Hogyan válasszunk otthonunknak megfelelő szobanövényeket?

A szobanövények kiválóan alkalmasak arra, hogy egy kis természet közeli hangulatot csempésszünk be otthonunkba.

A szobanövények nemcsak jól néznek ki, hanem segítik a beltéri levegő tisztítását is.

A szobanövényeknek eltérő igényeik és gondozási követelményeik vannak, ezért fontos, hogy olyan szobanövényeket válasszunk, amelyek megfelelnek otthonunk adottságainak.

Ebben a cikkben néhány olyan fontos dologról lehet olvasni, amelyeket szem előtt kell tartani a beltéri növények kiválasztásakor.

Fényigény

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a beltéri növényeket úgy választják ki, hogy nem veszik figyelembe, hogy mennyi fényt kap a szoba.

Mielőtt új szobanövényt vásárolnánk otthonunkba, vegyük figyelembe, hogy mennyi napfény jut be abba a helyiségbe, ahova majd a növény kerülni fog.

Ha van olyan területe az lakásunknak, ahol rengeteg napfény van (legalább napi 4-6 óra), akkor oda ideális lehet egy gyönyörű szobafikusz, pozsgafa vagy sárkányfa.

Az olyan élénk színű levelekkel rendelkező növényeknek, mint a kroton, szintén rengeteg természetes fényre van szükségük.

A legjobb, ha a növényeket az ablakhoz közel helyezzük el, hogy a növény szűrt fényben részesüljön a közvetlen napfény helyett, amely a növény leveleit megégetheti.

Ha nem sok természetes fény jut otthonunkban, akkor az olyan növények, mint a vitorlavirág, a kukoricalevél és a szobai szanszeviária, jól működnek a gyenge megvilágítású helyiségekben is.

Hőigény

A megfelelő szobanövény kiválasztásakor fontos figyelembe venni az otthonunk hőmérsékletét is.

Fontos odafigyelni arra, hogy inkább ingadozik a hőmérséklet a nappali és éjszakai időszakok között, vagy többnyire stabil.

A 10 °C alatti hőmérséklet vagy a nagyon gyors és hirtelen hőmérséklet ingadozások egyes növényekre nézve kedvezőtlenek.

A legtöbb beltéri növény inkább a 15–24 ° C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben.

Van néhány olyan szobanövény, amely jól bírja a sokféle változó hőmérsékletet, beleértve a hegyescsúcsú futókát és a zöldikét, amelyek jó választások olyan helyeken, ahol nagy a hőmérséklet-ingadozás.

A legjobb, ha a szobanövényeket távol tartjuk a hideg huzattól, a fűtőtestektől a légkondicionálóktól és a szellőző nyílásoktól.

Páraigény

Számos népszerű szobanövény valójában trópusi növény, amely nedves területekről származik, mint pl. az esőerdők.

Ha alacsony páratartalom van a lakásunkba, lehetnek magas páratartalmat kedvelő növényeink, mint pl. a broméliák és a szakálbromélia, csak a rendszeres párásításukra oda kell figyelni.

A fürdőszobában is elhelyezhetjük őket, ahol kissé párásabb a levegő, mint a ház többi részén.

Helyigény

Egy kis lakásban nincs helye egy nagy szobafikusznak vagy egy lantlevelű fikusznak, de sok más kisebb beltéri növény közül lehet választani.

Az afrikai ibolya egy kompakt beltéri növény, amely színes virágokat produkál és könnyen gondozható.

Néhány más népszerű kis szobanövény is remek választás lehet, mint például a szakálbromélia, a törpebors, a szeplősarc és a pozsgás növények.

Elhelyezés

Számos kreatív módszer létezik a beltéri növények elhelyezésére, annak ellenére, hogy kevés hely áll rendelkezésünkre:

  • Fali virágedények
  • Lógó függőkosarak
  • Terráriumok
  • Függőleges virágtartó
  • A könyvespolcok vagy szekrények tetején
  • Íróasztalon vagy konyhapaulton
  • A hűtőszekrény tetején
  • A kádban vagy zuhanyfülkében (amikor nincs használva)
  • Az éjjeliszekrényen

A megfelelő edény kiválasztása

A legjobb, ha kerüljük a beltéri növények terrakotta vagy kerámia edényekbe való ültetését, mivel télen meglehetősen hideggé válnak és nehezen melegednek fel.

A terrakotta edények gyorsan kiszáradnak, ha nincsenek lezárva.

Ha találunk egy olyan dekoratív kaspót vagy virágtartót, amely tetszik, akkor a műanyag virágedényt ebbe az edénybe helyezhetjük, hogy jobban nézzen ki és mutatósabb legyen.

A semleges színű edények, pl. a fehér, bézs, szürke és fekete, jó választások, mivel jól illeszkednek a legtöbb más színhez, és ha valamikor cseréljük is a bútorokat vagy a falak színét, akkor nem kell új edényeket vásárolni.

Gondozási igények

Egyes szobanövények több gondozást igényelnek, mint mások.

Ha sokat utazzunk vagy munkánk miatt kevés időnk jut otthon lenni, akkor a kevés gondozást igénylő pozsgás növények vagy kaktuszok tökéletesek lehetnek.

Az aloe vera, a gyöngyfüzér, a ráncos sárkányfüzér és sok más típusú pozsgás növény könnyen kezelhető és gondozható. Ezek olyan növények amelyeket csak hetente vagy két hetente kell öntözni.

Ne felejtsük el évente legalább kétszer tápoldatozni a növényeket, és töröljük le a leveleiket, amikor már kissé porosak.

A megfelelő szobanövények kiválasztásával és ezen tippek segítségével bármilyen otthont fel lehet dobni egy csepp természettel.

Tippek & Tanácsok
Frissítve: 2020.08.18

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük