Tarkalevél – gondozása, igényei, szaporítása, kártevői

A tarkalevél (Caladium Bicolor) vagy más néven az elefántfül, nagy, papírvékony, szív alakú, színes leveleiről ismert, ami gyakran látványosabb, mint maga a növény sok virága.

A tarkalevél levelei, akár a 60 cm hosszúságot is elérhetik, amelyek márványos, foltos vagy véres mintázatúak és piros, rózsaszín, fehér és zöld színben pompáznak.

A tarkalevél egy gumós, gyökeres évelő növény, amely eredetileg Dél-Amerikából származik. A tarkalevél ősztől kora tavaszig pihen; ilyenkor levelei elhalnak, függetlenül attól, hogy kertben vagy a lakásban tartjuk.

A tarkalevél gyönyörű díszes lombozatának látványa kárpótolja azt a különleges és extra gondozást, amit a növény növekedése megkövetel.

Ez a növény mérgezőnek számít, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A tarkalevél nagyon erős közvetett fényt igényel. A levelek égésének elkerülése érdekében, a növényt távol kell tartani a közvetlen napfénytől.

Vízigény

A tarkalevél talajának nedvesnek kell lennie, de a növekedési időszakban soha nem lehet vizenyős. Ahogy a növény levelei kora ősszel elhalnak és a növény pihenési időszakba kerül, fokozatosan csökkenteni kell a víz adagolását, amíg a talaj alaposan kiszárad.

Tápozás

Két hetente, amikor a tarkalevél aktívan növekszik, egy vízben oldódó, 1:2 arányban hígított, magas nitrogéntartalmú növényi táppal ajánlott tápozni. A növényi tápot mindig hígítani kell, máskülönben a tápban lévő só elégeti a leveleket.

Hőigény

A tarkalevél kedveli a meleg hőmérsékleteket (21-29° C), de egy stabil hőmérséklet az optimális a növény esetén.

Körülbelül öt hónapig, amíg a tarkalevél pihenési időszakban van, a hőmérsékletnek hűvösebbnek kell lennie, de soha nem lehet 13 °C alatt, mivel az ennél hidegebb hőmérséklet károsíthajta a növényt

Páraigény

A tarkalevélnek nagy mennyiségű páratartalomra van szüksége, hogy a levelei ne száradjanak és hullámosodjanak.

A száraz otthonban vagy irodában számos módszer létezik a páratartalom növelésére: a növényeket nedves kavicsra vagy kavicságyra lehet helyezheti.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy a növény a kavicson üljön, és nem a vízben. Egy kis párásítót is ajánlott a helyiségbe tenni, ahol a tarkalevélt tartjuk.

Virágzás

A tarkalevél virágai nem feltűnőek, sokkal inkább a növény levelei azok amik gyönyörűek.

Kártevők

A tarkalevél színes levelei vonzzák a pajzstetűt, a takácsatkát és a levéltetveket. Ilyen esetben a növény érzékeny leveleit finoman le kell mosni szappanos vízzel. Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor ajánlott kipróbálni a neem olajat.

Betegségek

A tarkalevél magas páratartalmat igényel, ezért sajnos bevonzza a gombás betegségeket, mint például a fuzárium, valamint a bakteriális betegségeket, például a levélfoltot.

A jó légáramlás és a tarkalevél leveleinek szárazon tartása, segít megelőzni a betegségeket. Ilyenkor a neem olaj vagy bármilyen kereskedelmi gombaölő szer segíthet, amelyet a talajra illetve a levelekre lehet permetezni, a betegségek kezelésére.

Talaj

A tarkalevél az enyhén savas, gyors vízelvezető talajt kedveli. Havonta egyszer, ajánlott fekete teával vagy egy nagyon híg víz- és ecetsavas oldattal locsolni.

A fekete tea, illetve az ecetsav segít a savas talaj megőrzésében.

Ültetés

A tarkalevél gumókat egy 10-15 cm-es virágedénybe ajánlott ültetni, amelynek alján vízelvezető lyuk van. A gumókat 2-5 cm mélyre kell ültetni, ahhoz hogy a növény megfelelően fejlődjön.

Szaporítás

A tarkalevélnek az a legjobb ha tavasszal szaporítják, miután a növény 5 hónapig pihent. A tarkalevél legjobb szaporítási módszere a gumók kiásása, felosztása és elültetése.

Pihenési időszak

Ősszel, amikor a tarkalevél levelei elhalnak, akkor a növényt át kell helyezni egy száraz, sötét és hűvös helyre.

Ilyenkor hat hetente takarékosan kell locsolni. A tarkalevélnek évente körülbelül 5 hónapig pihennie kell, mielőtt újból leveleket kezdene hajtani.

Mérgező növény?

A tarkalevél egy nagyon mérgező növény, ami 3-as szintű toxicitással rendelkezik.

Télen tarthatom a tarkalevelet garázsban?

A tarkalevél gumói (hagymái) a garázsban tárolhatók, mindaddig, amíg a hőmérséklet 13° C felett marad.

Miért száradnak a tarkalevél leveli?

A tarkalevél elszáradt levelei valószínűleg a levelek megégésére utalnak. Ezek a növények szeretik az erős fényt, de soha nem szabad őket a közvetlen napfényre tenni.

Miért barnulnak meg a tarkalevél leveleinek a végei?

Számos oka van annak, hogy a tarkalevél leveleinek hegyei és szélei barnássá válnak.

Lehet, hogy túl sok tápot kap a növény. A növényi tápot mindig 1:2 arányban kell hígítani és úgy használni, különben a tápban lévő só elégeti a leveleket.

A tarkalevélnek nagyon magas páratartalomra van szüksége és sajnos a legtöbb otthonban a levegő gyakran nagyon száraz. Ilyenkor ajánlott a tarkalevelet egy vízzel és kavicsokkal megtöltött tálcára helyezni, de ügyelni kell arra, hogy a növény a nedves kavicson üljön, és nem a vízben.

Egy kis párásító elhelyezése a növény közelében szintén sokat segíthet.

Miért kisebbek a tarkalevél új levelei és ezek miért zöldek és nem pirosak, rózsaszínűek vagy fehérek, mint a régi levelek?

A tarkalevél új levelei kisebbek és kevésbé színesek, mert a növény nem kap elegendő fényt. Ezért át kell helyezni egy olyan helyre, ahol nagyon erős fényt kap, de még sincs közvetlen napfényben.

Hogyan tápozzuk a tarkalevelet, ahhoz, hogy újra növekedni kezdjen?

A tarkalevelem újra növekedésnek indult a pihenési időszak után, de úgy tűnik sokkal kisebb és kevésbe életteli, mint azelőtt.

Ha a tarkalevél gumói túl meleg vagy túl hideg helyen voltak tárolva, vagyis 13° C alatt vagy 29° C felett, akkor a gumók megsérülhettek.

Lehet, hogy fizikailag nem látható a gumók károsodása, de ez befolyásolhatja azt, hogy a növény milyen jól és milyen gyorsan növekszik.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.27

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük