Porcsinrózsa – gondozása, locsolása, szaporítása, virágzása

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) egy kicsi, gyorsan növekvő, futó, félig pozsgás növény, amely egész nyáron virágzik.

A porcsinrózsa körülbelül 15 cm magasra nő meg és 30 cm szelességben terjed el. A vöröses szárak és az élénkzöld levelek vastagok, puhák és lédúsak.

A lágy, henger alakú levelek végei elvékonyodnak, hegyesek, de nem szúrnak. A levelek nagyjából 2-3 cm hosszúra nőnek.

A 2-3 cm átmerőjű virágok piros, narancssárga, rózsaszínű, fehér és sárga színűek lehetnek.

A virágok mindig az új szárak csúcsán találhatóak, azonban ezek csak erős napsütésben nyílnak ki, éjszaka vagy felhős időben pedig bezáródnak.

Hazánkban nyáron és ősz elején virágzik a legjobban, azonban mérsékelt éghajlaton egész évben virágozhat.

A növény hidegtűrő, azonban a kemény fagyoknak nem tud ellenállni.

Fényigény

A porcsinrózsa virágzásához elengedhetetlen az erős közvetlen napsütés. Legalább napi 6-8 órás napfényre van szükségük a növekedéshez.

Az erős napsütés, a meleg és a száraz időjárás elősegíti és ösztönzi a virágzást.

Talaj

A porcsinrózsa inkább gyenge, laza, homokos vagy vályogos talaj kedveli, ami kepés hamar kiszáradni és nem tartja magában a vizet.

A növény inkább a savas talajt szereti, de semleges talajban is jól érzi magát. A 5,6-7,5 közötti pH értékű talajban jól növekszik.

Hőigény

A porcsinrózsa a 21–30 °C közötti hőmérsékleten növekszik és virágzik a legjobban. A hidegebb hőmérsékletet is elviseli, azonban ilyenkor a növekedés lelassul és kevesebb virágot is hoz.

Vízigény

Akkor locsoljuk a növényt, amikor a talaj teteje teljesen száraz. Kevés vízre van szüksége, mivel a porcsinrozsa szárazságtűrő növény, száraz, sivatagos területekről származik.

Öntözőkannával locsoljuk a növény tövét, és vigyázzunk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz, mivel ez károsíthatja a leveleket és a virágokat is.

A túlzott locsolás miatt a növény hajlamos a gyökérrothadására, ezért feltétlenül hagyjuk a talajt kiszáradni az öntözések között. A nedves, vizenyős talajban a növény elpusztul.

Tápozás

Az első ültetés során általános, magas nitrogéntartalmú tállal locsoljuk, hogy segítsen nekik a jó kezdésben.

Közvetlenül a virágzás előtt locsoljuk egy magas foszfortartalmú táppal.

Amennyiben egy kevés komposztot használunk az ültetésnél, nem szükséges rendszeresen tapogatódzni a növényt.

Szaporítás

A porcsinrozsát dugványokkal vagy magról lehet szaporítani. A porcsinrózsa magot közvetlenül a kertbe az utolsó fagy után lehet vetni, vagy kiültetés előtt 6-8 héttel a lakásban is lehet indítani.

Ha dugványokról szaporítjuk a növényt, a levágott szárakat tartsuk egy árnyékos helyen, amíg ezek kigyökereznek.

Kártevők és betegségek

A porcsinrózsa viszonylag ellenálló növény úgy betegségekkel mint rovarokkal szemben. A levéltetvek okozhatnak időnként problémát, viszont ezeket vízzel locsolva vagy szappanos vízzel permetezve könnyen el lehet távolítani.

A folyamatosan nedves, nehéz, tömör talaj miatt a növény rothadásának indulhat.

A levelek gyakori locsolása miatt gombás betegségek alakulhatnak ki. Ha ezt tapasztaljuk, szüntessük meg a locsolást, hagyjuk a talajt teljesen kiszáradni és kezeljük egy általános gombaölő szerrel a növényt.

Kerti Növények   Kerti Virágok
Frissítve: 2021.02.24

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük