Macskapálma – gondozása, igényei, szaporítása, betegségei

A macskapálma (Chamaedorea cataractarum), Délkelet-Mexikóban őshonos növény, és hasonlít az olcsóbb aranypálmára és a drágább Kencia-pálmára.

Beltérben a macskapálma lassan növekszik, de elérheti a 120-180 cm magasságot.

Annak ellenére hogy a kertészetben, vásárláskor a macskapálma gyönyörű, otthonunkban gyakran nehezen viseli.

A macskapálma egy trópusi növény ami erős közvetett fényt és sok vizet igényel.

Ez egy nagyon vonzó növény fényes sötétzöld levelekkel rendelkezik de egy kihívás őt szépnek nevelni és rengeteg figyelmet kell rá fordítani.

Fényigény

A macskapálma erős közvetett fényt igényel de nem szereti ha közvetlenül napfény éri.

Vízigény

Ez a növény kedveli a nedves talajt de nem bírja ha a talaj túl vizenyős. Ha talaj túl száraz a levelek elsárgulnak. A kemény víz, vagy a túlzottan klóros víz levélkárosodást okoz ami a levelek hegyének az égését okozza.

Tápozás

A macskapálmát inkább kevesebbet tápozzuk, mert a túlzott tápozás elégetheti a leveleket. Tavasszal és nyáron havonta egyszer tápozzuk egy általános növényi táppal, amit az ajánlott erősség felére higítsunk.

Ősszel és télen kéthavonta műtrágyázzuk a macskapálmát.

Hőigény

A száraz meleg levegő a macskapálma leveleinek károsodását okozhatja. Ne tartsuk a növényt huzatban, fűtőtest vagy légkondicionáló közelében. A macskapálma a nappali 21- 27 °C közötti hőmérsékletet szereti. A 7 °C fok alatti hőmérséklet levél károsodást okoz.

Páraigény

A párahiánya a macskapálma levelei végének a száradását okozza. Ideális esetben 55%-os páratartalomra van szüksége ennek a növénynek, amit otthonunkban ezt ritkán tudjuk megadni neki.

A páratartalom növelése érdekében helyezzük a növényt egy kavicsos, vizes tálcába, vigyázva arra, hogy a növény a kavicson és ne a vízben üljön. Egy párásítót is használhatunk a páratartalom növelésére.

Kártevők

A macskapálmát gyakran támadják kártevők. A teknőspajzstetű, pajzstetű, takácsatka és a hangyák is komoly gondot okozhatnak. A pálmák általában nagyon érzékenyek az olyan rovarirtó szerekre, amelyek alkoholt tartalmaznak, ezért ezek használatát mellőzzük.

A kártevők ellen meleg szappanos vizet, illetve kizárólag pálmákhoz ajánlott rovarirtó szert használjunk.

Betegségek

A macskapálma a magas páraigény miatt hajlamos a gombás megbetegedésekre.

A pecsétviaszgomba és a levélfoltosodás a leggyakoribb betegség ami a macskapálma leveleit érinti.

A pecsétviaszgomba a levél gerincen vörösesbarna elszíneződéseket okoz amit sajnos nem lehet kezelni. Ha ezt tapasztaljuk azonnal vágjuk le a beteg leveleket.

Talaj

A macskapálma a laza, könnyű, gyors vízelvezető képességgel rendelkező talajt szereti ami azonban jól tartja nedvet is. Ha az ültető talaj túl tömör adjunk hozzá tőzegmohát, homokot vagy perlitet.

Ültetés

A macskapálma szereti ha gyökérzete sűrűn egymásra nő ezért egy kis edényben is hosszú ideig elvan. Addig nem kell átültetni a növényt amíg gyökerei teljesen nem töltötték ki az edényt. Átültetésnél egy néhány centivel nagyobb edényt válasszunk, olyat aminek alján egy lyuk található.

Visszavágás

A beteg, elhalt, barna vagy sárga leveleket azonnal le kell vágni mivel ezek betegségek forrása lehetnek. Az elszáradt levél csúcsokat egy nedves ollóval vágjuk le.

Szaporítás

A macskapálmát magokról szaporítják. Ez egy hosszú folyamat, ami rengeteg figyelmet igényel. A növény szaporítását bízzuk szakemberre.

Levegőtisztítás

A legtöbb pálma, akárcsak a macskapálma is tisztítja a levegőt.

Mérgező növény?

A macskapálma nem egy mérgező növény, kutatások szerint kutyákra és macskákra is veszélytelen.

Miért pusztul el macskapálma átültetés után?

A növényt csak akkor kell átültetni ha gyökerei már teljesen kitöltötték a jelenlegi edényt. A macskapálmát kis edényben kell tartani mivel a növény szereti ha gyökerei szorosan egymásra nőnek.

A kisebb edény hamarabb kiszárad így a gyökerek nem ülnek vízben és nem rohadnak el.

A macskapálma átültetése után nagyon figyeljünk a locsolásra mivel a túl sok víz a gyökerek rohadásához vezethet.

Mikor kell távozni a macskapálmát?

A pálmák általában nem szeretik a túlzott műtrágyázást. A növényt inkább ritkábban tápozzuk. Tavasszal és nyáron, a havi egyszeri tápozás elegendő a növény megfelelő fejlődéséhez.

Ősszel és télen kéthavonta vagy egyáltalán nem kell műtrágyázni.

A pálmák esetében mindig az ajánlott erősség felére higítsuk a növényi tápot.

Miért szárad el a macskapálma leveleinek csúcsa?

Ennek számos oka lehet: túl kemény vízzel való locsolás, túl sok műtrágya használata, alacsony páratartalom vagy túl sok vegyi anyagot tartalmazó vízzel való locsolás. A macskapálma locsoláshoz használhatunk desztillált vagy szűrt vizet.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.24

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük