Skarlátvörös árnyékcsuporka – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A skarlátvörös árnyékcsuporka (Episcia cupreata), egy kedves futónövény, ami Közép- és Dél-Amerikában, Brazíliában és a Nyugat-Indiában őshonos.

Az árnyékcsuporkát főleg színes textúrájú levelei és kicsi, de szép virágai miatt kedvelik. Az árnyékcsuporka legnépszerűbb fajtája a skarlátvörös árnyékcsuporka, melynek ezüstös erezetű levelei vannak, valamint cső alakú, narancssárgás-pirosas virágai.

Az árnyékcsuporka nem annyira népszerű, mint közeli hozzátartozója, az afrikai ibolya, mert több gondozást igényel.

Az árnyékcsuporka nagyon egyedi módon nő. Mindegyik árnyékcsuporka növény futó hajtásai olyanok, amelyek a virágedény szélén vagy a virágedény talaján keresztül vezetnek. Ezekből a futókból új növényeket fejlődnek ki.

Ez egy gyönyörű, egyedi szobanövény, de kezdőknek nem ajánlott, mivel eléggé igényes növény.

Fényigény

Az árnyékcsuporkának erős fényre van szüksége, de a közvetlen napfénytől távol kell tartani. Ha a napfény túl erős, a levelek színe elhalványul és fakóvá válik.

Vízigény

Az árnyékcsuporka talajának nedvesnek kell lennie, de nem lehet túl vizenyős. Ha a talaja túl száraz, akkor az árnyékcsuporka leveleinek szélei megbarnulnak.

Télen, amikor az árnyékcsuporka nem nő, hagyni kell, hogy a talaj kissé szárazabbá váljon.

Tápozás

Az afrikai ibolya számára szánt tápoldat különösen jó az árnyékcsuporkanak is. A tápoldatot az ajánlott mennyiség felére ajánlott hígítani. Ezzel a vizes oldattal havonta egyszer lehet locsolni az árnyékcsuporkát, amikor a növény aktívan növekszik.

Télen egyáltalán nem kell tápoldatozni a növényt.

Hőigény

A háztartás átlagos hőmérséklete megfelelő az árnyékcsuporkanak, ameddig a hőmérséklet 18 °C felett marad.

Ha a hőmérséklet alacsonyabb, a levél széle barnássá válhat. Az árnyékcsuporka általában elpusztul, ha a hőmérséklet 10 °C alá esik.

Páraigény

Az árnyékcsuporka kedveli a magas páratartalmat, különösen, ha a helyiség hőmérséklete magasabb.

Virágzás

A skarlátvörös árnyékcsuporka, az árnyékcsuporka egy fajtája, narancssárgás-pirosas cső alakú virágot termel. Az Alsobia (Episcia dianthiflora), az árnyékcsuporka egy másik fajtája, nagyobb, fehér, rojtos virágokat hajt.

A mérsékelt vagy magas páratartalom nélkülözhetetlen az árnyékcsuporka virágzásához.

Kártevők

Ugyanazok a kártevők, a takácsatka és a pajzstetű, amelyek az afrikai ibolyát megtámadják, az árnyékcsuporkaot is megtámadják.

Gyakran kell ellenőrizni a növényt a növényi kártevők miatt, és azonnal kell cselekedni amint megjelennek a kártevők.

Mivel az árnyékcsuporka levelei könnyen megsérülnek és nagyon érzékenyek, kizárólag az afrikai ibolya számára ajánlott rovarirtót lehet használni.

Betegségek

Az árnyékcsuporka magas páratartalomban növekszik és virágzik legjobban, ami hajlamossá teszi őt a szürkerothadásra, a lisztharmatra és a tűzelhalásra.

Ezen növényi betegségek megelőzése könnyebb, mint a kezelésük, ezért a megfelelő légáramlást biztosítani kell, és kerülni kell az árnyékcsuporka leveleinek vízzel való permetezését.

Talaj

Az árnyékcsuporka a gazdag, levegős talajt kedveli. Mivel ez a növény az afrikai ibolya rokona, ezért az afrikai ibolyának szánt növényi talaj jó választás lesz az árnyékcsuporka esetében is.

Az árnyékcsuporkát évente egyszer kell újraültetni friss talajba. Ez meggátolja a nem kívánt sókicsapódást, amely károkat okoz az árnyékcsuporka gyökereiben.

Ültetés

Az árnyékcsuporkát minden tavasszal friss talajba kell ültetni. Ha gyökereik már benőtték a virágedényt és felvették az edény formáját, itt az ideje, hogy az árnyékcsuporka egy nagyobb méretű edénybe kerüljön.

Visszavágás

A legjobb, ha eltávolítjuk a kicsi, fejlődő futókat, hogy a növény jól tudjon növekedni. Az árnyékcsuporka nagyon gyorsan növekszik, és némileg rendetlenül néz ki, ha nincs aktívan viszzavágva.

Szaporítás

Ennek a növénynek a szaporítása nagyon egyszerű.

Az árnyékcsuporka olyan szárakat hajt, úgy nevezett futókat, amelyek a talaj felszínén terjednek és gyökereznek. Ezeken a futókon kis növények fejlődnek ki, amit később, ha ezek már elég nagyok, át lehet ültetni.

Mérgező növény?

Az árnyékcsuporka nem egy mérgező szobanövény.

Mikor kell átültetni az árnyékcsuporka új hajtásait?

Csak hagyni kell, hogy az árnyékcsuporka új hatjásai kicsit nagyobbra növekedjenek, ha már 2-5 cm-esek, és önmagukban is nőnek, le kell vágni őket, és külön edényben kell gyökereztetni.

Miért fakulnak az árnyékcsuporka levelei?

Sokan azt gondolnák, hogy az árnyékcsuporka levelei azért válnak fakóvá, mivel kevés a tápanyag.

Nem a táppal van a baj, hanem az, hogy az árnyékcsuporka túl sok fényt kap. Kerülni kell azt, hogy a leveleket közvetlen napfény érje.

Érdemes egy olyan helyre áttenni, amely nem olyan fényes, és akkor a levelek élénk színe is visszatér.

Miért száradnak meg az árnyékcsuporka leveleinek szélei?

Az árnyékcsuporka leveleinek széle akkor barnul meg, amikor a növény körül a levegő túl hideg. Az árnyékcsuporkának legalább 18 °C hőmérsékletre van szüksége. A hideg ablaktól és huzattól távol kell tartani a növényt, mivel ezt nem szereti.

Szobanövények
Frissítve: 2020.06.03

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük