Pompás kutyatej – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A pompás kutyatej (Euphorbia milii) egy bokros, lassan növekvő, nedvdús, pozsgás növény, ami Madagaszkáron őshonos. Ez egy könnyen gondozható virágzó szobanövény, amely egész évben virágzik, beltéren és kültéren egyaránt.

A pompás kutyatej nagyon könnyen szaporítható. A legenda szerint a töviskorona becenévét Jézus után kapta, akinek a keresztúton töviskorona volt a fején.

Ideális körülmények között a pompás kutyatej eléri a 90 cm magasságot és a 60 cm szélességet. Ennek a növénynek éles tövisei vannak, amelyek sötétbarna száron nőnek, levelei pedig élénkzöld könnycsepp alakúak, amelyek gyakran csak néhány hónapig tartanak.

Mint egy mikulásvirágnál, a pompás kutyatejnél is a növény legszebb része a fényes, színes levelek, amelyek nagyon kicsi virágokat vesznek körül.

A pompás kutyatej virágai vörös, sárga vagy rózsaszínűek lehetnek, és a szárak végén jelennek meg. A szárakat ragadós anyag borítja.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A pompás kutyatejnek a lehető legtöbb közvetett fényre van szüksége, de a közvetlen napfényt már kerülni kell.

Vízigény

Amikor a pompás kutyatej aktívan növekszik, általában késő tavasztól kora őszig, akkor minden alkalommal alaposan meg kell locsolni, majd meg kell várni amíg a talaj felső része száraz és csak utána kell újra öntözni.

Amikor a pompás kutya tej nem termel új leveleket és virágot, csökkenteni kell locsolását, de arra vigyázni kell, hogy a talaj nehogy teljesen kiszáradjon.

A pompás kutyatej súlyos gyökérkárosodást szenvedhet, ha a talaja túl száraz vagy teljesen kiszárad.

Tápozás

Havonta, amikor a pompás kutyatej aktívan növekszik egy vízben oldható 1:2 arányban hígított táppal ajánlott gondozni.

Egy alacsony nitrogéntartalmú és magas foszfortartalmú növényi tápot ajánlott használni, ami korlátozza a levelek növekedését és ösztönözzi a pompás kutyatej virágzását.

Hőigény

A pompás kutyatej a meleget kedveli, és jól bírja a 16–35 °C közötti hőmérsékletet. A pompás kutyatej növény elveszítheti leveleit, ha a hőmérséklet 13 °C alá csökken.

Páraigény

A pompás kutyatej egy sivatagi nedvdús, pozsgás növény, ezért az átlagos alacsony páratartalom elegendő számára.

Virágzás

Kora tavasszal és nyár végén a pompás kutyatej színes leveleket hajt, amelyek vörösek, sárgák és rózsaszínűek és körbeveszik a növény apró virágait, amelyek sárga vagy narancssárga színűek.

Megfelelő feltételek mellett a pompás kutyatej egész évben virágzik.

Kártevők

A pompás kutyatej remek ellenálló képességekkel bír ha kártevőkről van szó. Azonban a levéltetű és a pajzstetű a megtjmadhatják a pompás kutyatej friss leveleit, ezért ezekre érdemes odafigyelni.

Betegségek

A növényi penész és a gomba két olyan növényi betegség, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a pompás kutyatej talaja túl nedves, vagy ha a páratartalom túl magas.

Növényi betegségek gyakran akkor is előfordulnak, ha a szoba hűvös és kevés fény éri a növényt; ezért mindig biztosítani kell a jó légáramlást, megfelelő fényt és a meleg hőmérsékletet.

Talaj

Homokos, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt érdemes használni, amely 2/3-ban kaktusz vagy pozsgás cserepes talajból és 1/3-ban perlit vagy durva homokból áll.

A talajnak gyors vízelvezető tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy megakadályozható legyen a gyökérrothadás.

Ültetés

A pompás kutyatejet kb. két-három évente újra kell ültetni.

Visszavágás

A pompás kutyatejet vissza lehet vágni, miután befejeződött a virágzása. A visszavágás segít abban, hogy a növény bokros maradjon.

Szaporítás

Tavasszal és nyár elején a dugványokkal lehet szaporítani a pompás kutyatejet. Arra oda kell figyelni, hogy ilyenkor kesztyűt viseljünk, hogy megvédjük kezeinket a szárakból származó latextől.

A pompás kutyatej szárdugványát hideg vízbe kell mártani, és az anyanövény levágott területeit hideg vízzel kell bepermetezni, hogy megakadályozzuk a növényből kiszivárgó tejes nedveket.

A pompás kutyatej szárdugványoknak néhány napig száradniuk kell, mielőtt újraültetnénk őket.

Mérgező növény?

A pompás kutyatej egy mérgező szobanövény, ami 2-es szintű toxicitással rendelkezik. A megtört vagy sérült levelekből és szárakból egy tejes latex szivároghat ki, amely hólyagosodást és fájdalmat okozhat, ha bármilyen nyitott sebre kerül.

Ha egy gyerek vagy egy háziállat megeszi a pompás kutyatej bármely részét, akkor súlyos szájirritáció, gyomor- és bélprobléma, valamint vérzés is előfordulhat.

Miért pulu a pompás kutyatej szára és sárgul a levele?

A pompás kutyatej szárai puhává és a levelek sárgássá válnak és leesnek, amikor a növény talaja túl nedves.

Ilyenkor a növényt egy meleg, fényes és jó légáramlású helyre kell vinni. Meg kell várni amíg a talaj felső része száraz és csak utána kell újra öntözni.

Milyen hosszúak legyenek a pompás kutyatej szárdugványai, ahhoz hogy szaporítható legyen?

Ha a pompás kutyatejet szaporítani szeretnénk, akkor kb. 7-10 cm hosszú szárdugványokat kell ehhez felhasználni.

Ez egy nedvdús szobanövény, ezért ügyelni kell arra, hogy a szárdugványok végei néhány napig száradjanak, és a végükön egy kallusz alakuljon ki, mielőtt újraültetnénk őket.

A kallusz, hegszövet kialakulása előtt ültetjük el a dugványokat, ezek elrohadnak.

Miért nem virágzik a pompás kutyatej?

A pompás kutyatejnek nagyon sok közvetett fényre van szüksége, ahhoz hogy virágozhasson.

Az alacsony nitrogéntartalmú és magas foszfortartalmú növényi táp használata arra ösztönzi a pompás kutyatejet, hogy több virágot termeljen, mint leveleket.

Hogyan vágjunk vissza egy nagyon magas és nehéz pompás kutyatejet?

A pompás kutyatej visszavágásának a legjobb módja az, ha levágjuk az oldalsó ágait olyan magasságba, amennyire szeretnénk.

Függetlenül attól, hogy mennyit vágunk vissza a pompás kutyatejből, a megmaradt visszavágott szárrészeket hideg vízzel kell bepermetezni, hogy megakadályozzuk a tejes latex szivárgását.

A pompás kutyatejet érdemes évente egyzser, vagy virágzás után visszavágni, ahhoz, hogy a növény sűrű, bokros maradjon.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.21

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük