Sárkányfa – gondozása, igényei, szaporítása, betegségei

A sárkányfa (Dracaena Marginata) Madagaszkár és Mauritius szigetén őshonos, lenyűgöző növény, amely a természetben fa nagyságúra is megnő. Ennek a növénynek szerteágazó fás szárai és hosszú, vékony, zöld levelei vannak. Leveleinek széle gyakran vöröses hatásúak lehetnek.

A növény ágai gyakran vastagak, csavartak és fásak, amelyek nagyon lassan növekednek, ez teszi a sárkányfát egy kívánatos és drága növénnyé. A sárkányfa egy könnyen gondozható szobanövény, amely rendkívűl mutatós az irodában vagy akár otthonunkban is.

A NASA a sárkányfát kiváló légtisztító növénynek sorolja be, amely képes számos káros vegyi anyagot a levegőből eltávolítani.

A sárkányfát kissé mérgezőnek tekintik, különösen a kutyák és macskák számára lehet ártalmas.

Fényigény

A sárkányfa inkább a közepesen erő fényt részesíti előnyben, ám gyenge fényviszonyok mellett is megmarad.

A gyenge fény lelassítja a növekedés ütemét és csökkenti az új levelek méretét. A közvetlen napfény elégeti a leveleket.

Vízigény

A túlzott öntözés gyökérrothadást okoz, és ez a fő oka annak, hogy a sárkányfa meghal.

Jó alaposan meg kell öntözni, de csak akkor amikor a talaj felső része már száraz. Gyenge fényviszonyok mellett ez a növény akár három hétig is megmarad locsolás nélkül.

A levelek barna csúcsai túlzott öntözésre, túl sok fluoridot vagy sót tartalmazó vízre utalnak. Nem szabad locsoláshoz lágyítóval megszűrt vizet használni, mert túl sós lesz a víz.

Ha a csapvízben sok a klór, egy éjszakán át hagyni kell a vizet, hogy ülepedjen és tisztuljon, vagy esővizet, desztillált vizet kell használni.

Ez egy szárnövény, tehát gyakori, hogy az alsó levelek sárgássá válnak és leesnek, ha a növénynek új levelei nőnek a tetején. Számos sárga levél azt jelenti, hogy a növénynek több vízre van szüksége.

Tápozás

A sárkányfa egy lassan növekvő növény, amelyek nem igényel nagy mennyiségű tápoldatot.

Tavasszal és nyáron havonta egy vízben oldható, kiegyensúlyozott növényi tápot ajánlott használni, amelyet az ajánlott erősség felére hígítunk.

Ősszel és télen nem kell tápozni a sárkányfát.

Hőigény

A sárkányfa a 21-27 °C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben, de az állandó hőmérséklet az ideális a növény számára.

Páraigény

A háztartás általános páratartalma megfelel a sárkányfának.

Virágzás

A sárkányfának hosszú fehér vagy rózsaszín virágai vannak, de beltérben soha nem virágzik.

Kártevők

A sárkányfa nagyon érzékeny a takácsatkára, különösen akkor, ha meleg hőmérsékletről és nagyon száraz levegőről van szó. Ezek a kártevők apró, ragacsos, pamutszerű hálót képeznek a növényen, amelyek könnyen láthatók.

A pajzstetű egy másik kártevő amely problémát okoz. Sajnos ezt a kártevőt nehéz időben felfedezni, gyakran csak akkor vesszük észre, mikor már kárt tett a növényben.

A neem olaj vagy egy rovarírtó sprey gyors megoldást nyújt a kártevők eltávolítására.

Betegségek

A levélfolt betegség és a túlzott öntözés okozta gyökérrothadás a fő problémák a sárkányfa esetében.

Talaj

A sárkányfa jól növekszik egy laza, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajban.

Ültetés

A sárkányfa jobban növekszik, ha gyökerei szorosan egymás mellett vannak kis cserépben. Pont ezért nem kell sietni az újraültetéssel.

Visszavágás

Ha a sárkányfa ágának alsó része csupasz lesz, vissza lehet vágni amíg szeretnénk. A visszavágás ösztönözni sárkányfát újabb ágak hajtására és növekedésre.

A visszavágás következtében számos új szár jelenik meg, és így a sárkányfa bokrosabb lesz.

Szaporítás

Szaporításhoz vízben gyökerező szárdugványokat ajánlott használni. A metszés során eltávolított vesszőket is fel lehet ehhez használni.

A szárdugványokat tegyük egy üvegedénybe, és vigyázzunk arra, hogy az alsó része legyen a vízben. Amint elfogy a víz, újra kell tölteni, vagy 2-3 naponta cserélni.

A gyökereknek néhány héten belül megjelennek a szárak alsó részén.

Miután a szárrészek jól begyökereződtek, ezeket az eredeti növény mellé vagy akár külön edénybe is lehet ültetni.

Mérgező növény?

Ez a növény emberekre nézve nem mérgező, de rendkívül mérgező kutyákra és macskákra nézve, ugyanis 2-es szintű toxicitással rendelkezik.

Miért barnulnak meg a sárkányfa levélcsúcsai?

A sárkányfa barna levélcsúcsai akkor alakulnak ki, ha a talajban olyan vegyszerek vannak, mint a fluorit, a klór és a sók.

A vegyi anyagokat tartalmazó víz használata, a túlzott tápozás és a lágyított víz használata ezeket a vegyszereket a talajban kicsapódik és a levelek égését okozza.

A barna levélcsúcsok azt is jelzik, hogy a sárkányfa túl van öntözve.

Miért sárgulnak meg és hullanak le a sárkányfa alsó levelei?

A sárkányfa egy szárnövény, és teljesen normális, ha az alsó néhány levele megsárgul, mindaddig, amíg új levelei vannak a tetején.

Ha a talaj túl kiszárad, a növénynek számos sárga levele lesz, és ilyenkor több vizet kell adni neki.

Miért fakóak és foltosak a sárkányfa levelei?

A takácsatka általában az oka a sárkányfa sápadt, foltos leveleinek. Ezt a növényi kártevőt nehéz felismerni, ám nagyon vékony, vöröses szövetszerű szálakat hagy a növényen, valamint egy érdes szerkezetet a levelek felületén.

A takácsatka kiszívja a nedvet a növény leveleiből, és a levelek elszíneződését okozza. Ilyenkor egy hónapig 10 naponként permetezni kell egy rovarirtó szerrel.

Miért lágyulnak és hajlanak meg a sárkányfa ágai, szárai?

A sárkányfa elhajlott szárát és ágát a túlzott öntözés okozza, amely gyökérrothadást is okoz. A gyökér-rothadás a legfőbb oka annak, hogy ez a növény elpusztul.

Csak akkor kell újraöntözni a sárkányfát, amikor a talaja már szinte száraz. A szárak lágy és száraz részeit el kell távolítani, és a növényt egy közvetett erős fényre kell helyezni.

Szobanövények
Frissítve: 2020.06.03

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük