Kroton – gondozása, igényei, szaporítás, betegségei

A kroton (Codiaeum variegatum), vagy csodacserje, eredetileg egy kültéri dekoratív növény volt, ami csak az elmúlt 15-20 évben lett egy népszerű beltéri szobanövény.

A krotonnak gyönyörű, színes, kemény levelei vannak, amelyek vörös, sárga, zöld, narancs és fekete színben jelennek meg.

A kroton leveleinek formája hosszú, keskeny, széles, fodrozott vagy elliptikus lehet. A kroton egyes levelei, valamint a növény teljes ágazata felhasználható virágdíszekben.

A kroton levelei könnyen gyökereződnek, ezért edénykertekben is lehet tartani. A kroton egy kényes és sok gondozást igénylő növény, ellenben más szobanövénnyel, ám különleges kiegészítőként szolgál minden otthoni vagy irodai környezetben.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A kroton szobanövénynek erős fényre van szüksége, hogy megőrizze levelei színét.

Ha nem kap elegendő fényt, az új levelek zöldek lesznek, nem pedig sárgák, pirosak vagy narancssárgák.

Túl sok közvetlen napfény miatt azonban kroton levelei halványak és szürkék lesznek.

Vízigény

A krotont akkor kell meglocsolni, mikor a talaj felső része már száraz. A repedezett levelek a túlzott öntözés jelei.

A lágy és elhullott levelek arra utalnak, hogy ideje megöntözni a növényt. Ha a kroton túl sok vagy túl kevés vizet kap, a levelek leesnek.

Tápozás

A krotont tavasszal és ősszel havonta kell tápozni, valamint nyáron kéthetente egy általános szobanövény táppal, amit az ajánlott erősség felére hígítunk.

Ha a kroton egy fényes napos helyen van tartva, de az új levelek zöld színüek, akkor csökkenteni kell a növényi táp mennyiségét. A túl sok táp miatt a leveleket meghajlanak.

Hőigény

A kroton inkább a melegebb, 15-27 °C közötti hőmérsékleteket részesíti előnybe.

Páraigény

A kroton a magas páratartalomat kedveli, de az általános háztartási páratartalom is megfelelő a növény számára.

Virágzás

A kroton virágai kicsik és jelentéktelenek. Érdemes őket eltávolítani, amint ezek megjelennek a növényen, ugyanis a virágok elveszik a növény energiáját, és akadályozzák a levelek fejlődését.

Kártevők

A kroton fogékony a pajzstetűre, a teknőspajzstetűre és a szúnyogokra, de a takácsatka okozza nála a legnagyobb kárt.

Mivel a kroton többszínű levelekkel rendelkezik, gyakran nehéz rajtuk észrevenni a takácsatkákat. Ezek a növényi kártevők kiszívják el a levelek nedvét és tönkreteszik a növényt.

Megelőzés céljából havonta egyszer érdemes alaposan bepermetezni a krotont egy rovarirtó szerrel.

Betegségek

Gomba- és baktériumfertőzések előfordulhatnak a magas páratartalom és a nedves talaj miatt. A leggyakoribb betegségek, amelyekre figyelni kell, a lisztharmat és a levélfoltosodás.

Talaj

Egy szerves anyagokban gazdag cserepes talajt ajánlott használni. A talajnak lazának kell lennie, gyors vízelvezető tulajdonságokkal kell rendelkezzen, ugyanakkor könnyedén szívja és tartsa meg a nedvet.

Ültetés

A krotont akkor kell egy nagyobb méretű edénybe átültetni, amikor a gyökerei már kinőtték a már meglévő edényt.

Ügyelni kell arra, hogy a virágedény alján legyenek csepegtető lyukak, hogy a fölösleges víz kifolyhasson.

Visszavágás

A szárrészeket vissza kell vágni, hogy ösztönözzük az új növekedést, és hogy a kroton megőrizze bozótos, bokros és terebélyes jellegét.

Szaporítás

A dugványozás a legjobb módszerek a krotonok szaporítására. A kroton nagyon könnyen szaporítható, mivel a levágott szára illetve levelei is könnyen és gyorsan gyökereznek.

A dugványokat vízben vagy közvetlen földben is lehet gyökereztetni. Nagyjábó egy heten belül már gyökereket hajtanak a dugványok.

Mérgező növény?

A kroton egy rendkívül mérgező szobanövény. A krotonból származó nedv irritálja a bőrt, és elszínezi a ruhákat. Ennél is fontosabb, hogy a kroton 3-as toxicitási szinttel rendelkezik, azaz a növény bármely részének lenyelése súlyos emésztési és légzési problémákat okozhat.

Miért zöldek kroton új levelei?

A kroton színes levelei a legjobban világos, de hűvös helyen fejlődnek. Ezért a növényt egy olyan helyre kell vinni, amely nem túl meleg, de jó sok közvetlen napfényt kap. Ilyenkor a táp mennyiségét is csökkenteni kell.

Mit tegyek a kroton virágaival?

A kroton virágait és es ennek szárát a lehető leghamarabb el kell távolítani. A virágzás akadályozza a levéltermelést, és a virágokból származó nedv növényi betegségeket okozhat és vonzza a kártevőket.

Megmenthető egy kiszáradt és leveleit elvesztett kroton?

Ha a kroton talaja teljesen kiszárad ledobja leveleit. Ilyenkor még van remény, ugyanis gyökerek lehet, hogy még mindig élnek, és talán meg lehet menteni a krotont.

A csupasz szárakat kb. 5 cm-re a talaj felett vissza kell vágni. A növényt egy fényes helyre kell vinni, talaját nedvesen kell tartani, de soha ne legyen túl vizenyős. Idővel a növény új leveleket hajthat.

Ha egy-két heten belül nem látunk új hajtásokat, a növény valószínűséggel elpusztult

Mire utal a krotonon megjelenő pókháló?

A kis pókháló azt jelzi, hogy a krotont takácsatkák támadták meg. Ezek eléggé sok kárt tudnak okozni, mivel kiszívják a levelek nedvét.

Ilyenkor ajánlott a növényt egy rovarirtó szerrel bepermetezni, amit majd 10 nap múlva újra meg kell tenni, ahhoz hogy teljesen megszabaduljunk a kártevőktől.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.22

Kérdések és válaszok

  1. Kovács Emil

    Nagyon jó dolgokat tudtam meg Tőletek.KÖszi………..Emil.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük