Zöldike – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A zöldike (Chlorophytum comosum) vagy csokrosinda egy kecses, könnyen gondozható, szobanövény, amelyet nyáron kültéren, teraszon árnyékban is lehet tartani.

Amikor növény kinőtte a meglevő edényt, és gyökerei szorosan egymás mellett vannak, a zöldike számos hosszú szárat hajt, melyek végen új növényhajtások jelennek meg. Ezeket a hajtások könnyen felhasználhatók szaporításra.

A zöldike többféle változatban kapható: zöld levelű, fehér levelű zöld csíkokkal és zöld levelű fehér csíkokkal.

Minden fajta könnyen gondozható és látványos. A zöldike egy remek választás a kezdő növénykedvelők számára. Ez a növény remekül tisztítja a levegőt is a káros méreganyagoktól.

Fényigény

A zöldike kedveli a közepes vagy erős közvetett fényt. A szilárd zöld zöldike fajtának kevesebb fényre van szüksége, mint a zöld és fehér fajtáknak.

A zöldikét nem szabad közvetlen napsütésbe helyezni, mivel az erős napfény megégeti a leveleket.

Vízigény

Hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni, mielőtt öntöznénk. Egy jó módja annak, hogy megtudjuk, mikor van a növénynek szüksége vízre, ha megnézzük a leveleket.

A levelek zöld színe akkor kezd elhalványulni, amikor a növény talaja száraz.

A magas só- és vegyszertartalmú víz barna levélcsúcsokat okoz. Soha ne használjunk lágyított vizet a zöldike locsolásához.

Tápozás

A zöldike meghálálja, ha havonta tápozzuk egy kiegyensúlyozott növényi táppal, az ajánlott erősség felére hígítva.

A zöldikének csak akkor van szükségük tápra, ha aktívan növekszik. A túl sok táp miatt a levelek csúcsai megbarnulnak.

Hőigény

A zöldike jól növekszik a 7 – 27 °C közötti hőmérsékleten. Az 4 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet karosodást okoz, ezert ha külterén tartjuk a növényt, gondoskodjunk arról, hogy még a hideg beköszönte előtt a szobába visszük.

Páraigény

Ez a növény a magas páratartalmat kedveli, de szinte bármilyen otthonban és irodában nagyon jól növekszik.

Virágzás

A zöldike nagyon kicsi fehér virágokat termel a hosszú szárak végén. Ezeket a virágokat általában új növényhajtások követnek, amelyekből új növényeket lehet szaporítani.

Kártevők

A pajzstetvek, a takácsatkák, a teknőspajzstetvek és levéltetvek ártalmasak a zöldikére. Egy természetes rovarirtó oldattal könnyen lehet kezelni ezt a problémát.

Betegségek

A zöldikét ritkán támadják meg betegségek, azonban a túlzott locsolás miatt kialakulhat a bakteriális gyökérrothadás.

Talaj

Használjunk egy szerves szobanövény talajt, ami jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik. Az afrikai ibolya számára alkalmas talajkeverék a zöldikének is megfelelő.

Ültetés

A zöldike szereti, ha gyökerei szorosan egymás mellett vannak egy kis cserépben. Ne foglalkozzunk az átültetéssel, amíg a gyökerek nem töltik ki az egész cserepet, és a növény rizómái ki nem dudorodnak a talajból.

Visszavágás

Ha a zöldike túl sok hajtást termel, levághatjuk ezeket, és új növényeket szaporíthatunk belőlük. Vágjunk le minden barna levélcsúcsot, amely a vízben lévő túl sok táp vagy vegyszer miatt alakul ki.

Szaporítás

A zöldikét a szárak végén levő új hajtásokkal vagy növényosztással lehet szaporítani.

Levegő tisztítás

A NASA a zöldikét kiváló levegőtisztító növényként sorolja be, mivel megtisztítja a levegőt a káros vegyi anyagoktól.

Mérgező növény?

A zöldike nem egy mérgező szobanövény.

Hogyan érhetem el azt, hogy a zöldike új hajtásokat termeljen?

Azáltal ösztönözhetjük a zöldikét, hogy új hajtásokat termeljen, ha csökkentjük a növény tápozásának gyakoriságát, a növényt egy kis virágedényben tarjuk, és egy világosabb helyre helyezzük.

Ne vágjuk le az összes szárát, amit hajt. A zöldikének szüksége van a szárakra a virágzáshoz, amelyeken a virágzás után az új hajtások jelennek meg.

Mire utalnak az apró, kemény és barna dudorok a zöldike levelein?

A zöldike levelein megjelenő apró, barna dudorok kártevők, teknőspajzstetvek. Kaparjuk le őket a levelekről egy gyerek fogkefével.

Permetezzük be az egész növényt egy természetes rovarirtó oldattal vagy Neem-olajjal 10 naponta, egy hónapon keresztül, hogy megakadályozzuk a teknőspajzstetvek visszatérését.

Miért barnulnak meg a zöldike levélcsúcsai?

A túl sok táp vagy az öntözővízben található vegyi anyagok vagy sók a zöldike gyökereit megégetik így a levélcsúcsok megbarnulnak.

Öblítsük át a talajt desztillált vízzel, hogy eltávolítsuk a felesleges vegyszereket és sókat.

Havonta egyszer, amikor a zöldike aktívan növekszik, egy kiegyensúlyozott növényi táppal tápozzuk, amelyet az ajánlott erősség felére hígítunk.

Soha ne használjunk vízlágyítón átszűrt vizet vagy sókkal dúsított vizet a locsoláshoz.

Télen maradt a zöldike egy kültéri, védet helyen?

A zöldike nem fagytűrő, ezert a teli időszakban nem lehet a szabadban, teraszon tartani. A zöldike, bár képesek megmaradni a 4 °C-os körüli hőmérsékleten is, minimális levélkárosodással, a fagyponti hőmérséklet mar teljes pusztulást okoz.

Mikor szükséges átültetni a zöldikét?

A zöldike szereti ha gyökerei szorosan egymás mellett vannak egy kis cserépben. Addig ne ültessük át, amíg a rizómák nem türemkednek ki az edényből.

Szobanövények
Frissítve: 2021.01.06

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük