Közönséges cickafark – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A közönséges cickafark gondozása nagyon könnyű és egyszerű a kezdő kertészek számára is.

Néhány fontos tényező betartásával és használatával, bárkinek sikerülhet egy egészséges cickafarkot termesztenie a kertben.

A cickafark (Achillea millefolium) Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában őshonos és a legtöbb napsütötte területen nő.

A cickafark egy népszerű évelő növény, mert nagyon ellenálló, szárazságtűrő, és bevonzza a pillangókat, a méheket és az egyéb hasznos rovarokat.

Páfrányszerű levelekkel, hatalmas virágfejekkel rendelkezik, melyek sok apró, szorosan egymásra nőt virágok halmazaiból áll. A virágok fehérek, sárgák, rózsaszínűek, lilák és pirosak lehetnek.

Talaj

A cickafark inkább a könnyű, jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt részesíti előnyben, amely nem túl gazdag szerves anyagokban.

Fényigény

A cickafark inkább az olyan helyeken szereti, ahol egész nap közvetett napfény éri. A részben árnyékolt területeken is életben marad, de a szára elvékonyodik és elhajlik.

Virágzás

A cickafark késő tavasztól nyár elejéig virágzik. Számos cickafark fajta korai őszig is virágzik.

Növekedés

A cickafark kb. 60 – 120 cm magasra is megnőhet.

Ültetés

Minden cickafark növény között legalább 30–60 cm távolságot hagyjunk vetésnél vagy ültetésnél, mivel a kifejlett cickafark bokros és terebélyes.

Szaporítás

A cickafarkot beltérben is lehet magvakról szaporítani. Vessük el a magvakat télen egy tálcára, majd ültessük ki a növényeket a kertbe tavasszal. Így sokkal hamarabb fognak a növények virágokat hozni.

A cickafarkmagoknak csírázáshoz fényre van szükségük, ezért a legjobb, ha a magokat egy tálcába vetjük. Nagyon vékony réteg virágföldel takarjuk be, hogy a magvak fényhez jussanak de nedvesek maradjanak.

A magokkal teli tálcát egy meleg, fényes helyre kell helyezni, ahol a magok kb. 14–28 nap alatt kicsíráznak.

Öntözés

A cickafarkfélék szárazságtűrőek és nem igényelnek sok vizet, de a fiatal növényeket rendszeresen kell öntözni, hogy megkönnyítsük az új gyökerek kialakulását.

Tápozás

A cickafark egy kevés gondozást igénylő növény, amely nem igényel rendszeres tápozást. Tápoldat nélkül is nagyon jól fejlődik.

Ültetés

A cickafarkot legalább háromévente el kell osztani és átültetni, hogy a növények egészségesek maradjanak, és elkerülhető legyen a középső rész elhalása.

A cickafarkot legjobb kora tavasszal átülteni. A külső részeket meg lehet tartani, és a növény középső részeit el lehet dobni.

Kártevők

A cickafark többnyire kártevőktől és betegségektől mentes, ám a penészgomba vagy a lisztharmat megtámadhatja, amelyet gombaölő szerrel lehet kezelni.

Betegségek

Ha foltok vagy penészesedés jelenik meg a leveleken, akkor a legjobb, ha levágjuk őket, hogy a penész ne terjedjen el.

Visszavágás

A cickafark visszavágható a virágzás végén, hogy ösztönözzuk az újabb virágok termelését.

Ősszel a halott szárakat és leveleket teljesen vágjuk le. Tavasszal a növény új leveleket és szárakat hajt majd.

Kiegészítő növények

A cickafark bevonzza a katicabogarakat, a zöldfátyolkát és az egyéb hasznos rovarokat amelyek a levéltetvek ellenségei. Így hasznos lehet cickafarkot ültetni a levéltetvek által nagyon kedvelt növények mellé, beleértve a citrusfákat és a zöldségféléket.

A cickafark betakarítása és használata

A cickafark leveleket frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk gyógyteák, infúziók és borogatások készítéséhez.

A cickafark betakarításához a legmegfelelőbb idő a nyár, amikor a növény virágzik. Ilyenkor a növény szárait félig le kell vágni és ezeket a levágott szárakat kis csomóba kell kötni.

Ezeket a szárcsomókat fejjel lefelé kell felakasztani egy jól szellőző, nevdességtől mentes helyen, közvetlen napfénytől távol. Amikor már teljesen kiszáradtak, légmentesen záródó edényben tárolhatjuk.

A cickafark tea úgy készíthető, hogy 1-2 teáskanál szárított cickafarkot forró vízbe teszünk. Fogyasztás előtt hagyni kell, hogy a tea 10 percig ázzon a forró vízben.

Ültethetjük a cickafarkot árnyékba?

A cickafark legjobban a közvetett napsütést kedveli, akkor nő a leginkább és termel tömör virágfejeket.

Ha a cickafark árnyékban van, akkor hosszú szárakat termel, amelyek hajlamosak a szélben elhajlani.

Fagyálló a cickafark?

A cickafark túléli a hideg téli hőmérsékleteket és jól bírja a fagyot is.

Lehet a cickafarkot beltéren tartani?

A cickafarkot lehet beltérben is tartani, de azt olyan helyre kell helyezni, ahol sok napfény éri. Erre alkalmas lehet, egy télikert vagy egy üvegezett terasz.

Szereti a cickafark agyagtalajban?

A cickafark csaknem minden talajban növekszik, mindaddig, amíg a talaj jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik, és nem túl gazdag szerves anyagban. A folyamatosan nedves talajt azonban nem kedveli.

Hol nő a cickafark?

A cickafark Észak-Amerikában őshonos, ám Európában, Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és Ausztráliában is megtalálható.

Végszó

A cickafark egy ellenálló évelő növény, amit könnyű gondozni és jól bírja a legtöbb körülményt.

Ez egy nagyszerű növény szegélyek és sziklakertek számára, és nem igényel sok, folyamatos gondozást, így nem számít, ha kissé elhanyagolják.

Ha a cickafark sok napsütésben részesül, akkor rengeteget virágzik.

Kerti Növények
Frissítve: 2020.06.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük