Rákvirág – gondozása, szaporítása, igényei, virágzása

A rákvirág (Aglaonema) az egyik legkevésbé igényes és legszebb szobanövény, amivel az otthont vagy irodát lehet díszíteni.

A rákvirág, egy kínai örökzöld növény, amely a kontyvirágfélék családjához tartozik, eredetileg Délkelet-Ázsia szubtrópusaiból származik.

A rákvirágot asztali dísznövényként, vagy ha nagyobb lesz, bozontos padlónövényként is lehet tartani. Mindegyik rákvirágfajtának hosszú, fényes, bőrszerű levele van, ami egyedi zöld, szürke, rózsaszín, piros és krém mintázattal rendelkezik.

A NASA a rákvirágot a tíz legfontosabb növény közé sorolja, amely tisztítja a levegőt a káros toxinoktól.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A rákvirág valószínűleg az egyetlen szobanövény, amelynek nagy, színes és tarka levelei vannak, és amely ennek ellenére gyenge fényviszonyok mellett is elél. Közepes fényviszonyok mellett a növény még gyorsabban növekszik.

Vízigény

A talaj felső részének száraznak kell lennie, mielőtt meglocsolnánk ezt a növényt. Ha a rákvirágot túlzottan locsoljuk, akkor szárai elgyengülnek, puhává válnak, kirohadnak és meghalnak.

A túlzott vagy kevés locsolás miatt a növény levelei megsárgulnak.

Tápozás

A rákvirágnak nagyon kevés növényi tápra van szüksége. Ajánlott minden második hónapban egy kiegyensúlyozott 1:4 arányban hígított növényi táppal gondozni.

Hőigény

A 10 °C alatti hőmérséklet károsíthatja a leveleket; ezért a rákvirágot a hideg téli huzattól és légkondicionálóktól távol kell tartani.

Páraigény

A rákvirág jól bírja a háztartás normális vagy magasabb páratartalmát.

Virágzás

A rákvirág virágait ajánlott eltávolítani, amint ezek megjelennek a növényen. A rákvirág virágai nem valami látványosak és rengeteg értékes energiát vesznek el a növénytől, amit a növény a gyönyörű levelek növeléséhez tudna hasznosítani.

Kártevők

A pajzstetű, a teknőspajzstetű és a levéltetű gyakori kártevő a rákvirágnak.

Betegségek

A magas páratartalom miatt a rákvirág nagy levelei baktériumbetegségeket, például levélfoltot okozhat. A túlöntözés gyökérrothadást okozhat.

Talaj

Egy jól szellőző, növényi talajt ajánlott használni, amely gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

A rákvirág gyökereit szorosan egymás mellett kell tartani egy kis virágedényben, hogy a talaja gyorsan ki tudjon száradni, hogy elkerülhessük a gyökérrothadást.

Visszavágás

Ha a rákvirág elvékonyodik és hosszúkássá válik, akkor szárait, ott ahol meghajlott, vissza kell vágni. A növény fennmaradó száraiból új elágazó szárak és leveleg hajtanak ki. A visszavágás segít abban is, hogy a növényt bokor formára neveljük.

Szaporítás

A rákvirágot dugványokkal és növényosztással lehet szaporítani. Szaporítás viszonylag egyszerű, a dugványok könnyen gyökereznek.

Mérgező növény?

A rákvirág egy mérgező növény, amely kálcium-oxalát kristályokat tartalmaz, így 2-es számú toxicitási szinttel rendelkezik. Elfogyasztás esetén a kálcium-oxalát nemkívánatos reakciókat: bőrirritációt, száj, az ajkak, torok és a nyelv irritációt okozhat.

Mit tegyek ha a rákvirág virágzik?

A rákvirág virágait érdemes azonnal levágni. A rákvirág virágai akadályozzák a levelek növekedését, nem túl vonzóak, és bogyókat termelnek amelyek rengeteg enerigát elszívnak, és így gyengítik a növényt.

Mire utalnak a ragacsos foltok a rákvirág levelein?

A ragacsos foltok a rákvirág levelein a mézharmat. A mézharmatot a viaszos pajzstetű, egy növényi kártevő választja ki. A pajzstetvek apró rovarok, amelyek apró pamutdarabokhoz hasonlítanak.

Ha pajzstetvek támadják meg a rákvirágot, szappanos vízzel vagy egy enyhe rovarírtó szerrel permetezzük be a növényt.

Miért lágyulnak meg és hajlanak el a rákvirág szárai?

A rákvirág szárai akkor lágyulnak és hajlanak meg, amikor a növény túl van öntözve. Minél alacsonyabb a fényviszony, annál kevesebb vízre van szüksége a rákvirágnak.

Amíg a talaja kiszárad, addig egy világosabb és melegebb helyre kell tenni. Miután a növény visszakerült eredeti helyére, ügyelni kell arra, hogy csak akkor öntözzük, mikor a talaj felső része már teljesen száraz.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.17

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük