Szarvasagancs páfrány – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A szarvasagancs páfrány (Platycerium) az ausztráliai Queensland esőerdőiben őshonos, ahol a sziklákon és a fák törzsén növekszik.

A szarvasagancs páfrány nagyon egyedi kinézetű növény, és nem hasonlít más páfrányokra. A külső levelek a jávorszarvas agancsára hasonlítanak, ezek vastagok és zöldek.

Ezeket a leveleket finom szőrszálak borítják, ami miatt ez a növény kissé bolyhosnak néz ki, és emiatt szürke vagy ezüstös megjelenése van.

A másik levéltípus a szarvasagancs páfrány alján egy barna, csésze alakú levél, amely a természetben tápanyagokat fog fel.

Ez a levél segít a növénynek megkapaszkodni a sziklákhoz, a fákhoz és az edények oldalához. Bár a szarvasagancs páfrányt egy cserépben is lehet tartani, mint bármely más szobanövényt, a legjobban akkor néz ki, ha egy felületen növekszik, mint pl. egy dekoratív deszka, fadarab, vagy egy függőkosár.

Fényigény

A szarvasagancs páfrány kedveli az erős, közvetett fényt, de a közvetlen napsütést már nem.

Vízigény

Ujjunkkal ellenőrizzük a szarvasagancs páfrány ültetőközegének nedvességét. Amikor a talaj felső része kiszáradt, merítsük az egész növényt, cserepet, kéregdarabokat vagy kosarat egy vödör langyos vízbe.

A zöld levelek leesnek a szarvasagancs páfrányról ha túl van öntözve. Télen tartsuk a szarvasagancs páfrányt szárazon.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta tápozzuk a szarvasagancs páfrányt egy kiegyensúlyozott táppal, az ajánlott erő felére hígítva.

Hőigény

A szarvasagancs páfrány a 18 – 27 °C közötti hőmérsékleteket kedveli.

Páraigény

A szarvasagancs páfrány szereti a magas páratartalmat, de soha nem szabad vízzel permetezni a leveleit. Ha a levegő túl száraz, és emiatt a növénynek nem néz ki valami jól, helyezzünk a növény mellé egy párásítót.

Kártevők

A szobanövény-kártevők, mint a pajzstetvek és a teknőspajzstetvek problémát jelenthetnek a szarvasagancs páfrány esetében.

Betegségek

Ennél a növénynél a magas páratartalom miatt lisztharmat alakulhat ki a leveleken. Kerüljük a levelek locsolását amennyiben lehet, hogy megelőzzük a lisztharmatot.

Talaj

Az orchideák ültetésére alkalmas kéreg jó táptalajt jelent a szarvasagancs páfrány számára.

Ez a növény tőzegmohában is tartható, amely egy edénybe lehet helyezni, vagy egy fadarabhoz vagy lehet rögzíteni. Az ilyen fajta elrendezés falra is akasztható.

Ültetés

A tőzegmohával töltött agyagedényben vagy kosárban jól néz ki a szarvasagancs páfrány. Ez a növény csodálatosan néz ki egy fadeszkán, ami a falra van rögzítve.

Szaporítás

A szarvasagancs páfrány növényosztással történő szaporítása károsítja a gyökereket, ezert ez a módszer nem annyira jó.

Sokkal jobb, ha a hajtásokról szaporítjuk a növényt, azonban arra viszonylag hosszú időt kell várni, hogy a növény hajtásokat termeljen.

Mérgező növény?

A szarvasagancs páfrány nem egy mérgező növény.

Miért ajánlott cserépedénybe ültetni a szarvasagancs páfrányt?

Ajánlatos olyan olcsóbb kategóriájú agyagedényekbe ültetni a szarvasagancs páfrányt, amit könnyedén darabokra lehet törni, hogy ezáltal az alsó levelek ki tudjanak szabadulni az edényből, amikor újraültetjük a növényt, és így nem károsítjuk a páfrányt.

A vízben lévő vegyi anyagok károsítják a szarvasagancs páfrány leveleit?

Igen, a vízben lévő vegyi anyagok (klór, fluorid, sók) határozottan károsíthatják a páfrányok és sok más szobanövény leveleit.

A szarvasagancs páfrány különösen érzékeny a mangánra, ami az idősebb levélzet elszíneződését okozza. Soha ne használjunk olyan vizet, amely áthaladt egy vízlágyítón vagy túl sós.

Ajánlott a desztillált víz használata a növény locsolására.

Mire utalnak a foltok a szarvasagancs páfrány levelein?

A szarvasagancs páfrány levelein megjelenő foltokat többféle gombás fertőzés okozhatja, a levélfolttól a penészig bármi előfordulhat.

Ezeket a fertőzéseket általában a túlzott öntözés vagy a levélre került vízcseppekék okozzák.

Szinte bármilyen levélfolt problémát általában úgy lehet kezelni, hogy az érintett leveleket eltávolítjuk, a növénynek jobb légáramlást biztosítunk, és csökkentjük a páratartalmat.

Szobanövények
Frissítve: 2021.01.07

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük