Miért drágák a filodendron növények?

Lehet, hogy nem gondolná az ember, hogy mennyire drágák a szobanövények, azonban néhány szobanövény igen sokba kerül, beleértve néhány filodendron fajtát is.

Még ha drágák is, sokan közülünk nem vesszük figyelembe vásárláskor a növény árát. De miért drágák a filodendronok, és melyek a legdrágább filodendronfajták?

Ha kíváncsi vagy az okokra, amelyek miatt egyes filodendronok alig kerülnek valamibe, míg mások jóval drágábbak, akkor ebben a cikkben választ kaphatsz arra, hogy ez mitől függ.

Ezért vásárolhat valaki olcsón egy filodendront, míg más fajták jóval drágábbak:

Származás

Néhány filodendron fajtát nehéz lehet beszerezni, mivel földrajzilag nem mindenhol található meg egy-egy filodendron fajta, csak bizonyos területeken és esőerdőkben.

Azon kívül, hogy nehezen szerezhető be, néhányuk különleges követelményeket támaszthat, és különös figyelmet és gondosságot igényel, amit egy közönséges filodendron nem igényel.

Hiány / veszélyeztetettség

Az előző ponthoz némileg kötődve néhány filodendron ritka a vadonban vagy természetes élőhelyén, ezért sokkal többe fog kerülni, mint egy közönséges filodendron.

Másrészt egyes hibrid fajták ritkák és nehezen szerezhetők be, mert hosszabb ideig tarthat beszerzésük, vagy nehezen szaporíthatók.

A veszélyeztetett filodendronfajták nagyon drágák is lehetnek, vagy egyszerűen nem is kaphatók.

Kereslet

Ha nagy a kereslet egy már viszonylag ritka vagy egyedülálló filodendron iránt, akkor természetes, hogy a növény ára egyre magasabb lesz, mivel annál többen akarják megvenni.

Az lehet, hogy valaki nem hajlandó egy nagyobb összeget kifizetni egy filodendronért, de sok olyan gyűjtő van, aki hajlandó ezt megtenni, és ez így magasan tartja az ilyen fajta filodendronok árát.

Sokszínűség

Mivel a változatosság lényegében a növényekben előforduló mutáció, ami szintén ritka, ebből következik, hogy a tarka filodendron fajták drágábbak, mint a sima filodendronok.

A filodendronokon jól ismert zöld levelek helyett az előforduló színmutáció olyan levelet hoz létre, amelyben más színű, például fehér, krém vagy sárga csíkok jelennek meg.

Ezért ne csodálkozzon senki, ha meredek árkülönbség van ugyanazon filodendron fajta tarka és normál változata között.

Összefoglalva: a kereslet, a földrajzi elhelyezkedés, a hiány és a változatosság a leggyakoribb ok, amiért a filodendron növények ilyen drágák lehetnek.

Lássunk néhány ritka és drága filodendron fajtát:

Drága Philodendron fajták

A listán szereplő filodendronok vagy veszélyeztetettek, különleges megjelenésűek vagy egyszerűen tarkák, ami megmagyarázza magas árukat.

– Tarka „Billietiae“ filodendron

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James (@sluggplants)

A narancssárga szárakkal és hosszú levelekkel, sárga tarka foltokkal, a Billietiae filodendron egy drága fajta, mivel genetikai mutációja miatt ennek a növénynek érdekes levelei vannak.

A fényviszonyok és a nedvességszükséglet tekintetében is kicsit válogatósabb ez a filodendron. Ha ez a filodendron nem kap elegendő fényt, akkor tarka foltjai eltűnnek és levelei újra zöld színűek lesznek.

Mivel a szabadban gyakran a folyópartok közelében nő, Brazíliában és Francia-Guineában, ez a növény szereti a nedvességet és a magas páratartalmat, ezért fontos a megfelelő környezetről gondoskodni.

– Tarka “Minima” filodendron

 

View this post on Instagram

 

A post shared by abode plants (@abodeplants)

Egy másik ritka filodendron, amely általában magas árcédulával rendelkezik, a Minima filodendron tarka változata.

Mivel levelei a könnyezőpálma (Monstera) növényéhez hasonló alakúak, gyakran „Mini Monstera” néven emlegetik.

Míg a Minima Filodendron normál változatai megfizethetőek maradnak (6-10 ezer forint között), addig a tarka változatok több tízezer, akar százezres nagyságrendért is értékesíthetők. A Billietiae -hez hasonlóan a Minima is elveszítheti tarka megjelenését, ha a fényviszony nem optimális.

Ezért győződjünk meg arról, hogy a Minima rengeteg közvetett fényt, meleget és páratartalmat kap a fejlődéshez. Ugyanakkor szükséges lehet egy kókuszkaró vagy egyéb támasztórúd használatára, ami elősegíti a növény kúszását.

– “Joepii” filodendron

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James (@sluggplants)

Azt a tényt, hogy ez egy különleges alakú filodendron, alábecsüljük. A Joepii levele közép tájt keskeny, alsó része széles, és a nagyobb felső része a nyúl füléhez hasonlít.

Francia Guyanában fedezte fel egy holland kutató (Joep Moonen), akinek a neve után kapta ez a növény az elnevezését, ezért a Joepii drága, mert más fajtákhoz képest nehéz beszerezni.

Közepes és erős közvetett fényben virágzik, a meleget és magas páratartalmat szereti.

– “Moonlight” filodendron

Egy másik ritka fajta, amelyet kertészetben is meg lehet találni, a Moonlight filodendron, amelyet új levélhajtásairól neveztek el, melyek úgy néznek ki, mintha a holdfény világítaná őket, mielőtt zöldre vált.

Ez nem egy napfénytűrő fajta, ezért csak beltéri tartásra alkalmas. Ettől eltekintve a Moonlight filodendron rendelkezik minden trópusi növény környezeti követelményével – páratartalom, közvetett fény (jól alkalmazkodik a gyenge fényviszonyokhoz) és szereti a meleget.

Bár az 50% feletti páratartalmat részesíti előnyben, képes alkalmazkodni az normál háztartási páratartalomhoz.

Ez a bokorszerű növény, inkább szélesebb, mint magasabb, ezert egy szelesebb kaspót érdemes neki választani.

– Hastatum „Silver Sword” filodendron

Ez egy drága filodendron fajta, mivel ez egy veszélyeztetett növény.

Ez azt jelenti, hogy nehéz lehet helyi kertészetekből vagy internetről beszerezni, de nehéz beszerezni a természetes élőhelyéről is.

Így nem nehéz megérteni, hogy ennek a filodendronnak magasabb az ára, mint más filodendronoknak.

A Hastatum filodendron egy rendkívül elegáns növény, kard alakú levelekkel, amelyek világos zöld és ezüst-kék színűek.

Ez egy kúszó filodendron, így egy kókuszkaró, mohaoszlop vagy más szerkezet használata megkönnyíti a felfelé való növekedést.

Ez csak néhány példa a ritka és néha nagyon drága filodendronokra.

Más ritka fajták közé tartozik a Philodendron Erubescens ‘Pink Princess’, rózsaszín színfoltokkal a leveleken; a Philodendron Mamei fényes, ezüstös levelekkel; a Philodendron 69686, egy másik filodendron furcsa alakú levelekkel; és a Philodendron Spiritus Sancti rendkívül hosszú, keskeny levelekkel.

A Spiritus Sancti majdnem kihalt, állítólag csak 6 példány maradt a vadonban.

Végszó

Ha érdekes filodendronokat szeretnél beszerezni a gyűjteményéhez, ne feledd, hogy néhány fajtat nagyon nehéz megtalálni, vagy csak nagyon drágán.

Ha szereted a szokványos és népszerű filodendron fajtákat, akkor könnyen beszerezheted őket helyi üzletekből, ráadásul nem kell érte túl mélyen a zsebébe se nyúlni.

Filodendron
Frissítve: 2021.09.23

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük