Aszparágusz – gondozása, szaporítása, virágzása, igényei

A Dél-Afrikában őshonos aszparágusz (Asparagus aethiopicus, Asparagus sprengeri) növényeket könnyű gondozni, tökéletesen alkalmas kezdőknek is.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy az aszparágusz egy páfrány, azonban ez nem így van. Hihetetlne, de az aszparágusz a liliom családba tartozik.

A aszparágusz névét az apró, spárga, lándzsa hegyekre hasonlító levelei alapján kapta. Az aszparáguszok legnépszerűbb fajtája a tűlevelű aszparágusz.

Az tűlevelű aszparáguszt futónövényként is tarthatjuk, vagy metszéssel akár bokornak is nevelhetjük. Az aszparágusz szárai akár egy méter hosszúra is megnőhetnek.

Az apró, tűszerű, élénkzöld levelei között éles kis tövisek bújnak meg, amik könnyen áthatolnak a bőrön, ezért az aszparáguszt óvatosan kell kezelni, hogy elkerüljük a sérülést.

Az tűlevelű aszparágusz mérgező növény, ezért tartsuk távol háziállatoktól és gyermekektől.

Fényigény

Az aszparágusz akkor növekszik a legjobban ha erős közvetett fényben tartjuk. A gyenge fényben az aszparágusz nagyon lassan növekszik, és levelei elsárgulnak.

Vízigény

Hagyjuk, hogy a talaj felső része kiszáradjon, mielőtt az aszparáguszt újra meglocsoljuk. Ha estleg nem tudnánk mikor locsoljuk, a növény jelzi ha vízre van szüksége. Az aszparágusz levelei halványzöldek lesznek, ha a talaj kiszárad és nedvességre van szükség.

A aszparágusznak több vízre van szüksége a forró nyári hónapokban, a hideg téli hónapokban a szárazabb talajt kedveli.

A aszparáguszok nagyon jól bírják a vízhiányt. Ha növénynek több vízre van szüksége, a levelek sárgulni kezdenek, azonban ha túlöntözzük a levelek barnulni kezdenek.

Tápozás

Az aszparáguszt nyáron, mikor intenzíven növekszik, havonta tápozzuk, egy általános, folyékony növényi táppal. Télen, mikor a növekedés lecsökken, nem kell tápozni.

Ne adagoljuk túl a tápot, inkább kevesebbet használjunk az ajánlott mennyiségből.

Hőigény

A aszparáguszok 10-24 °C közötti hőmérsékletet részesítenek előnyben. A hidegebb hőmérsékletet is kibírják, akár 2-3 °C hőmérsékleten is túlélhetik egy rövid ideig.

Páraigény

Az  aszparágusz a liliom növénycsaládhoz tartozi, így páraigényei is nagyon hasonlóak: normál és alacsony páratartalom mellett is jól elvannak.

Virágzás

Az aszparágusz általában tavasszal virágzik. Kis fehér virágai mérgező vörös bogyókká alakulnak, ezek az aszparágusz gyümölcsei, amelyek magvakat tartalmaznak.

Kártevők

Az aszparáguszt több rovar is megtámadhatja: levéltetű, pajzstetű vagy takácsatka. A aszparáguszok nem szeretik a rovarírtó szereket, ezért használjunk enyhe szappanos oldatot vagy neem olajat a kártevők ellen.

Betegségek

Az aszparágusz a növényi betegségekkel szemben eléggé ellenálló.

Talaj

A aszparágusz a szellőzős, laza talajt kedvelmi, amin gyorsan atfolyik a víz és gyorsan kiszárad.

Ha aszparágusznak szánt virágföld  túl nehéznek vagy agyagszerűnek tűnik, adjunk hozzá homokot, perlitet vagy tőzegmohát.

Ültetés

Az aszparágusz egy kisebb edényben is jól érzi magát. A kötött, tömött gyökérzet ösztönzi a szárak növekedését.

Visszavágás

Az aszparáguszt ritkán kell visszavágni. A sárga vagy barna szárakat és leveleket érdemes tőből levágni.

Szaporítás

A aszparáguszt tőosztással vagy magokról is lehet szaporítani. Az aszparáguszt tőosztással tavasszal legjobb szaporítani mielőtt beindul a növekedés.

A aszparágusz gyökerei nagyon erősen egybefonódnak, ezért gyakran nagyon nehéz megosztani a növényt. Ilyenkor érdemes egy erős eszközt használni a szétválasztáshoz.

Pihentetés

Az aszparágusz, mint sok trópusi növény, a hűvösebb hónapokban pihen. Ilyenkor a növény vízigénye nagyon lecsökken, ezért ritkán kell locsolni.

Mérgező növény

Az aszparágusz mérgező szobanövény, melyek 1-es toxicitási szintel rendelkezik. Az aszparágusz vörös bogyós gyümölcse emésztési problémákat okozhatnak, ha ezeket elfogyasztjuk.

Mit csináljunk az aszparágusz vörös bogyóival?

Ha virázik az aszparágusz és a gyümölcs be is érik, ez nagyon jó jel, mert a növény minden igénye ki van elégítve. A aszparágusz virágai és bogyói nem ártanak a növénynek, de lelassíthatják az új levelek fejlődését.

Ha szeretnénk a növekedést ösztönözni, vágjuk le a virágokat. A vörös bogyók mérgezőek, ezért dobjuk ki.

Miért sárgulnak az aszparágusz levelei?

Az aszparágusz levelei általában akkor sárgulnak, ha nem kapnak elég nedvességet. Ha betartjuk a locsolási igényeket, szép zöldek maradnak a levelek.

A sárga leveleket a fény vagy a tápanyag hiánya is okozhatja. Soha ne tápozzuk a növényt, ha a talaj nagyon száraz.

Miért nem növekszik az aszparágusz?

Az aszparágusznak nagyon erős közvetett fényre van szüksége, hogy jól növekedjen. A fény hiánya miatt a növekedés lelassul és a levelek sárgulni kezdenek.

Ilyenkor érdemes a növényt áthelyezni vagy mesterséges fényt használni napi néhány órán keresztül.

Mikor ültessük át az aszparáguszt?

Az aszparágusz nagyon jól jelzi mikor van szüksége egy új, nagyobb edényre.

Az aszparágusz gyökérzete nagyon erős, gyakran szétfeszíti a műanyag edényt. Ilyenkor érdemes egy nagyobb cserépedénybe átültetni.

Ha eleve cserépedényben tartjuk a növényt, időnként érdemes ellenőrizni gyökérzetét. Óvatosan húzzuk ki a növényt az edényből. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyökerek teljesen kitöltik a cserepet és nagyon kevés a talaj, át kell ültetni egy nagyobb edénybe.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük