Havasszépe (Rhododendron) – gondozása, szaporítása, virágzása, betegségei

A havasszépe (Rhododendron), Nepál nemzeti virága, egy ősi növénycsoport részét képezik. A rhododendronok az áfonyaval és számost ázsiai cserjével állnak szoros rokonságban

Az rohododendron virágait esküvők középponti dekórelemeként, virágdíszkben vagy virágcsokrokban is gyakran felhasználják. Sokan a kertet, irodát vagy otthonukat díszitik ezzel a csodálatos növényel.

Ezeknek a növényeknek végvirágai vannak, ami azt jelenti, hogy az összes virág egyszerre nyílik, így egy drámai hatást keltenek a kertünkben vagy otthonunkban.

Azt érdemest tudni, hogy a hibrid rhododendronok, melyek inkább beltéri tartásra voltak kifejlesztve, nehezen viselik a kültéri, hideg téli időjárást. Tehát vásárláskor fontos azt az aspektust is figyelembe venni, hogy a növény kiültetésre vagy szobanövénynek lesz szánva.

A havasszépe egy nagyon mérgező növény, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A havasszépe virágzásig erős, közvetett fényt igényel, és ha lehet ne legyen közvetlen napsütésben. Ha növény nem kap elég fényt, a havasszépe virágbimbói nem nyílnak ki.

Vízigény

A havasszépe kedveli, ha öntözés előtt a talaj felső része kiszárad. A növény az erősen savas, savanyú talajt szerit (4.5 pH érték körüli). Ha a kilocsolt víz lúgos kémhatású (csapvíz), minden liter vízhez adjunk egy evőkanál ecetet, ahhoz hogy a talaj savas maradjon.

Az havasszépét akár a megmaradt teával is locsolhatjuk, ez igazán jó hatással van a növényre.

Ha a talaj túl száraz vagy túlzottan nedves, a növény elhullatja leveleit, ami akár a pusztulásához is vezethet.

Tápozás

Havonta egyszer, egy savas táppal locsoljuk, lehetőleg hígitva. Vigyázzunk, hogy a tápot ne adagoljuk túl. Soha ne tápozzuk a rhododendront amikor az virágzik.

Hőigény

A havasszépe a kertben könnyen áttelel mínuszokban is, akár -25 °C –ot is kibír. Mint korábban említettem, a hibrid fajták nem annyira ellenállók a hideggel szemben.

A növény számára az éjszakai 10-15 °C és nappali 16-21 °C között hőmérséklet az ideális. Ilyenkor a legszebb és legtartósabb a virágzás is. A 26 °C feletti hőmérsékletet nehezen bírja, ilyenkor a levelek leesnek és a virágok nagyon gyorsan elhervadnak.

Páraigény

Az havasszépe kedveli a normál és magas páratartalmat, nehezen viseli a száraz nyári napokat. A száraz idő akár levélhullást is okozhat.

Virágzás

Ha boltban vásároljuk a rhododendront, olyan növényt válasszunk, amelynek virágbimbó még nem nyíltak ki. Ahhoz hogy hosszan tartó virágzást biztosítsunk, helyezzük a rhododendront fényes, hűvös helyre, távol a radiátoról, légkondicionálótól és a vigyázzunk arra, hogy ne érje közvetlen nap.

Kártevők

Az havasszépét a levéltetvek, csipkéspoloskák, vincellérbogár lárvái is előszeretettel fogyasztják. A rovarokkal szemben egy rovarölő szerrel permetezzunk, a lárvák ellen fonálférgekkel lehet védekezni. A fonálférgek befúrjág magukat a lárvákba, bennük élősködnek, majd a lárvák elpusztulnak.

Betegségek

Az havasszépe gyakori megbetegedése a levél epehólyag betegség, aminek következtében az új leveleken dúzzadt csomók, tumorok jellennek meg, hullámosak lesznek, elhalványulnak, majd barnavá válnak és meghalnak. Ezt a megbetegedést egy baktérium okozza, ami számos más növényt is megtámad.

A leveleket a lisztharmat és a levél-rozsda is gyakran megtámadja. Távolítsa el a beteg leveleket, és permetezzünk a növényre egy gombaölő szert. A permetezést többször ismételjuk meg.

Talaj

Használjunk szerves tápanyagban gazdag, savas talajt, amelyen jól átfolyik a víz és könnyen kiszárad.

Ültetés

Ha a rhododendront a szobában szeretnénk tartani, egy nagyobb kaspót válasszunk. Egy 10-20 centiméter átmérőjü edényben jól fejlődik.

Visszavágás

Virágzás után távolítsuk el az elhalt virágokat, hogy a növény ne termeljen magvakat és az energiát inkább a növekedésre illetve a jövő évi virágokra fordítsa.

Vágjuk le az elhallt ágakat és távolítsuk el a száraz vagy beteg leveleket.

Szaporítás

A rhododendront dugványokkal, oltványokkal vagy szövetkultúrával is lehet szaporítani.

Pihentetés

A kertben nevelt rhododendron télen pihen, amikor a hőmérséklet 10 °C alá csökken. Azonban, ha a szobában tartjuk a növényt, és szeretnénk, hogy jövőre is virágozzon, el kell végeznünk a mesterséges pihentetést.

Miután az havasszépe befejezte a virágzását és megtörtént a metszés, helyezzük a növényt egy hűvösebb helyiségbe, ahol kevesebb a fény. Tartsuk a talajt a szokásosnál kissé szárazabban, és havonta tápozzuk. Néhány hónap elteltével, amikor a virágrügyek megjelennek, helyezzük vissza a növényt erős közvetett fénybe, hogy a virágok kinyíljanak.

Ajándék

A havasszépe egy nagyon szép virágos növény, amely tökéletes ajándék Anyák napjára, Valentin napra, évfordulókra, születésnapra, vagy más különleges alkalmakra.

Mérgező növény

Az havasszépe minden része grayanotoxin anyagot tartalmaz, amely a növényt nagyon mérgezővé teszi, 4-es számú toxicitási szinttel rendelkezik. A grayanotoxin emésztési problémákat, hányást, hasmenést okozhat.

Az rhododendronokat tartsuk távol a gyermekektől és a háziállatoktól.

Miért hullanak a rhododendron leveli?

Több oka is lehet annak, hogy a rhododendon levelei lehullanak.

Ha a hőmérséklet túl magas vagy a páratartalom túl alacsony, a havasszépe lelöki a leveleket.

A talaj nedvességtartalami is befolyásolja a levelek hullását. A növény nem szereti ha a talaj túl nedves vagy a talaj túl száraz.

A talaj kémhatása is fontos szerepet játszik a növény egészségében. A havasszépe a savanyú talajt szereti. Ha a talaj lúgossá válik, levélhullást okozhat.

A rhododendron, nem szereti a huzatos helyeket, a klímából kiáramló hideg levegő hatására is elhullhatnak levelei.

Vannak olyan rhododendron fajták, amelyek lombhullató, ezek elve elhullatják leveleiket télen.

Miért nem virágzik a szobában a rhododendron?

Könnyen meglehet, hogy tavaly a rhodododendron szépen virágzott, de idén még bimbókat sem hozott. A virágok és bimbók hiányának több oka is lehet.

A rhododendronnak szüksége van pihenési időre. Ha ez nem történik meg, nem fog bimbókat termelni.

Tartsuk legalább 6 hétig 4-10 °C közötti hőmérsékleten a növényt, ahhoz hogy újra virágokat hozzon. A magas páratartalom elengedhetetlen, ahhoz, hogy a bimbók kialakuljanak.

Amint a virágbimbók kialakultak, áthelyezhetjük a növényét egy melegebb, fényesebb helyre.

A szobában tartott havasszépe évente akár kétszer is virágozhatnak, ha a fent említett körülményeket meg tudjuk nekik teremteni.

Miért hervadnak el a rhododendron virágai néhány nap után?

Ahhoz, hogy a havasszépe virágait hosszabb ideig életben tudjuk tartani, fontos hogy  fényes, hűvös  helyen tartsuk. Melegben a virágok akár néhány nap alatt is elnyílnak.

A radiátortól es a klímától tartusk távol, mivel a növény nem szereti sem a hideg huzatot, sem a perszelő meleget.

Ha jól csináljuk, a rhododendron virágai akár hetekig is szépek és egészségesek maradhatnak.

Miért ereszkednek le a rhododendron levelei?

A havasszépe levelei akkor ereszkednek le, ha több vízre van szükséguk. A nyári melegben, a megfelelő locsolás mellett sem képes annyi vizet felvenni, mint amennyire szüksége van. Ez főleg kaspóban tartott rhododendronoknál jellemző.

A kaspóban a talaj annyira kiszáradhat, hogy a víz locsoláskor csak átfolyik és a növény nem képes eleget felvenni a taljból. Ilyenkor nedvesítsük be a talajt annyira, hogy az újra laza legyen.

Helyezzük a növényt cseréppel együtt egy vízzel tele vödörbe és hagyjuk addik, amíg a levegőbuborékok eltávoznak a talajból. Miután a levegő nagy része kiszabadult a talajból, helyezzük a növényt vissza eredeti helyére.

Néhány órán belül látható lesz, ahogy a levelek visszanyerik eredeti állapotukat.

Ha ez gyakran előfordul, ültessük át a növényt egy nagyobb edénybe. Egy nagyobb kaspó lasabban szárad ki.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük