Pompás kutyatej – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A pompás kutyatej (Euphorbia milii) egy bokros, lassan növekvő, nedvdús, pozsgás növény, ami Madagaszkáron őshonos. Ez egy könnyen gondozható virágzó szobanövény, amely egész évben virágzik, beltéren és kültéren egyaránt.

A pompás kutyatej nagyon könnyen szaporítható. A legenda szerint a töviskorona becenévét Jézus után kapta, akinek a keresztúton töviskorona volt a fején.

Ideális körülmények között a pompás kutyatej eléri a 90 cm magasságot és a 60 cm szélességet. Ennek a növénynek éles tövisei vannak, amelyek sötétbarna száron nőnek, levelei pedig élénkzöld könnycsepp alakúak, amelyek gyakran csak néhány hónapig tartanak.

Mint egy mikulásvirágnál, a pompás kutyatejnél is a növény legszebb része a fényes, színes levelek, amelyek nagyon kicsi virágokat vesznek körül.

A pompás kutyatej virágai vörös, sárga vagy rózsaszínűek lehetnek, és a szárak végén jelennek meg. A szárakat ragadós anyag borítja.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A pompás kutyatejnek a lehető legtöbb közvetett fényre van szüksége, de a közvetlen napfényt már kerülni kell.

Vízigény

Amikor a pompás kutyatej aktívan növekszik, általában késő tavasztól kora őszig, akkor minden alkalommal alaposan meg kell locsolni, majd meg kell várni amíg a talaj felső része száraz és csak utána kell újra öntözni.

Amikor a pompás kutya tej nem termel új leveleket és virágot, csökkenteni kell locsolását, de arra vigyázni kell, hogy a talaj nehogy teljesen kiszáradjon.

A pompás kutyatej súlyos gyökérkárosodást szenvedhet, ha a talaja túl száraz vagy teljesen kiszárad.

Tápozás

Havonta, amikor a pompás kutyatej aktívan növekszik egy vízben oldható 1:2 arányban hígított táppal ajánlott gondozni.

Egy alacsony nitrogéntartalmú és magas foszfortartalmú növényi tápot ajánlott használni, ami korlátozza a levelek növekedését és ösztönözzi a pompás kutyatej virágzását.

Hőigény

A pompás kutyatej a meleget kedveli, és jól bírja a 16–35 °C közötti hőmérsékletet. A pompás kutyatej növény elveszítheti leveleit, ha a hőmérséklet 13 °C alá csökken.

Páraigény

A pompás kutyatej egy sivatagi nedvdús, pozsgás növény, ezért az átlagos alacsony páratartalom elegendő számára.

Virágzás

Kora tavasszal és nyár végén a pompás kutyatej színes leveleket hajt, amelyek vörösek, sárgák és rózsaszínűek és körbeveszik a növény apró virágait, amelyek sárga vagy narancssárga színűek.

Megfelelő feltételek mellett a pompás kutyatej egész évben virágzik.

Kártevők

A pompás kutyatej remek ellenálló képességekkel bír ha kártevőkről van szó. Azonban a levéltetű és a pajzstetű a megtjmadhatják a pompás kutyatej friss leveleit, ezért ezekre érdemes odafigyelni.

Betegségek

A növényi penész és a gomba két olyan növényi betegség, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a pompás kutyatej talaja túl nedves, vagy ha a páratartalom túl magas.

Növényi betegségek gyakran akkor is előfordulnak, ha a szoba hűvös és kevés fény éri a növényt; ezért mindig biztosítani kell a jó légáramlást, megfelelő fényt és a meleg hőmérsékletet.

Talaj

Homokos, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt érdemes használni, amely 2/3-ban kaktusz vagy pozsgás cserepes talajból és 1/3-ban perlit vagy durva homokból áll.

A talajnak gyors vízelvezető tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy megakadályozható legyen a gyökérrothadás.

Ültetés

A pompás kutyatejet kb. két-három évente újra kell ültetni.

Visszavágás

A pompás kutyatejet vissza lehet vágni, miután befejeződött a virágzása. A visszavágás segít abban, hogy a növény bokros maradjon.

Szaporítás

Tavasszal és nyár elején a dugványokkal lehet szaporítani a pompás kutyatejet. Arra oda kell figyelni, hogy ilyenkor kesztyűt viseljünk, hogy megvédjük kezeinket a szárakból származó latextől.

A pompás kutyatej szárdugványát hideg vízbe kell mártani, és az anyanövény levágott területeit hideg vízzel kell bepermetezni, hogy megakadályozzuk a növényből kiszivárgó tejes nedveket.

A pompás kutyatej szárdugványoknak néhány napig száradniuk kell, mielőtt újraültetnénk őket.

Mérgező növény?

A pompás kutyatej egy mérgező szobanövény, ami 2-es szintű toxicitással rendelkezik. A megtört vagy sérült levelekből és szárakból egy tejes latex szivároghat ki, amely hólyagosodást és fájdalmat okozhat, ha bármilyen nyitott sebre kerül.

Ha egy gyerek vagy egy háziállat megeszi a pompás kutyatej bármely részét, akkor súlyos szájirritáció, gyomor- és bélprobléma, valamint vérzés is előfordulhat.

Miért pulu a pompás kutyatej szára és sárgul a levele?

A pompás kutyatej szárai puhává és a levelek sárgássá válnak és leesnek, amikor a növény talaja túl nedves.

Ilyenkor a növényt egy meleg, fényes és jó légáramlású helyre kell vinni. Meg kell várni amíg a talaj felső része száraz és csak utána kell újra öntözni.

Milyen hosszúak legyenek a pompás kutyatej szárdugványai, ahhoz hogy szaporítható legyen?

Ha a pompás kutyatejet szaporítani szeretnénk, akkor kb. 7-10 cm hosszú szárdugványokat kell ehhez felhasználni.

Ez egy nedvdús szobanövény, ezért ügyelni kell arra, hogy a szárdugványok végei néhány napig száradjanak, és a végükön egy kallusz alakuljon ki, mielőtt újraültetnénk őket.

A kallusz, hegszövet kialakulása előtt ültetjük el a dugványokat, ezek elrohadnak.

Miért nem virágzik a pompás kutyatej?

A pompás kutyatejnek nagyon sok közvetett fényre van szüksége, ahhoz hogy virágozhasson.

Az alacsony nitrogéntartalmú és magas foszfortartalmú növényi táp használata arra ösztönzi a pompás kutyatejet, hogy több virágot termeljen, mint leveleket.

Hogyan vágjunk vissza egy nagyon magas és nehéz pompás kutyatejet?

A pompás kutyatej visszavágásának a legjobb módja az, ha levágjuk az oldalsó ágait olyan magasságba, amennyire szeretnénk.

Függetlenül attól, hogy mennyit vágunk vissza a pompás kutyatejből, a megmaradt visszavágott szárrészeket hideg vízzel kell bepermetezni, hogy megakadályozzuk a tejes latex szivárgását.

A pompás kutyatejet érdemes évente egyzser, vagy virágzás után visszavágni, ahhoz, hogy a növény sűrű, bokros maradjon.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.21

Kérdések és válaszok

 1. Sebestyénné H, Eleonóra.

  jó tanácsaikat betartva az eredményekről remélem, örömmel fogok tudni beszámolni.l
  még soha nem írtam, Önöknek.

  Tisztelettel Sebestyénné. Dunaújváros.

 2. Kiss Marcsi

  A pompás kutyetej viágommal kapcsolatban érdeklődöm.elhullajtotta az összes levelét a teleltetés során.Virág van a végén.
  napfényes hűvös helyen teleltetem, néha öntözöm.a kiszáradástól félek.
  Ősszel amikor cserépbe felvettem akkor ültettem át 4tő volt egy körben ültetve kb.60 cm átmérőjű álló tartóban napot kb. 13h-kapott.
  Mit csinálok rosszul?

  1. Petri Zoltán

   Kedves Marcsi!
   Nekem a konvektor mellett de nem közvetlenül mellett van egy éjjeliszekrény és azon van van a pompás kutyatej tele van virággal és mióta megvan nekem egy levelet se dobott el. Teleltetni nem kell, nekem ahol van ott kb 23 fok van, sok oldal és tőhajtást hozott azokon is van virág. Szerves kapszulás tápoldatot adok az orchideámnak és utánna a pompás kutyatejet áztatom benne.

 3. Móré Lászlóné

  Évek (több, mint egy évtized) óta van nekem is ilyen növényem, nem kell teletetni, szereti a meleg, világos szobát! Állandóan tele van virággal, csak akkor locsolom, ha száraz a földjének a felszíne, locsolás után kiöntöm az alátétből a vizet. Ha túl magas, elvágom, amekkorára szeretném, beszárítom a végét (pár óra elég), s egy vázába vízbe állítom, pár hét alatt kigyökeresedik, s el lehet ültetni.
  Én még nem tapasztaltam betegséget ennél a növénynél. Szereti a fényt, szebbek, elevenebbek a virágai, ha sok fényt kap. Nálam szünet nélkül virágzik, szereti a déli fekvésű panelt 😀

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük