek barna, elszáradt végét egy nedves ollóval vágjuk le. Az aranypálma tetején, közepén van csak növekedés; ha ez a rész sérül vagy levágjuk, a növény nem növekszik tovább és elpusztul.

Szaporítás

Az aranypálmát általában magokkal szaporítják, de ha a növény megfelelő méretű, tőosztást is alkalmazhatunk.

Levegő tisztítás

Több tanulmány is kimutatta, hogy az aranypálma hatékonyan távolítja el a levegőből a benzolt, formaldehid-et és a triklór-etilén-t.

Mérgező növény?

Az aranypálma nem egy mérgező növény.

Miért sárgul az aranypálma levele?

Ha az aranypálma talaja nagyon kiszárad, a levelek elkezdenek sárgulni. Vágjuk le az elsárgult leveleket és locsoljuk meg jól a növényt, de ne hagyjuk vízben állni.

Miért barnulnak az aranypálma levélvégek?

Az aranypálma leveleinek vége általában akkor barnul, ha a növényt túlöntözzük, túltápozzuk, vagy klóros csapvizet használunk locsoláshoz. Ebben az esetben, hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni, majd szűrt vagy desztillált vízzel locsoljuk.

Mi okozza az aranypálma levelein megjelnő vöröses pókhálót?

Ha az aranypálma levelein vörös pókháló jelenik meg, nagy valószínűséggel pókatkák, takácsatkák támadták meg a növényt. Ezek az apró, fehér, fekete, vagy vörös színű rovarok hálót szőnek, kiszívják a növény nedveit, így csúnya, sárga foltokat okoznak a leveleken.

Permetezzük be a növényét biológiailag lebomló szappanos vízzel, vagy egy enyhe, akár hígitott rovarírtó szerrel. Érdemes próbapermetezést végezni, hogy biztosak legyunk, hogy a permetszer nem károsítja a növényt.

Feltétlenül kezeljük a levelek mindkét oldalát és minden levelet!

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.24

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük