Borostyán – gondozása, igényei, szaporítása, betegségei

Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában őshonos borostyán (Hedera helix) több mint 100 különböző méretben, színben és levél alakban található meg.

Pont emiatt nagyon sok borostyán közül lehet választani, legyen szó egy asztali borostyánról, egy mennyezetről függő borostyánról vagy egy kerti borostyánról, bármelyikre is esne a választása, biztosan talál olyat, ami kedvére való.

A NASA megállapította, hogy a borostyán egy kiváló levegő tisztító növény, ami képes megtisztítani a levegőt a toxinoktól, mint pl. a formaldehid, szén-monoxid és különösen a benzol.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A borostyán kedveli az erős közvetett fényt. A közvetlen napfény azonban elégeti a leveleit. Ha a fény túl kevés, az új levelek kisebbek lesznek és egymástól távolabb fognak elhelyezkedni a szárakon.

Vízigény

A legtöbb borostyán azért pusztul el, mert túl van öntözve. Csak akkor kell meglocsolni, mikor a talaj felső része már száraz. A repedezett levelek arra utalnak, hogy a növény túl van öntözve.

Tápozás

Tavasszal és nyáron kéthetente egy 1:2 arányban hígított növényi táppal kell gondozni a borostyánt, ősszel és télen pedig havonta. Ha a hőmérséklet rendkívül meleg vagy hideg, ha a talaja nagyon száraz, vagy ha a borostyán növény nem termel új leveleket, akkor nem szabad tápozni.

Hőigény

A borostyán jól bírja a nappali 13–24° C közötti hőmérsékletet, éjjel pedig ennél alacsonyabb hőmérsékletet kedveli, vagyis a 7 –13° C. A borostyán jobban növekszik, ha a hőmérséklet állandó.

Páraigény

A borostyán a közepes és magas páratartalomat kedveli.

Virágzás

A borostyán virágai zöldesfehér vagy zöldessárga színűek, melyek ősszel jelennek meg a felnőtt növényen. A virágokból apró, kék színű bogyók lesznek, amelyek nagyon mérgezőek.

rtevők

A borostyánt számos kártevő támadja: takácsatka, teknőspajzstetű, pajzstetű, a levéltetű és molytetű. A növényi kártevők megelőzéséhez havonta egyszer be kell permetezni a növényt valamilyen rovarirtó szerrel.

Betegségek

A gombás és bakteriális levélfoltos betegségekre oda kell figyelni, mert ezek megtámadhatják a borostyánt. Ezek a betegségek főleg a nagyon nedves környezetben fordulnak elő.

Talaj

Egy jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező, szerves anyagban gazdag talajt érdemes használni.

Ültetés

A szárak mentén hajtott léggyökerek miatt, a borostyán föld alatti gyökerei nagyon lassan töltik be az edényt, ezért az átültetéssel nem kell sietni.

Elegendő ha az angol borostyánt 2-3 évente ültetjük át egy néhány centivel nagyobb edénybe. Átültetéskor figyeljünk arra, hogy az új edényen legyenek vízelvezető lyukak, hogy a felesleges víz el tudjon távozni a talajból.

Visszavágás

A borostyánt agresszív módon vissza kell vágni, hogy a növény bokros és terebélyes maradjon. Ha nem vágjuk vissza, szárai több méter hosszúra is megnőhetnek.

Szaporítás

A borostyánt szárdugványok segítségével lehet könnyen szaporítani. Legjobban a 10-12 centis szárak gyökereznek, melyeken van legalább 5-6 levél. Vízben vagy talajban is lehet gyökereztetni a szárdugványokat.

A visszametszés során levágott szárakat vissza dughatjuk a talajba, így a növény megújul és bokros is marad.

Mérgező növény?

A borostyán egy nagyon mérgező növény, ami 3-as szintű toxicitással rendelkezik. Háziállatoktól és kisgyerekektől távol kell tartani.

Miért barnulnak és repedeznek meg a borostyán levelei?

A borostyán barna, repedezett levelei arra utalnak, hogy a növény túl van öntözve. Ilyenkor érdemes a növény összes elpusztult lombozatát visszavágni, és hagyni, hogy a talaj alaposan kiszáradjon. Ezek után a növénynek helyre kellene állnia.

Miért fakulnak a borostyán leveli?

A borostyán erezetei és a halvány színű levelek azt jelzik, hogy a növényt takácsatkák támadták meg. A takácsatkák kedvelik a száraz levegőt, tehát növelni kell a levegő páratartalmát a borostyán körül és permetezni kell egy rovarirtó szerrel.

Házilag is elkészíthetünk egy rovarírtó szert: ez lehet egy olyan keverék, ami hígítatlan alkoholból, néhány csepp ásványolajból és néhány csepp biológiailag lebomló szappanból áll.

Miért kisebbek és ritkábbak a borostyán új levelei?

A borostyán levelei egyre kisebbek és egyre távolabb helyezkednek el egymástól, amikor a növény nem kap elég fényt.

Mire utalnak a kicsi, fehér ragacsos cseppek a borostyán levelein?

A fehér ragacsos cseppek a borostyán levelein, pajzstetűkre utalnak. A levelek és a szárak minden oldalát be kell ilyenkor permetezni egy rovarirtó szerrel.

Miért lesznek teljesen zöldek a borostyán tarka levelei?

Ha a borostyán nem kap elég fényt, akkor a növény leveleinek sokszínűsége megszűnik. Ha a borostyánt egy fényesebb helyre tesszük, akkor a levelek tarka színe újra vissza fog térni.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.11.17

Kérdések és válaszok

  1. KOBELA JÓZSEFNÉ

    Tisztelt Cím!
    A borostyán mémdely levele teljesen elsárgul és lepottyan, egyébként hajt a növény. Bogarakat nem látok rajta. Mi okozhatja?
    Köszönettel: Kobeláné

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük