Buzogányvirág – gondozása, igényei, szaporítás, betegségei

A viszonylag könnyen gondozható buzogányvirág (Dieffenbachia), egy olyan szobanövény, ami a mexikói trópusokon és Dél-Argentínában őshonos. A buzogányvirág széles, mintás, hosszúkás levelekkel rendelkezik.

A buzogányvirág kis asztali növény is lehet, de akár a 150-180 cm-t is elérheti, a választott fajtától függően. A buzogányvirág egy gyorsan növekvő szobanövény, amely hajlamos jó magasra megnőni, ha nem megfelelően van visszavágva.

A buzogányvirág minden része rendkívül mérgező, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A buzogányvirág közepes vagy erős fényt igényel. A közvetlen napfény megégeti a leveleket, valamint a túl sok erős fény, az élénk színű leveleket fakóvá teszi.

Ha a beltéri buzogányvirág nem kap elég fényt, akkor az új levelek kicsik lesznek és a szára elnyúlik.

Vízigény

Mikor a buzogányvirág talaja már jó száraz, akkor kell jó alaposan megöntözni. A buzogányvirág azt szereti, ha rendszeresen van öntözve.

Ha a talaja túl kiszárad, az alsó levelek sárgássá válhatnak. Ha a növény túl van öntözve, a szárak ellágyulnak és elrothadnak.

Tápozás

Tápozni csak akkor kell, ha a növény aktívan termel új leveleket. A legtöbb buzogányvirágot nyáron kéthetente, tavasszal és ősszel havonta egyszer kell tápozni.

Télen soha nem szabad tápozni. A túlzott növényi tápanyag a levelek széle körül barnulást okoz.

Hőigény

A buzogányvirág a 15-16 °C feletti hőmérsékletet részesíti előnyben. Az alsó levelek elsárgulnak, ha a növényt hideg huzatos helyen tartjuk.

Páraigény

A buzogányvirág szereti a magas páratartalmat, de a háztartás alapvető páratartalmát is jól bírja.

Virágzás

A buzogányvirág vitorlaszerű virágokat hajt. Érdemes levágni a virágokat, mert ezek elvonják a tápanyagot a növénytől és lassítják a levelek fejlődését.

Kártevők

A takácsatkára és a pajzstetűre érdemes odafigyelni, mivel ezek gyakran megtámadják a friss levélhajtásokat.

Betegségek

A páratartalmat kedvelő buzogányvirág bevonzza a bakteriális eredetű levélfolt, tűzelhalás és egyéb betegségeket, amelyek nedves körülmények között alakulnak ki. A betegségek elkerülése érdekében tartsuk a növény leveleit szárazon.

Talaj

A buzogányvirág számára a legjobb talaj egy szerves anyagban gazdag keverék, amely gyors vízelvezető képességekkel rendelkezik.

Ültetés

A buzogányvirág szereti ha a gyökerei szorosan egymás mellett vannak. Tavasszal, amikor a növény gyökerei már kinőtték az adott edényt, akkor érdemes egy nagyobb virágedénybe átültetni.

Az új virágedénynek csak 2-4 cm-el kell szélesebbnek lennie, mint a régi edény.

Visszavágás

A buzogányvirágot agresszívan vissza kell vágni, hogy megőrizze a bozótos formáját, ugyanakkor megakadályozható legyen az, hogy túl magasra nőjön.

A visszavágás során mindig hosszú ujjú inget és kesztyűt kell viselni, hogy a növényből származó mérgező nedv, ne kerüljön a bőrre, a szemekbe vagy a szájba.

Visszametszés után alaposan meg kell mosni a használt szerszámokat.

Szaporítás

A buzogányvirág szaporításának legjobb módjai a dugványozás.

Mérgező növény?

A buzogányvirág egy rendkívül mérgező növény, ami 4-es számú toxicitási szinttel rendelkezik.

Ha a növényi nedv valakinek a bőrére kerül, azonnal le kell mosni. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha egy gyermek vagy háziállat lenyelte a buzogányvirág bármely részét.

Hogyan előzhető meg buzogányvirág felborulása?

Ahhoz, hogy a buzogányvirág ne boruljon fel, vágjuk le a növény felső harmadát vagy akár felét. A fennmaradó növény új hajtásokat fog termelni és gyorsan robusztus és bozótos lesz.

A levágott rész néhány alsó levelét is le lehet szedni és egy új növényt szaporítani.

A visszavágás során kesztyűt kell viselni, ugyanis a buzogányvirág nedve nagyon mérgező és irritálja a bőrt, valamint gyulladást okozhat a meglévő vágásokon vagy sebhelyeken.

Miért sárgulnak a buzogányvirág alsó levelei?

Ha a buzogányvirág huzatos helyen van, vagy ha a légkondicionálóból kiáramló hideg levegő éri, levelei megsárgulhatnak. Ha az az alsó levelek nem kapnak elég fényt vagy ha a talaja túl száraz, ez is okozhatja a levelek sárgulását.

Miért barnulnak meg és pöndörödnek a buzogányvirág levelei?

A buzogányvirág leveleinek széle barnává válik, ha a növény túl sok növényi tápot kap vagy túl sok só van a vízben, amivel locsoljuk.

Ilyenkor a talajt desztillált vízzel kell leöblíteni, hogy megszabaduljunk a nem kívánt vegyszerektől és sóktól.

Miért hullatja el a buzogányvirág egy-egy levelét amikor új levelet hajt?

Az normális, ha a buzogányvirág elveszíti alsó leveleit, különösen akkor, ha nem kap elegendő fényt. Ha a növény csupasznak néz ki, akkor a növény felső részének harmadát vissza kell vágni.

A buzogányvirág tetejének levágása arra ösztönzi a növényt, hogy új növekedést hajtson ki a főszár mentén és új szárak nőjenek ki a gyökerekből.

Szobanövények
Frissítve: 2020.06.02

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük