Amarillisz (Hippeastrum) – gondozása, szaporítása, betegségei, virágzása

Az amarillisz növények a Dél-Amerika trópusi régióiban őshonosak. Ezek a látványos, könnyű gondozású növények októbertől április végéig ültethetők, és december végétől júniusig fognak virágzni.

Megfelelő virágzás utáni gondozással egy amarillisz évről évre forg virágozni. Az amarilisz növényeket kaspóban elültetve, vagy akár hagyma formában is megvásárolhatjuk.

Minél nagyobb és húsosabb az amarilisz hagymája, annál több virágot fog termelni. Az élénk színű virágok ülönböző színüek lehetnek: piros, narancssárga, fehér vagy rózsaszín. Néhány új, hibrid fajta csíkos virágokkal rendelkezik.

Az amarillisz növényeket mérgezőek, ezért azokat háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az amarillisz növényeknek erős, közvetett fényre van szükségük. Egy déli tájolású ablakban érzik legjobban magukat, a keleti és a nyugati tájolás is megfelelő, viszont az északi tájolású ablakban tartott növények mesterséges fényt is igényelnek, főleg a rövid téli napokon.

Vízigény

Amíg a szár és a levelek ki nem fejlődnek a hagymából, az amariliszt nagyon keveset locsoljuk. A szár, a levelek és a rügyek kialakulásakor fokozatosan növljük a kilocsolt víz mennyiségét. A talaj nedvesen tartása elősegíti hogy az amarillisz-virágok sokáig nyíljanak.

Tápozás

Havonta lehet tápozni az amarillisz növényeket magas kálium- és foszfortartalmú, illetve alacsony nitrogéntartalmú (5-10-10) vagy (6-12-12) táppal. Mindig hígítsuk a tápot az ajánlott mennyiség felére.

Hőigény

Az amarillisz egy trópusi növény, amely állandó 20-21 °C körüli hőmérsékleten szereti.

Amint az amarillisz növény elkezd virágozni, helyezzük hűvösebb helyre (18-19 °C). Ez segít a hosszabb virágzásban. Melegebb hőmérsékleten a virágok nagyon hamar elhervadnak.

Páraigény

Az alapvető háztartási páratartalom ideális az amarillisz növények számára. Alacsonyabb páratartalomban is szeretik. Óvjuk a nagyon párás helyektől, mivel ez a növény megbetegedését is okozhatja.

Virágzás

Az amarillisz hagymákat bármikor, késő ősztől kora tavaszig ültethetjük, általános virágföldbe. Minél nagyobb és húsosabb az amarillisz hagymája, annál nagyobbak lesznek a virágok.

Ültetés előt néhány órával, áztassuk az amarillisz hagymák gyökereit és alsó részét vízbe.

Az vibráló színű virágok általában 7-10 hétig is nyílhatnak. A télen ültetett hagymák hosszabb ideig virágoznak, mint a tavasszal ültettett hagymák.

Kártevők

A tripsz és az atkák megtámadhatják a növényt. Ez főleg virágzás előtt jellemző. Egy általános rovarirtó szerrel könnyen megszabadulhatunk a kártevőktől.

Betegségek

Az amarillisz növények foltos levelei különböző gombás vagy bakteriális betegségek jelei.

Sajnos nincs jó ellenszer ezekre a megbetegedésekre. Izoláljuk a növényét, hogy megakadályozzuk a betegségek terjedését más növényekre. A jó légáramlás és a levelek szárazon tartása segítik a betegségek megelőzését.

Talaj

Az amarillisz hagymáját könnyű, laza, gyors vízáteresztő képességgel rendelkező talajba ültessük. Ha csak általános virágföld áll rendelkezésünkre, az sem jelent problémát, viszont érdemes homokkal lazítani a talaj szerkezetét.

Olyan talajt válasszunk, ami nem tarja magában a vizet. A túlzott nedvesség a hagyma rothadását okozhatja.

Ültetés

Az amarillisz növények kedvelik a kissebb méretű kaspókban. Arra figyeljünk, hogy a növény elég magasra nő, ezért inkább egy súlyosabb, cserép edényt válasszunk neki, hogy elkerüljük az elborulást.

Visszavágás

A megbetegedt leveleket azonnal vágjuk vissza, hogy a bakteriális vagy gombás fertőzések ne terjedjenek a növény más részeire.

Szaporítás

Az amarillisz-növények szaporítsa általában hajtásokkal történik.

Egy másik szaporítási módja az amarillisz növényeknek, a hagyma függőleges, a gyökérzetre merőleges irányban való négy részre vágásával történik. Ez a módszer sok figyelmet igényel, mivel a feldarabolt hagyma kiszáradhat, és többet nem hajt ki.

Pihentetés

Virágzás után amarillisz növénynek pihenésre van szüksége. Ahhoz, hogy a következő években is virágozzon, néhány dolgot meg kell tennünk:

Vágjuk le a halott vagy haldokló virágot a szárról. Amikor a szár elkezd száradni, vágjuk vissza hagymáig. Folytassuk a locslást és tápozást amegszokott módon, legalább 5-6 hónapig, így lehetővé téve a levelek teljes fejlődését és növekedését.

Amikor a levelek sárgulni kezdenek, ami általában kora ősszel történik, vágjuk vissza a leveleket 5 centire a hagymától, majd vegyük ki a hagymát a talajból.

Tisztítsuk meg a hagymát, és helyezzük hűvös (4-10 °C), sötét helyre, például fűtetlen garázsba, vagy hűtőszekrénybe, legalább 6 hétig.

Figyelem! Ne tároljuk az amarillisz hagymát almával együtt. Az alma sterilizálja az amarillisz hagymát.

A hagymákat legalább 6 hétig tároljuk; ez nagyon fontos! E pihenés nélkül az amarillisz hagymák nem virágoznak újra. 6 hét elteltével,  a hagymákat újra el lehet ültetni. Ültetés után, nagyjából 8 hét után fog a növény virágozni.

Mérgező növény

Az amarillisz nagyon mérgező hagymás növény, 3-as szintű toxicitássi besorolást kapta.

Az amarillisz zöld része fenanthridin alkaloidot tartalmaz, ami hányást, nagyon alacsony vérnyomást és légzési problémákat okozhat.

Az amarillisz hagymái oxalátokat tartalmaznak, amelyek túlzott nyálképzést és hasi fájdalmat okozhatnak.

Miért nem virágzik az amarillisz növényem?

Íme néhány ok, ami miatt az amarillisz nem virágzik:

  1. Nem megfelelő növényi táp használata. A magas nitrogéntartalmú tápok elősegítik a levéltermelést, de nem segítenek a virágok fejlődésében. Használjunk magas káliumtartalmú növényi tápot.
  2. Lehet, hogy az amarillisz nem kap elég fényt, vagy a hőmérséklet túl hideg lehet.
  3. A talaj túlzott nedvessége miatt is leállhat a virágzás.
  4. Ha nem pihentetjuk eleget az amarillisz hagymákat, a növény nem virágzik a következő évben.

Miért foltosodnak az amarillisz növény levelei, virágai és szára?

Az amarillisz-növény levelein, szirmain és szárán megjelenő vörös foltokat gomba vagy baktérium okozza. A vörös folt elkerülése érdekében csökkentsük a víz mennyiségét, tartsuk szárazon a leveleket, távolítsuk el a beteg leveleket és szirmokat. Permetezzük be a növényt gombaölő szerrel, vigyázva arra, hogy ne vigyük ezt túlzásba.

Egyes amarillisz növények miért csak néhány virágot hoznak?

Az amarillisz növények virág mennyisége összefüggésben áll a hagyma méretével. Egy kis amarillisz hagyma jóval kevesebb virágot fog hozni, mint egy nagyobb, húsos hagyma.

Minél nagyobb egy amarillisz-hagyma, annál több virágot termel.

Érdemes az amarillisz növényt virágzás után is tápozni. Ezzel sokat segíthetünk a hagyma növekedésén. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy elég fényt kapjon a virágmentes időszakban is.

Az amarillisz növényt lehet teraszon vagy kertben tartani?

Ha az amarillisz növényt kertben vagy teraszon akarjuk tartani, amikor meleg az idő, akkor számítsunk arra, hogy néhany rovar megtámadhatja levelét vagy virágát.

A beltéri amarillisz növényt ritkán támadják kártevők.

Végszó

Az amarillisz növények kiváló ajándékok az év bármely szakában, de különösen Karácsonykor egy nagyon jó választás, ugyanis ilyenkor virágzik a legjobban.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük