Gardénia – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A gardéniának (Gardenia jasminoides) gyönyörű, illatos, viaszos, fehér virágai és fényes, zöld levelei vannak, de ez egy nagyon kényes növény, és nem viselni jól az elhanyagolást.

A gardéniának nagyon különleges gondozási feltételekre, valamint állandó figyelemre van szüksége.

Japánban és Kínában őshonos, és ezt a növényt általában szabadtéri örökzöld bokornak tekintik az Egyesült Államok déli és nyugati partjain.

A gardénia sikeres beltéri tartásának kulcsa, hogy megpróbáljuk megteremteni számára a lehető legjobb környezetet és feltételeket.

Noha meglehetősen nagy kihívás egy gardénia beltéri tartása, ennek ellenére megéri, mert ez egy olyan virág, ami páratlan.

A virágok jázminillata parfümök százait inspirálta.

Mielőtt a gardéniát ajándékba adnánk valakinek, győződjünk meg arról, hogy annak, akinek adjuk, van ideje gondoskodni róla és megfelelő-e a környezet, különben csak csalódást fog neki okozni ez a növény, mivel a nem megfelelő gondozás mellett egy idő után el fog pusztulni.

Fényigény

A gardéniának nagyon erős fényre van szüksége, legalább napi 6-8 órán át. Készüljünk fel arra, hogy az évszakok változásával a gardéniát a lakás különböző helyeire kell költöztetni.

A mesterséges világításra is szükségünk lehet, ha nincs elegendő természetes fény az otthonunkban ahhoz, hogy a gardénia növekedni tudjon.

Vízigény

A gardéniát nagyon óvatosan kell öntözni. Az öntözés előtt hagyjuk kiszáradni a talaj felső részét.

A túlöntözés gyökérrothadást, barna foltokat okoz a leveleken, és a rügyek nem fognak kinyílni. A gardénia alul öntözése a zöld levelek elvesztését okozza.

Tápozás

A gardéniát kéthetente kell tápozni, amikor tavasszal és nyáron aktívan növekszik. A gardénia az olyan növényi tápot szereti, amelyet savas talajt kedvelő növények számára állítanak elő.

A tápot mindig az ajánlott erősség felére hígítsuk. Ősszel és télen havonta kell tápozni.

Hőigény

A hőmérséklet rendkívül fontos a gardéniánál. A gardénia számára az ideális hőmérséklet nappal 18-21 °C között, éjszaka pedig 12-18 °C között.

A hűvös éjszakai hőmérséklet elengedhetetlen a rügyek kialakulásához. A gardénia rügyei elhalnak, ha a hőmérséklet meghaladja a 21 °C-ot.

Páraigény

A magas páratartalom egy másik fontos és elengedhetetlen követelmény a gardénia esetében.

Növeljük a háztartás páratartalmát, különösen a száraz téli hónapokban, azzal, hogy egy párásítót helyezünk a növény közelébe, vagy helyezzük a növényt egy vízzel töltött kavicsos tálcára (ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicsokon üljön, és ne a vízben legyen), vagy több növényt csoportosítsunk egy helyre.

A növény vízzel való permetezése nem segít növelni a páratartalmat, és gombás növekedést okoz a leveleken, ezért ezt a módszert kerüljük.

Virágzás

A gardénia csak akkor fog virágozni, ha a fény-, víz-, táp- és talaj igénye teljesítve van. Ráadásul ahhoz, hogy a gardénia rügyek megmaradjanak, az éjszakai hőmérsékletnek 12 °C körül kell lennie.

Kártevők

A gardénia bevonzza a pajzstetveket, a takácsatkákat, a molytetveket, a tripszeket és a levéltetveket.

Egy kereskedelmi rovarölő szer vagy egy természetes oldat használata esetén kerüljük a rügyek vagy virágok permetezését.

Betegségek

A gardénia magas páratartalom igénye ösztönzi a gombás és bakteriális betegségeket.

Megakadályozhatjuk, hogy ezek a betegségek tönkretegyék a növényt azáltal, hogy jó légkeringést biztosítunk a növény körül, szárazon tartjuk a leveleket és biztosítjuk a hűvös hőmérsékletet.

Talaj

A gardénia legjobban egy jó vízelvezető, savas talajban növekszik, amit némi tőzegmohával lehet kiegészíteni.

Növelhetjük a talaj savasságát és az jótékonyan fog hatni a gardéniára, ha havonta egyszer megöntözzük fekete vagy zöld teával vagy egy nagyon felhígított ecetes vízzel.

Visszavágás

A megfelelő visszavágás nagyon fontos, ha azt akarjuk, hogy a gardénia virágozzon. Mivel a rügyek és virágok csak az új növekedésen jelennek meg, a régi fás szárakat el kell távolítani, hogy ösztönözzük az új fiatal ágak fejlődését.

Szaporítás

A gardéniát dugványokkal lehet szaporítani. Amikor tavasszal és nyáron visszavágjuk a növényt, A 12-15 cm-es ágakat ültessünk el és hagyjuk gyökerezni.

Mérgező növény?

A gardénia nem egy mérgező szobanövény, így kis gyerekünk vagy háziállatunk is biztonságban tudhatjuk a növény körül.

Miért hullanak a gardénia virágrügyei és néhány levele?

A virágrügyek lehullása gyakori probléma a gardénia esetében.

Számos oka lehet annak, ha a gardénia elveszíti a rügyeket és a leveleket: a páratartalom hiánya, az alul vagy túl öntözés, a fény hiánya és a hideg huzat.

Kezdjük a fény növelésével. Ha ez nem segít megakadályozni, hogy a rügyek és levelek lehulljanak a gardéniáról, ellenőrizzük a többi lehetséges okot is.

Miért barnulnak meg a gardénia virágai?

Soha nem szabad megérinteni gardénia virágait, mert érintésre ezek megbarnulnak.

Gyönyörködhetünk benne és szagolgathatjuk, de ne érjünk a virághoz!

A gardénia szereti a nagyon erős fényt, de az intenzív közvetlen napfényt már nem, az ablak üvegén bejövő erős napfény, megégetheti a virágokat.

Miért kisebbek és világosabb színűek a gardénia új levelei, mint a régebbiek?

A gardénia új levelei azért kisebbek, mert a növény nem kap elég fényt vagy elegendő növényi tápot.

Miért nem virágzik a gardénia?

Számos dolgot kell tennie ahhoz, hogy a gardénia virágozhasson. A régi fás szárakat vissza kell vágni az új növekedés ösztönzése érdekében.

Helyezzük a gardéniát a nap nagy részében nagyon erős fénybe. A hőmérsékletnek nappal 21 °C- nak, éjszaka pedig 15-18° C körül kell lennie a virágrügyek kialakulásához.

Miért sárgulnak meg a gardénia levelei?

A gardénia levelei általában akkor sárgulnak meg, amikor a növény nem megfelelően van tápozva. A gardéniát egy kifejezetten savszerető növények számára készített növényi táppal kell gondozni.

Egy kis teát vagy egy nagyon híg ecetes vizet is önthetünk havonta egyszer a gardénia talajába, hogy növeljük a talaj savasságát.

Vigyázzunk, ne öntözzük túl a növényt, a folyamatosan nedves talaj szintén sárga leveleket okozhat.

Szobanövények
Frissítve: 2020.09.15

Kérdések és válaszok

  1. Kiss Ferencné

    Nagyon szép a Gardéniám át ültetem új anyagcserépbe ..van új hajtás új levelek új bimbó ..DE viszont az új bimbók nem nyílnak ki..Szeretném tudni miért..,,;;????

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük