Szobakőris – gondozása, szaporítása, igényei, virágzása

A szobakőris (Radermachera sinica) egy nagyon gyorsan növekvő, csipkés, fényes, zöld levelekkel rendelkező növény, amely Dél-Kína és Tajvan szubtrópusi hegyvidékein őshonos.

A szobakőris egy nagyon kompakt és robusztus növénynek tűnik vásárláskor, mivel a termesztők által szabályozva volt a növekedésük.

Ezek a növekedésszabályozók abban segítenek, hogy normál méretű leveleket rövid száron tudjanak növelni. Amint a talajban lévő növekedésszabályozó elfogy, a szobakőris minden irányban elkezd növekedni, akárcsak egy kültéri növény.

Sűrű, sok levéllel rendelkező növény helyett, hamarosan egy nyitott és szellős növénnyé válik.

A szobakőris lágy és finom leveleivel egy gyönyörű szobanövény lehet, ha jók a fényviszonyok és gyakran van visszavágva.

Fényigény

A szobakőrisnek nagyon erős, közvetett fényre van szüksége. Egy keleti vagy nyugati ablakban nagyon jól fejlődik a növény. Arra vigyázzunk, hogy a növényt ne érje közvetett napfény, mivel ez megégetheti a leveleket.

Vízigény

A szobakőrist egy száraz helyen kell tartani. Akkor kell megöntözni, mikor a talaj felső része már száraz. A lombozata akár halványzölddé is válhat, ezzel is jelezve azt, hogy vízre van szüksége. A növényt jól meg kell locsolni, hogy a víz egészen a gyökerekig eljusson, viszont nem szabad vízben hagyni.

Tápozás

A szobakőrist tavasszal és nyáron havonta kell tápozni, amikor aktívan növekszik, ősszel és télen pedig minden második hónapban egy kiegyensúlyozott, 1:2 arányban hígított táppal.

Hőigény

A szobakőris jól bírja a 18–24 °C közötti hőmérsékletet. A szobakőrist távol kell tartani a huzatos és hideg ablakpárkánytól, máskülönben a növény levelei leesnek.

Páraigény

A szobakőri jól növekszik a háztartás alapvető páratartalmában.

Virágzás

A szobakőris csak akkor virágzik, ha kertben vagy teraszon tartjuk. Ilyenkor a növény szép, kb. 5-7 cm nagyságú, tölcsér alakú virágokat hajt.

A lakásban soha nem virágzik. Ha a növényt teraszra szeretnénk tennyi, csak akkor helyezzük ki ha az éjszakai hőmérséklet is már 15 °C felett van.

Kártevők

A szobakőris sajnos bevonzza a takácsatkát, a levéltetűt és a pajzstetűt. Számos levele miatt nehéz megszabadulni a szobakőrisen található kártevőktől. Óvintézkedésként minden héten ellenőrizni kell a növényt.

Betegségek

A szobakőris hajlamos a gombás fertőzésekre, amelyek a levélfoltosodást okozhatják. A jó légáramlás biztosítása és a levelek szárazon tartása segít megelőzni a levélfoltos betegséget.

Talaj

Gazdag, jól szellőző és gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt ajánlott használni. A talajhoz érdemes hozzáadni homokot vagy perlitet a talaj lazításához, ha szükséges.

Visszavágás

A szobakőrist mindig vissza kell vágni, különben a növény hosszúkás, vékony és csúnya lesz. A szobakőris visszavágásakor mindig hagyni kell néhány levelet minden száron, hogy ez táplálékot nyújtson a gyökerek számára.

Szaporítás

A szobakőrist dugvényokkal lehet szaporítani. Tavasszal a legjobb szaporítani a növényt.

Mérgező növény?

A szobakőris nem egy mérgező szobanövény.

Miért szárad és hull le a szobakőris összes levele?

A szobakőris valószínűleg túlzottan kiszáradt, és a növénynek ez a része meghalt. Sajnos a növény szárait és a leveleket már nem lehet megmenteni, ha egyszer már elszáradtak.

Ilyenkor ezt az elszáradt részt le kell vágni, és helyére új lombozat fog nőni.

Mire utalnak a kicsi, fehér és ragacsos cseppek a szobakőrisen?

A szobakőrisen lévő fehér ragacsos cseppek pajzstetűre utalnak. Ha csak néhány ilyen van a növényen, akkor elegendő lehet egy alkoholos ruhával letörölni a növényt; nagyobb fertőzés esetén az egész növényt be kell permetezni valamilyen rovarirtó szerrel. Legalább egy hónapig 10 naponta meg kell ismételni ezt a folyamatot.

Mit tegyek ha a szobakőrisnek vannak levelei, de a szárai csupaszok és elhajlottak?

Ilyenkor legalább 2/3-át vissza kell vágni a szobakőrisnek, és egy nagyon fényes helyre kell tenni. Kis idő múlva, a növény erősebb szárakkal és sok lombozattal fog növekedni.

Miért esnek le a szobakőris zöld levelei?

A szobakőris akkor veszíti el a zöld leveleit, ha hirtelen változás következik be az öntözésében, a hőmérsékleten, a fényben, vagy ha újra lett ültetve. Ügyelni kell arra, hogy a talaja ne legyen túl nedves.

Miért hullatja el a szobakőri az összes levelét ás ágát, annak ellenére, hogy öntözve van, és a talaja nedves?

Sajnos ennek az az oka, hogy túl gyakran és túl sok vízzel lett locsolva a szobakőris és ezért a gyökerei rothadásnak indultak.

Meg lehet próbálni teljesen visszavágni a növényt, és lehetővé tenni, hogy a talaja alaposan kiszáradjon. Ha maradtak gyökerek, akkor ez akár új növekedést is eredményezhet.

Reálisan nézve, azonban sajnos már kevés esély van arra, hogy ilyen esetben még menthető legyen a szobakőris.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.15

Kérdések és válaszok

  1. Kiss Judit Ágnes

    A cikk azt írja, a szobakőris csak kertben vagy teraszon virágzik. Viszont ott hogy óvom a közvetlen napfénytől, ha közben árnyékban nem fejlődik, csak erős fényben?

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük