Oszlopkaktusz – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

Az oszlopkaktusz (Cereus Peruvianus) egy kiváló, könnyen nevelhető szobanövény, amely az alacsony páratartalat kedveli.

A kaktuszok Amerikában őshonosak, különösen Mexikób, Dél-Argentína és Bolíviába meleg száraz vidékein találhatóak meg.

A kaktusz különleges megjelenése annak az eredménye, hogy ez a növény megpróbált a nagyon forró és száraz éghajlathoz alkalmazkodni, ahol szükséges volt a vízzel takarékoskodni.

Ennek eredményeképp, a növény levelei tüskékké alakultak, és szárai nedvdússá és fotoszintézisre alkalmassá váltak. A kaktusz tüskéi megvédik a növényt a növényevőktől és segítik a növény lehűlését is.

A kaktuszok számos különböző méretben, formában és fajtában kapható. Legtöbb kaktusz gyönyörű virágokat is hajt.

Ezeket a növényeket mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A kaktuszok szeretik a minél több közvetett fényt. A kaktuszt fokozatosan kell a közvetlen napfényhez szoktatni, annak érdekében, hogy a ne okozzunk napégést a növénynek.

Az ideális hely egy kis kaktusznövény számára az ablakpárkány vagy egy déli fekvésű ablak előtt.

Vízigény

A kaktusz talaja szinte teljesen száraz kell, hogy legyen, mielőtt újra alaposan meglocsoljuk. A kaktusznak soha nem szabad a vízben állnia.

A kaktusz tavasszal, nyáron és kora ősszel több vizet igényel, amikor növekedésben van. Télen nagyon kevés vizet igényelnek.

A kaktuszok pusztulásának a fő oka a túlzott öntözés.

Tápozás

Egy alacsony nitrogéntartalmú és magas káliumtartalmú tápot ajánlott a kaktuszoknál használni, amit 1:4 arányban kell hígítani.

A paradicsomhoz használt táp megfelelő kaktuszok számára is. Késő tavasszal és nyáron havonta kell tápozni a kaktuszt, ugyanis akkor növekszik aktívan ez a növény.

Az év hátralévő részében egyáltalán nem kell tápozni a kaktuszt.

Hőigény

Az oszlopos kaktusz a 16-27 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Egyes kaktusz fajták fagypont alatti hőmérsékleten is kibírják. Ilyenkor a kaktusz vizet bocsájt ki magából, hogy elkerülje a megfagyást.

Páraigény

Ez a növény a sivatagból származik, ezért jól bírja a nagyon alacsony páratartalmat.

Virágzás

Három hónapos pihenőidő után és megfelelő körülmények között, késő ősszel és télen virágozhat.

Kártevők

Még a tövisekkel teli kaktuszokat is megtámadhatják a kártevők.

Ezeket a növényeket a pajzstetű, a teknős pajzstetűre, a takácska és a levéltetű is megtámadhatja.

A teknős pajzstetűk általában a kaktusz tövise köré gyülekeznek, és egy kisebb fogkefével könnyedén eltávolíthatók.

Egy rovarirtó szerrel könnyedén meg lehet szabadulni minden más kártevőtől is, ami megtámadja a kaktuszt.

Betegségek

A kaktusz túlzott öntözése szár- és gyökérrothadáshoz vezet.

Talaj

Egy jó vízelvezető képességgel rendelkező, porózus, homokos talaj használata ajánlott a kaktuszok esetén, hogy elkerülhető legyen a túlöntözés és a gyökérrothadás.

Speciális kaktuszoknak szánt talajt vagy saját házilag összeállított talajt is lehet használni.

Ültetés

A függőlegesen növekedő kaktuszokat olyan virágcserépbe ültessük, aminek az átmérője megegyezzik a kaktusz magasságának a felével.

A vízszintesen növekvő kaktusznak olyan virágcserépet válasszunk, aminek az átmérője 5 cm-rel nagyobb, mint a kaktusz szélessége.

Ha kaktusz kinőtte az edényt, ültessük át egy nagyobb edénybe, hogy elkerüljük a borulást. Ugyanis, ha a kaktusz talaja kiszárad, a virág súlypontja megváltozik, így könnyen felborul és eltörik.

Szaporítás

A kaktuszokat magok, megoszás és dugványok által szaporítják. A növényi dugványokkal való szaporítás határozottam a legegyszerűbb módszer.

Pihenő időszak

A kaktusznak kevesebb vízre és alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége télen, amikor pihen.

Mérgező növény

A kaktusz egy mérgező növény, ami 2-es szintű toxicitással rendelkezik.

Miért barnul meg és kókad el minden kaktuszom?

A kaktusz túlöntözése okozhatja ezt a problémát. A kaktuszok nagyszerű szobanövények abban az esetben, ha nincsenek túlöntözve!

A kaktusz talajának száraznak kel lennie, ugyanis hűvös időben a kaktusz akár egy evőkanál vízzel is túlél egy teljes hónapot.

Nyáron kitehetem a kaktuszt a teraszra vagy kertbe?

A kertben vagy akár a teraszon is imádni fogja a kaktusz, csak arra kell odafigyelni, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a növényt a közvetlen napfényhez, különben csúnyán megéghet.

Mielőtt azonban 13 °C alá süllyed a kinti hőmérséklet, be kell hozni a kaktuszt.

Hogyan szaporítsam a kaktuszt?

A legtöbb kaktusz szaporítása meglehetősen egyszerű. Csak egy kis darabot kell levágni a kaktusz egy olyan részéről, ahol ez nem rontja a növény megjelenését.

A levágott kaktuszdarabot egy könnyű, jó vízelvezető, porózus talajba kell átültetni. A kaktuszok nagyon lassan növekvő növények, tehát hosszabb időbe telik, mire gyökeret hajt és elkezd növekedni.

A kaktusz szaporítása sok türelmet igényel.

Mennyi vízre van szüksége a kaktusznak?

Többféle módon meg lehet állapítani, hogy egy kaktusznak vízre van-e szüksége. Ha a kaktusz talaja nedves, akkor egyben marad, ha azonban száraz akkor porhanyóssá válik és szétesik.

Az ujjunkal meg lehet tapintani a kaktusz talaját, hogy megvizsgáljuk a talaj a nedvességtartalmát.

A virágedény alján lévő talaj nedvességtartalmát is le lehet ellenőrizni. Ha a kaktusz talaja puha, rugalmas, vagy még kissé össze is zsugorodott; határozottan itt az ideje a locsolásnak.

Mit tehetek azért, hogy virágozzon a kaktusz?

A kaktuszoknak, akárcsak a gardéniáknak, hőmérséklet-ingadozásokra van szüksége, ahhoz, hogy virágozni tudjon. Legalább 5-7 ° C különbségnek kell lennie a nappali és az éjszakai hőmérséklet között.

A kaktuszt egy alacsony nitrogéntartalmú (ösztönzi a zöld növekedést) és magas káliumtartalmú táppal (ösztönzi a virágzást) kell gondozni. Nyáron ajánlott a szabadba kivinni a kaktuszt, annak érdekében, hogy virágozzon, de vigyázni kell, hogy ne egyből érje a közvetlen napfény.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.08

Kérdések és válaszok

  1. Antal Imre

    kutyatej fajtáju pozsgás növényem van kb. 30 éve gondozom.Magassága több mint180cm de még soha nem virágzott. Érdekelne miért nem?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük