Krizantém – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A krizantém (Chrysanthemum) valójában egy kültéri növény, amely egy népszerű ajándékvirág, valamint egy otthoni és irodai asztaldísz lett. A rózsa után, a krizantém a világ legnépszerűbb vágott virágja.

Mára már több mint 20.000 virágzó krizantém fajtát különböztetnek meg, amiből 5000 fajtát aktívan nagy tételben is termesztenek. A krizantémokat Kr. e. 400-ban japán buddhista szerzetesek vittéke be Japánba, ahol nagyon népszerűek lettek. Ezek a virágok mai napig a japán kultúra nagyon fontos részét képezik.

Az krizantémok beltéri környezetben akár 3-4 hétig is elállnak, nagyon kevés gondozást igényelnek és szinte bármilyen környezetben megmaradnak. A krizantémok különböző formában és színben megtalálhatóak, a sárga, bordó, rózsaszín vagy fehér színű krizantémok a legismertebbek.

A NASA a krizantémot levegő tisztító növényként tartja számon, amely a levegőből a benzolt, formaldehidet és szén-monoxidot is képes eltávolítani.

Ez a növény enyhén mérgező, ezért távol kell tartani a kutyáktól, macskáktól, lovaktól és gyermekektől.

Fényigény

A krizantém a közepes erősségű fényt szereti, a szellőzőnyílásoktól, légkondicionálóktól, fűtőtesttől és a közvetlen naptól viszont távol kell tartani, hogy a virágzás hosszabb ideig tartson.

Vízigény

A krizantém talajának felső része száraz kell, hogy legyen, mielőtt öntöznénk. A zöld levelek lágyakká és kókadttá válnak, amikor a talaj száraz.

Tápozás

A beltéri krizantémokat nem kell tápozni, mert csak körülbelül hat hétig virágoznak.

Tavasszal és nyáron a kerti krizantémot kéthetente locsoljuk egy magas nitrogén tartalmú táppla, ezzel segítva a zöld növekedést.

Ősszel, mikor a virágzás elkezdődik, egy magas káliumtartalmú táppal ajánlott gondozni, hogy ezzel ösztönözzük a növény virágzását.

Hőigény

A hűvös hőmérséklet segíti a krizantém hosszabb ideig tartó virágzását, a magas hőmérsékletek miatt a virágok gyorsabban elhervadnak.

A krizantém optimális hőmérséklete nappal a 21 °C, éjszaka pedig a hőmérséklet nem lehet 15 °C alacsonyabb.

Páraigény

A krizantém hosszabb ideig virágzik és jobban növekszik magas páratartalom mellett, de jól bírja az alapvető háztartási páratartalmat is.

Virágzás

A krizantém fajtájától függően kora vagy késő ősszel virágzik. A virágzás általában a nyári napforduló után indul be, mikor a napok egyre rövidebbek lesznek.

A rövidebb napszakok és hűvösebb időszak serkenti a krizantém virágzását.

Kártevők

Levéltetvek és a tripszek gyakran károsítják a krizantémot. Neem olaj vagy egy enyhe rovarírtó szer hamar segít a kártevők elpusztításában.

Talaj

Gazdag, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező, enyhén savas talajt ajánlott használni.

Ültetés

A cserepes krizantémot általában egy 10-15 cm-es átmérőjű cserépben érdemes tartani. A cserepes krizantémot a kertbe is lehet ültetni.

Visszavágás

Amint a virágok elhalnak, el kell távolítani őket. A beltéri krizantémot, kiültetés előtt vágjunk vissza a néhány centire. Ez segíti a növényt gyökerezni és felkészülni a téli időszakra.

A kertben nevelt krizantémot a vegetációs időszak végén teljesen vissza lehet vágni.

Szaporítás

A krizantémot duványokkal lehet a legkönnyebben szaporítani. Vágjunk le néhány hosszabb, 8-10 centis ágat a növényről, szedjük le az alsó leveleket; csak 2-3 levelet hagyjunk a dugványokon.

A krizantémot talajban vagy vízben is lehet gyökereztetni. Ha talajban gyökereztetjük, vigázzunk arra, hogy a talaj mindig nevdes legyen. Ha vízben gyökereztetjük a növényt, cseréljünk vizet az edényben 2-3 naponta.

A krizantém dugványok általában 2-3 hét alatt gyökereznek.

Mérgező növény?

A krizantém egy enyhén mérgező növény, ami 1-es számú toxicitási szinttel rendelkezik. Mérgező a kutyákra, macskákra és lovakra.

A krizantém szeszkviterpént, laktonokat, piretrineket és egyéb irritációt okozó anyagokat tartalmaz, amelyek hányást, hasmenést, túlérzékenységet, koordinációs problémákat és bőrproblémákat okozhatnak.

Megtámadhatják a bogarak, csigák és egyéb kártevők a krizantémot?

Ha a krizantémon vagy körülötte fekete kis legyek keringenek, akkor valószínű, hogy azok valamilyen kártevők.

A krizantémot be lehet permetezni egy rovarirtó szerrel, de vigyázni kell, hogy ne a virágokat permetezzük; hanem a növény talaját illetve leveleit.

A krizantémot a csigák is előszeretettel fogyasztják.

Miért sárgulnak a krizantém levelei?

Több mint valószínű, hogy a növény túl van öntözve. A talaj felső részének néhány centimétere száraz kell, hogy legyen mielőtt újra öntöznénk.

Miért rothadnak a krizantém levelei?

Nagy valószínűséggel a növény levelei túl hideg és nedves körülményeknek vannak kitéve. Ilyenkor a beteg leveleket el kell távolítani, és a krizantémot egy melegebb, fényesebb helyre kell tenni, ha ez megoldható.

Miért hervadnak el hamar a krizantém virágai?

A cserepes krizantém, szemben a kerti, kültéri krizantémmal csak egy rövid ideig virágzik, utána már sajnos ki kell dobni. A cserepes krizantém virágzása általában csak 4-6 hétig tart, és még ha a szabadba is ültetjük, akkor sem marad meg több ideig.

Kerti Növények
Frissítve: 2021.11.24

Kérdések és válaszok

  1. Dienes Ágnes

    Ma délelőtt hallottam az európa rádióban,hogy leander helyett ültessünk fátyol….elfelejtettem mit,és hiába keresem az agyamban,és az interneten is a virágzó cserjék,bokrok között.Tud nekem segíteni? Egész évben virágzó.vagyis kora tavasztól ősz végéig virágzó növényt keresek.És hol vásárolható?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük