Afrikai ibolya – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Ki ne szeretné az afrikai ibolyákat? A kicsi, kompakt afrikai ibolya lágy, szőrös, sötétzöld leveleivel és gyönyörű, finom, kék / ibolya, rózsaszínű, fukszia és fehér virágokkal egész évben virágzik.

Az újabb, hibrid fajták kettős és kétszínű virágokkal rendelkeznek. Az afrikai ibolya lehet miniatűr, kb. 15 cm átmérőjű vagy szabványméretű, 20-30 cm átmérőjű.

Az afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha), más néven fokföldi ibolya, hazánkban beltéri ibolyaként ismert, nevét azért kapta, mivel a növény Tanzániából és Kelet-Afrikából származik, és virága az ibolya virágára hasonlít.

Fényigény

Az afrikai ibolyák inkább erős közvetett fényben szeretik, keleti irányú ablakban elhelyezve érzik magukat a legjobban. Ha a fény túl alacsony, a levelek sötétzöldé válnak, elveszítik lágy megjelenésüket, és a növény nagyon kevés virágot termel.

Ha viszont tú sok a fény, a levelek halványsárga-zöld színűvé válnak, és a virágok gyorsan elhalványulnak.

Vízigény

Az öntözés előtt hagyja, hogy a talaj felső 2-5 cm része kiszáradjon. Ne használjon olyan vizet, amely áthaladt egy vízlágyítón, vagy klórt esetleg fluoritot tartalmaz. Az afrikai ibolya szobanövényeket mindig alulról kell öntözni, hogy ne kerüljön víz a levelekre.

15 perc elteltével távolítsa el a fölösleges vizet, amely még mindig a csészealjban van.

Tápozás

Az afrikai ibolyák számára bármilyen általános, kiegyensúlyozot műtrágya, növényi táp megfelelő. Vigyázzunk arra, hogy ne adagoljuk túl a növényi tápot. Egy kevés, az ajánlott erősség felét használjuk csak.

Havonta tápláljuk az afrikai ibolyákat, amikor a növény aktívan növekszik. A túlzott műtrágyázás a levél hegyének égését, a rossz virágtermelést, a levél repedését okozhatja, és akár a növény pusztulásához is vezethet.

Hőigény

Ezek a növények a nappali 24 – 27 °C hőmérsékletet, illetve az éjjeli pedig kb. 10 ° -al hidegebb hőmérsékletet kedvelik. Rosszul viselik a hideg, huzatos helyeket és a forró levegő áramlását. Az ibolyákat ne tartusk közvetlenül a radiátor mellett.

Páratartalom

Előnyös a magas páratartalom, de az afrikai ibolya könnyen alkalmazkodik az alapvető háztartási páratartalomhoz.

Virágzás

Távolítsuk el az elhalt virágokat és ezek szárait a további virágok ösztönzése érdekében. A talaj szárazon tartása serkenti az afrikai ibolya virágzását. Ezért ha azt akarjuk hogy többet és hosszabban virágozzon, locsoljuk megfelelően a növényt.

Kártevők

Az afrikai ibolyákat a pókatkák és a bíbortetű  is gyakran megtámadják. Alkohol vagy neem olaj segítségével könnyen megszabadulhatunk a kártevő rovaroktól. Mivel a növény levelei könnyen megsérülnek, kizárólag az afrikai ibolyák számára ajánlott kereskedelmi rovarirtókat használja.

Betegségek

Az afrikai ibolyák a botritisz (gomba), a lisztharmat és a tűzelhalás (baktérium okozza) is fenyegeti. Sokkal könnyebb megelőzni a betegséget, mint a utólag kezelni. Gondoskodjunk a megfelelő légáramlásról, és amennyiben lehet, kerüljük a levelek locsolását.

Talaj

Afrikai ibolya a gazdag, levegős, ültetőtalajt kedvelik. Speciális afrikai ibolya talaj a legtöbb kertészeti áruházban rendelkezésre áll. Ezeket a növényeket fél évente vagy évente érdemes újratelepíteni. Ez segíti a gyökerek és a levelek fejlődéset és megakadályozza a talaj tömörödését illetve a műtrégya felhalmozódását.

Ültetés

Az afrikai ibolya egy kis edényben tartása arra ösztönzi a növényt, hogy hogy több virágot termeljen. Egy 10-12 cm átmérőjü kaspó tökéletes választás.

Visszavágás

Havonta távolítson el 2-4 leveleket egy a növény aljáról, hogy ösztönözzük az új levelek fejlődését a növény tetején. Távolítsa el az elpusztult virágot és szárát, hogy elősegítsük az új virágzást.

Szaporítás

Az afrikai ibolyákat tasszal a leg célszerűbb szaporítani. Levél dugványokkal könnyen lehet szaporítani, viszont a folyamat nagyon lassú. Az új levelek kialakulása akár három hónapot is igénybe vehet.

At idősebb növények friss hajtásokat növesztenek törzsükön, melyeket később, a gyökér kialakuljsa után le lehet választani és át lehet ültetni. Ez is egy lassú folyamat eredménye.

Miért repednek és törékenyek az afrikai ibolya levelei?

Az afrikai ibolya tápozásánál mindig érdemes az ajánlott erősség felére hígitani a növényi tápot. Csak akkor tápláljuk a növényt, ha az aktívan növekszik. Használjunk sima, nem klórozott vizet a növény jobb növekedéséhez. Az afrikai ibolya leveleit tartsuk szárazon és a közvetlen naptól távol.

Hogyan serkentsük az ibolyák virágzását?

Az afrikai ibolyák gyakrabban virágzanak, és több virágot termelnek, ha egy kis cserépben tartjuk és megfelelően tápozzuk. Az ibolyák virágzjsát az is nagy mértékben elősegíti, ha a növényt fényesebb helyre helyezzük, és desztillált vízzel locsoljuk, amely mentes vegyi anyagoktól, például klórtól.

Mi az afrikai ibolya legjobb és leggyorsabb szaporítási módja?

Az afrikai ibolya szaporításának legjobb módja a tavaszi levél dugványokkal történő klónozás. Válasszunk ki egy nem túl idős, de nem is túl fiatal levelet, és törjük vagy vágjuk le szárral együtt. Lehetőleg a növény törzséhez minél közelebb törjük vagy vágjuk le a levelet.

A levélszár vágott végét mártsuk gyökérhormonba, és óvatosan ültessük tőzeg alapú, gyorsan kifolyó talajba. Néhany hét alatt a levél végén megjelenik a parányi ibolya. Az átültetést csak akkor hajtsuk végre, amikor az új növény már rendelkezik jó gyökérzettel, illetve legalább 5-7 kifejlett levéllel.

A levágott levelet vízben is lehet gyökereztetni, viszont ennek a módszernek kisebb a sikeraránya.

Végszó

Az afrikai ibolya tökéletes ajándék anyák napjára, Valentin napra vagy akár születésnapokra. Az afrikai ibolya nem mérgező szobanövény, így nem okoz gondot ha esetleg házikedvencünk belekóstól.

Megfelelő gondozással hónapokig, de akár az egész év folyamán gyönyörködhetünk virágaiban.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.21

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük