Miért sárgulnak a kankalin levelei?

A kankalin az egyik kora tavasszal virágzó növény, amely a tavasz beköszöntet és az idő felmelegedését jelzi.

Néha, azonban a teljesen egészségesnek tűnő kankalin levelei sárgulni kezdnek, ami aggodalomra adhat okot.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mi okozza a kankalin sárga leveleit és hogyan kezeljük ezt a problémát.

Miért sárgulnak a kankalin levelei?

Több oka is lehet annak, hogy a kankalin levelei sárgulni kezdnek. Az egyik gyakori és könnyen kezelhető probléma a helytelen öntözés.

A kankalin szereti a nedves talajt, de nem szereti, ha gyökerei vízben ülnek. Ha edényben tartjuk a kankalint, győződjünk meg arról, hogy az edény alján vannak vízelvezető lyukak, amin keresztül távozhat a felesleges víz.

A túl sok víz, gyökérrothadást okoz, ami sárguló leveleket eredményez.

Rendszeresen öntözzük a növényt, és ne hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon, mert ez ugyanúgy sárga, törékeny leveleket okozhat.

A levelek akkor is megsárgulhatnak, ha növény közvetlen napfényben van. A kankalin a hűvös, árnyékosabb helyeket kedveli és nem bírja a nyári tűző napsütést.

A kankalin betegségei

A kankalin sárguló leveleit nem mindig környezeti behatás okozza.

Különféle gombák is okozhatnak sárga leveleket a kankalinon. A beteg, sárga leveleket mindig távolítsuk el a növényről, hogy megakadályozzuk a gomba terjedését.

A beteg leveleket soha ne komposztaljuk, mivel ezek a kartevő gombák idővel visszaszerezhetetlenek a talajba, és újból problémát okozhatnak, amikor a komposztot felhasználjuk.

A levélfolt egy másik betegség, amely sárga vagy barna foltként jelenik meg a levelek alsó részen. A levélfoltot egy gombaölő szer alkalmazásával vagy a fertőzött növények vagy levelek eltávolításával lehet leküzdeni.

Vírus is okozhatja a levelek sárgulását. Úgy tartják, hogy ez a vírus levéltetvekkel terjed, és sárga foltként jelenik meg a leveleken.

A vírus nem okoz súlyos problémát, de könnyen terjed, ezért ajánlott eltávolítani és elpusztítani a fertőzött növényeket a további fertőzések elkerülése érdekében.

Kerti Növények   Kerti Virágok
Frissítve: 2021.01.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük