Murvafürt – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A murvafürt (Bougainvillea) Brazília, Peru és Dél-Argentína esőerdőiben őshonos. A murvafürt egy tömör, fás trópusi növény, ami gyönyörű piros, rózsaszín, narancs, fehér, sárga, lila és bíborvörös papírszerű leveleket hoz létre.

A színes levelek körülveszik a tényleges virágot, amely általában kicsi és fehér. Beltérben a murvafürt ágai kb. 40 – 50 cm hosszúra nőnek, kertben akár az egy- másfél méteres hossúságot is elérhetik.

Valamikor elsősorban kültéri növényként volt ismert a murvafürt, ma már azonban, látványos megjelenése miatt, gyakran szobanövényekként is használják.

A murvafürt egy mérgező növény, ezért gyerekektől és háziállatoktól távol kell tartani.

Fényigény

A murvafürt napi legalább 5-6 órán keresztül igényli a teljes napfényt, annak érdekében, hogy virágozni tudjon. A fényhiány a fő oka annak, ha a murvafürt nem virágzik beltérben.

Ennek a növénynek legalább napi öt óra napfényre van szüksége, ahhoz hogy szobában is virágozzon. Ezért minél közelebb kell helyezni egy déli vagy nyugati fekvésű ablakhoz.

Vízigény

A murvafürt egy szárazságtűrő növény, amit száraz helyeken érdemes tartani. Mikor a talaj felső része már száraz, akkor már meg lehet locsolni a növényt.

A murvafürt néha egy kicsit el is hervad, ezzel is tudatva azt, hogy vízre van szüksége. Amikor a murvafürt növényt öntözünk, akkor sok vízzel locsoljuk amíg a talaj teljes felületét ellepni víz, azonban fontos arra odafigyelni, hogy a murvafürt soha ne ússzon vízben, hanem lefolyjon a felesleges víz

A gyakori öntözés ösztönzi a gyenge gyökerek növekedését. Télen a murvafürt még kevesebb vizet igényel.

Ha a túlzottan öntözött murvafürt gyökere rothadásnak indul, akkor nem fog virágozni és elhullatja a leveleket.

Ha a talaj teljesen kiszárad, akkor az ágak és a levelek lehullanak.

Tápozás

Mikor a murvafürt virágzik, akkor érdemes havonta egy speciális, magas vas- és mikrotápanyagú növényi táppal tápozni.

Az ilyen típusú növényi táp elősegíti a vékony, finom gyökerek megerősödését és növeli a virágok számát.

Mikor a téli hónapokban, a murvafürt pihen vagy nem termel virágot, akkor ezt a növényt ajánlott minden második hónapban egy 1:2 arányban hígított növényi táppal locsolni.

Soha ne tápozzuk a murvafürtöt, ha a talaj nagyon száraz, mert kiégeti a gyökereket.

Hőigény

A murvafürt napközben jól bírja a 20 – 30 °C közötti hőmérsékletet, éjjel pedig a 15° – 20 °C közötti hőmérsékletet.

Télen pihen a murvafürt, ezért ilyenkor a 10° – 15° C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben.

Páraigény

A murvafürt szereti a magas páratartalmat, különösen akkor, ha épp virágzik. Télen, amikor pihen, a murvafürt alacsonyabb páratartalmat igényel.

Virágzás

A murvafürt, akár csak a vitorlavirág vagy a rúzsvirág, stresszhelyzetben több virágot termel.

A murvafürt tömött gyökérzete és szárazon tartása, ösztönzi a virágzását. A murvafürt nem fog virágozni, ha nem kap legalább 6 órát erős közvetlen napsütést.

Kártevők

A murvafürt egy nagyon ellenálló növény a kártevőkkel szemben. Ritka esetekben a levéltetvek problémát jelenthetnek a murvafürt számára, de egyes hernyók is támadhatják a növényt, ha nyáron a kertben tarjuk.

Betegségek

A levelek foltossá válhatnak, ha a murvafürt túl magas páratartalomnak van kitéve. Annak érdekében, hogy ez a betegség elkerülhető legyen, a murvafürt leveleit szárazon kell tartani és használni kell valamilyen gombaölő szert ez ellen.

Talaj

A murvafürtnek agyagos talajra van szüksége, amelyben nagyon sok szerves tápanyag található.

Fontos, hogy olyan talajba ültessük amin gyorsan és könnyen átfolyik a víz, hogy megakadályozható legyen a gyökér rothadása.

Ültetés

A murvafürt jól növekszik egy legalább 25-30 cm átmérőjű nagy függőkosárban vagy egy 20-40 literes agyag ültetőedényben.

Főleg az agyag ültetőedények ajánlottak, mivel ezek lehetővé teszik a talaj gyorsabb kiszáradását és nem tartják vissza a nedvességet.

A murvafürt gyakrabban virágzik, ha a gyökerei szorosan összenőnek az edényben.

Visszavágás

A murvafürtöt meg kell metszeni, ahhoz hogy alakja és mérete megmaradjon. Teljesen rendben van, ha a murvafürt bizonyos ágaitól vagy virágaitól megszabadulunk, annak érdekében, hogy ez a növény beférjen egy bizonyos helyre.

Szaporítás

A murvafürt szaporítása szár dugványokkal lehetséges. Tavasszal a legjobb szaporítani a növényt, mivel a friss hajtások sokkal hamarabb gyökereznek.

Pihenési időszak

Télen, amikor a murvafürt pihen, vissza kell vágni, szárazabb, hűvösebb és kevesebb fényviszonyokkal rendelkező helyre tenni. Pihenési időszakban is kell locsolni és tápozni, de sokkal ritkábban.

Mérgező növény?

A murvafürt egy nagyon mérgező szobanövény, aminek 3-as toxicitási szintje van.

A murvafürtből származó nedvek olyan kiütést okozhat, amely hasonlít a borostyán méreg által okozott kiütésekre, tehát a növény metszésekor feltétlenül viseljünk kesztyűt.

Mire utalnak a vörösesbarna foltok a murvafürt levelein?

A vörösesbarna foltok a murvafürt levelein általában gombafertőzésre utalnak, mint például a levélfolt betegség.

A gombafertőzést általában a magas páratartalom vagy a leveleken maradt víz okozza. A gombafertőzés ellen a legjobb módszer a beteg levelek levágása, a jó légáramlás biztosítása, a levelek szárazon tartása és egy gombaölőszer használata.

Miért nem virágzik a murvafürtöm és miért hullatja a leveleit?

A murvafürt helytelen locsolása okozhatja a virágzás elmaradását, valamint a levelek elhullását.

Ezért csak akkor érdemes meglocsolni ezt a növényt, mikor a talaj legalább a felső része már száraz vagy amikor a levelek már elkezdenek kókadni.

A talaja kiszáradása, serkenti és lehetővé teszi a növény virágzását.

A murvafürt öntözésekor bőven lehet vizet használni, de arra oda kell figyelni, hogy a víz kifolyjon a tartályból és a gyökerek ne ússzanak a vízben.

A gyakori enyhe öntözés gyenge gyökereket eredményez, ezért ritkán és bő vízzel locsoljuk.

Hogyan serkentsük a murvafürt virágzását?

A murvafürt virágzásához a következőkre van szüksége: napi 5-6 óra közvetlen napfény; gazdag termékeny talaj; növényi táp, amit kifejezetten a murvafürttök számára készítenek, évente egy alapos metszés, valamint olyan ültetőedény, amely elég nagy, de még mindig elég kicsi ahhoz, hogy a növény gyökerei szorosan egymás mellett legyenek.

Miért hullatta el a murvafürt az összes levelét?

A murvafürt akkor hullatja el az összes levelét ha a talaj hosszú ideig vizes marad és nem sikerül kiszáradnia. A levelek elhullása a gyökér rothadására utal, amit a túlöntözés okoz.

Megmenthető egy murvafürt ami a hideg időjárás miatt károsult?

Az enyhe fagy nem öli meg a murvafürtöt, de a leveleit és a színes ágait valószínűleg elveszíti. A murvafürt újra növekedni fog, ha egy beltéri helyre kerül, ahol a hőmérséklet 10 °C fok felett van.

A gyökerek elfagyása viszont annyira károsíthatják a növényt, hogy az elpusztul.

Ezért ha nyáron erkélyen vagy teraszon tartjuk a növényt, gondoskodjunk arról, hogy a fagy beállta elő olyen helyre rakjuk, ahol át tud telelni.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.05.07

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük