Flamingóvirág (Anthurium) – gondozása, szaporítása, betegségei, virágzása

A flamingóvirágok (Anthurium) egy nagy növénynemzetség, amely több mint 700 fajt tartalmaz. Ez a nemzetség a kontyvirág (Araceae) családhoz tartozik.

Az anthurium növényeket flamingóvirágnak vagy fiúvirágnak is nevezik, mindkét név a virág szerkezetére utal.

Ezek az egyszerűen gondozható beltéri növények szép, hosszú élettartamú, viaszos, szív alakú virágot termelnek, amely egész évben virágoznak. A virágok valóban módosított levelek, amit buroklevélnek is neveznek.

Az flamingóvirág piros, rózsaszín és fehér virágait vágott virágdíszekben is gyakran felhasználják. A flamingóvirág nagyon jó választás az otthon vagy iroda díszítéséhez, de akár ajándéknak is tökéletesen megfelel.

Ezek a növények mérgezőek, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az flamingóvirág növényeknek a lehető legtöbb közvetett fényre van szükségük, de ha lehet ne érje leveleiket közvetlen napfény, mivel ez elégetheti a leveleket.

Ha nincs elegendő fény, az anthúrium-növény kevesebb virágot termel, vékonyá és gyengévé válik, a levelek a fény felé nyúlnak.

Vízigény

Hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni, majd bőven locsoljuk meg a növényt.

A sárga levelek túlzott locsolásra, a száradás a levélcsúcsok körül kevés locsolásra utalnak.

Tápozás

Használjunk kiegyensúlyozott vagy kissé magas nitrogéntartalmú műtrágyát az flamingóvirág tápozásához. Tavasszal és nyáron, amikor a falmingóvirág aktívan növekszik, havonta tápozzuk. Ajánlott a növényi tápot előírt felét de akár negyedét használni, mivel a túlzott táp használata levélégéshez vezethet.

Hőigény

Az falmingó növények inkább a nappali 24-30 °C közötti, illetve az éjszakai 10 °C körüli hömérsékletet részesítik előnyben. A 10 °C alatti hőmérsékleten a növény anyagcseréje lelassul, a levelek és virágok növekedése leáll. Tartós 10 °C alatti hőmérsékleten a növény elpusztulhat.

Páraigény

Minél nagyobb a páratartalom, annál jobban növekszik az anthúrium növény.

Virágzás

A halványuló vagy elszáradt virágokat távolítsuk el, hogy serkentsük az új virágok kialakulását. A flamingóvirág egész évben virágozhat, ha a körülmények megfelelők.

Kártevők

Az flamingó növényeket a levéltetvek és az atkák is előszeretettel támadják. Az új hajtások kimondottan érzékenyek a kártevőkre. Rendszeresen gondosan vizsgáljuk meg növényt és a kártevők első észlelésekor permetezzük egy enyhe rovaríró szerrel, vagy házi készítésű szappanos, neem olajos oldattal.

Betegségek

A gombás és bakteriális növényi betegségek nagy problémát jelentenek, mivel a flamingóvirágok a magas páratartalmat és meleget kedvelik.

A megbetegedések elkerülése érdekében tartsuk szárazon a leveleket, és biztosítsuk a jó légáramlást a növény körül, de ne helyezzük huzatos helyre.

Talaj

A flamingóvirág a tápanyagban gazdag, szerves, laza talajt kedveli. Egy takaró moha segít a talaj nedvesen tartásában, így a locsolás  akár hetekig is kihagyhatjuk.

A gyökérrothadás megakadályozása érdekében egy jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajt válasszunk.

Ültetés

A falmingóvirágok jól elvannak kisebb kaspókban akár évekig is. Nem szükséges gyakran átultetni. Ezek a növények szeretik ha besűrűsödik a gyökérzetük.

Visszavágás

Vágjuk le az elhalványult virágokat illetve elszárad vagy beteg levelket.

Szaporítás

A flamingóvirágot tőosztással, magról vagy dugványokkal lehet szaporítani. A magról való szaporítás egy hosszadalmas folyamat. A tőosztást átültetéskor érdemes elvégezni. A dugványokkal való szaporításnál érdemes a levágott részeket gyökereztetni, mielőt földbe ültetjük.

Pihentetés

Téli időszakban hagyja a falmingó növényeket 6-8 hétig pihenni. Az alacsonyabb hőmérséklet, kevesebb fény és a száraz talaj segít az hogy a növény többet virágozzon a kövekez ő tavasszal és egész nyáron.

Levegő tisztítás

A falmingóvirágok, lenyűgöző szépségük mellett, kivállóan alkalmasak a levegő tisztítására is. A növények eltávolítják az ammóniát, a formaldehidet és a xilolt a levegőből.

Mérgező növény

Az flamingóvirágok nagyon mérgező növények, 3-as szintű toxicitással rendelkeznek. Tartsuk távol kisgyerekektől és háziállatoktól.

Miért virágzik kevesebbet a falmingóvirág?

A téli időszakban hagyjuk a falmingóvirágit pihenni 6-8 hétig. Tegyük olyan helyre, ahol kevés fényt kap és alacsonyabb a hőmérséklet is. Csökkentsük az öntözést; ha lehet teljesen hanyagoljuk. Ez a pihentetés elősegítheti, hogy a következő évben a flamingóvirágok több virágot termeljenek.

Használható a flamingóvirág virága vágott virágdíszekhez?

Az anthúrium virágai kiválóan mutatnak különbözö virágdíszítésekben. Az anthúrium virágai felhasználhatók csokrokban vagy önmagukban egy vázában is sokáig elállnak.

Miért sárgulnak a flamingóvirág levelei?

A sárga levelek a túlzott öntözés, a túlzott tápozást vagy a helyiség alacsony hőmérsékletét jelzik. Hosszan tartó fényhiány is okozhatja a sárga leveleket.

A macska megrágta a flamingóvirág levelét – mit tegyek?

Az flamingóvirágok nagyon mérgezőek. A növény lenyelése súlyos gyomorpanaszokat okoz, minél kisebb az áldozat, annál súlyosabb következményei vannak. Az flamingóvirág növények fájdalmas bőrirritációkat is okozhatnak. Ha macskát tartunk, vigyázzunk arra, hogy az állat ne kerüljön a növény közelébe.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Kérdések és válaszok

  1. Tarján

    Ha nagyon megnyulik levághatunk belőle? Hol kell levágni?
    Amit levágtunk lehet gyökeresztetni?

  2. Deák Tiborné

    Hogyan távolítsam el a sérült levelet,meddig vágjam vissza?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük