Húsvéti liliom – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A húsvéti liliom (Lilium longiflorum) Japánban és Tajvanon a Ryukyu-szigeteken őshonos. A liliomhagymákat ősszel gyűjtik be, majd az ország egész területén lévő üvegházakba szállítják.

Ezekben az üvegházakban a liliomhagymák cserépedényekbe kerülnek és arra vannak ösztönözve, hogy virágozzanak. A húsvéti liliom a negyedik legnépszerűbb cserepes virágos növény, a mikulásvirág, a krizantém és a rhododendron után.

Érdekességként, a mikulásvirágot kb. hat hétig, a krizantémot és a rhododendront egész évben, a húsvéti liliomot pedig csak két héten keresztül értékesítik.

A húsvéti liliomnak számos trombita alakú, fehér, illatos, kifelé néző virága van, amely állítólag, a tisztaság, az erény, az ártatlanság, a remény és az élet szimbóluma.

A legenda szerint a húsvéti liliom ott termett, ahol Jézus verejtéke a földre esett az utolsó óráin a keresztnél. Húsvét idején a templomok tele vannak húsvéti liliomokkal, hogy megemlékezzenek Jézus feltámadásáról.

A húsvéti liliom vásárlásakor érdemes arra odafigyelni, hogy egy közepes méretű kompakt növényt válasszunk, amelynek számos sötétzöld levele van, virágai pedig a virágzás különböző szakaszaiban vannak.

Csak egy vagy két virágnak kell nyílnia, és három vagy négy darab nyitott rügynek kell lennie egy életképes húsvéti liliomnak. Ha egy ilyen húsvéti liliomot választunk, akkor annak virágai akár több napig is eltartanak majd.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A húsvéti liliomnak erős, közvetett fényre van szüksége, de nem bírja a közvetlen napfényt.

Vízigény

Egy húsvéti liliomot akkor kell megöntözni, amikor talaja már száraz. Vigyázni kell arra, nehogy vízben üljön a húsvéti liliom, vagy nehogy túl sok vízzel locsoljuk.

Sok húsvéti liliom egy dekoratív csomagolásban vásárolható meg. Öntözéskor el kell távolítani ezt a csomagolást, hogy a fölösleges víz kifolyhasson a talajból, valamint elpárologjon belőle a fölösleges víz.

A húsvéti liliom vásárlásakor kerülni kell a nedves talajú növényeket, mivel ezek a gyökérrothadást előjelei lehetnek.

Tápozás

A húsvéti liliomot a virágzás idején nem szükséges tápozni. Ha azonban a húsvéti liliom virágzása már véget ért, akkor a növényt egy napsütötte helyre kell helyezni, vagy ki a szabadba ültetni, és hathetente pedig egy növényi táppal gondozni.

Hőigény

A húsvéti liliom inkább a mérsékelt vagy hűvös hőmérsékleteket kedveli, napközben 15-24 °C, éjjel pedig a 13-18 °C.

Számos más virágos növényhez hasonlóan, a huzatot vagy a hőt kibocsátó készülékek közelségét nem kedveli.

Virágzás

Amint egy húsvéti liliom illatos virágai kifejlődnek, a virág sárga közepét, bibét és porzókat, ki kell vágni.

Ez elősegíti a liliom hosszabb élettartamát, és megakadályozza, hogy a pollen tönkretegye a szép fehér virágzást.

A húsvéti liliom a lakásban nem virágzik újra, ezért érdemes kiültetni, ha azt szeretnénk, hogy újra virágozzon.

Kártevők

A húsvéti liliomot gyakran támadják levéltetvek és a tripszek is. A tripszek főleg a liliom hagymát támadják, míg a tetvek a levelekből és a szárból szívják ki a neveket.

Egy általános rovarirtó szerrel könnyedén meg tudunk szabadulni a liliom kártevőitől. Ne permetezzük az virágait rovarirtó szerrel mivel ez elég etetheti a zsengeszirmokat.

Betegségek

Húsvéti Liliom leggyakoribb betegsége a szürkerothadás, amelynek következményeben a virágokon barna foltok alakulnak ki.

A hagymák tárolása nál gyakran előfordul A rothadás, ami főleg A nem beérett hagymák nál jelentkezik. Ezeket a hagymákat nem érdemes kiültetni, mivel nagy valószínűséggel életképtelenek.

A levél égést általában a magas fluorid tartalmú víz, a tápanyagok hiánya vagy a túlzottan savas talaj okozza.

Talaj

Ha a húsvéti liliomot egy kültéri helyre ültetjük, miután virágzása befejeződött és a fagyveszély elmúlt, akkor egy gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező, gazdag szerves talajt ajánlott használni az ültetésnél.

Ültetés

A húsvéti liliomot soha nem kell átültetni.

Visszavágás

A húsvéti liliom halványuló és hervadt virágait azonnal le kell vágni, hogy a növény jól nézzen ki és növekedni tudjon.

Szaporítás

A húsvéti liliomot hagymaelosztással szaporítják.

Mérgező növény?

Az összes liliomnövény mérgező, különösen a macskák számára. A macskák megbetegednek, ha egy húsvéti liliom bármely részét lenyelik.

Hogyan védhetem meg a húsvéti liliomhagymákat téli időszakban?

A húsvéti liliomot talajszintig vissza kell vágni, miután a levelek sárgává váltak. A liliomhagymákat talajtakarással kell bevonni, hogy télen védve legyenek.

Tavasszal, amikor a fagyveszély már elmúlt, a talajtakarót le kell venni, hogy az új húsvéti liliom hajtásai növekedni tudjanak.

Mennyire mélyre kell a húsvéti liliomhagymákat ültetni?

A húsvéti liliomhagymát kb. 15 cm mélyre és kb. 30 cm távolságra kell egymástól ültetni. A húsvéti liliom talajának szerves anyagokban gazdagnak kell lennie, és elég laza kell legyen ahhoz, hogy könnyen átfolyjon rajta a víz.

Szükséges-e pihentetni a húsvéti liliomhagymákat mielőtt kiültetnénk őket?

A húsvéti liliomhagymáknak nincs szükségük pihenési időre, ezért soha nem kell őket tárolni. Amint a húsvéti liliom virágai elhalnak, a húsvéti liliomot egy fényes helyre kell tenni, amíg a fagyveszély elmúlik, majd ki lehet ültetni.

Kerti Növények
Frissítve: 2020.05.26

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük