Sugárarália – gondozása, szaporítása, visszavágása, igényei

A sugárarália (Schefflera arboricola) eredetileg Tajvanról származik, és ha kültéri növényként van tartva, még virágozni is fog.

A sugárarália akár 2,5 méter magasra is megnőhet, és néhány fajtának gyönyörű fonott törzse van. Ez a növény kis méretben is kapható.

A sugárarália kiváló asztali vagy padló növény otthoni vagy irodai célra, valamint kiválóan alkalmas arra, hogy kipróbáljuk magunkat egy bonsai növény kialakításában.

Eznek a szobanövények kis, fényes, bőrszerű levelei vannak, melyek sárga és zöld színűek lehetnek. A sugárarália egyes fajtáinak fehér és zöld színű, tarka levelei vannak.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Minél nagyobb a fény, annál gyorsabban nő a sugárarália. A tarka levelű sugárarália fajták, több fényt igényelnek, mint a teljesen zöld levelű sugárarália fajták.

A közvetlen nap viszont megégeti sugárarália leveleit, ezért gondoskodjunk arról, hogy közvetett fény érje a növényt.

Vízigény

Jól öntözzük meg, majd hagyjuk a talaj felső egy harmadát kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk.

A sugárarália túlöntözésénél a zöld levelek lehullanak, az új növekedés pedig feketévé válik.

A levelek élénk sárgává válnak, ha alul van öntözve a sugárarália.

Tápozás

Tavasszal és nyáron a sugáraráliát havonta kell tápozni egy általános növénytáppal, az ajánlott erősség felére hígítva. Kerüljük a sugárarália tápozását, amikor az nem növekszik aktívan.

Hőigény

A sugárarália jól bírja az alapvető háztartási hőmérsékletet. Próbáljunk minden sugárarália növényt távol tartani a hideg huzattól, fűtőtestől és légkondicionálótól.

Páraigény

A sugárarália jól növekszik a normál háztartási páratartalom mellett.

Virágzás

A sugárarália a szabadban virágzik, de beltéren nagyon ritkán. A növénynek apró, fehér virágai vannak, melyekből bogyók lesznek.

Ezek nem annyira látványosak, és érdemes a virágokat leszedni a növényről, annak érdekében, hogy a tápanyag a levelek növekedésére fordítsa a növény és ne a gyümölcstermésre.

Kártevők

A takácsatka, a teknőspajzstetű, a levéltetvek és a pajzstetvek mind problémát jelenthetnek a sugárarália esetében, főleg az új növekedésen.

Betegségek

Bakteriális és a gombás betegségek, mint a levélfolt betegség, problémákat okozhatnak, főleg akkor, ha a növény leveleit locsoljuk vagy vízzel permetezzük.

Talaj

Használjunk egy jól szellőző, laza talajt, amely részlegesen visszatartja a vizet, de mégis jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ültetés

A sugárarália azt szereti ha gyökerei szorosan egymás mellett vannak egy kis edényben.

Visszavágás

Ha egy sugárarália kezd túl nagy vagy túl vékony és megnyúlt lenni, akkor agresszívan vissza kell vágni.

A sugárarália nagyon jól viseli ha vissza van vágva. A metszés ösztönzi a növényt az új ágak és levelek hajtására, ugyanakkor a metszés elősegítí a növény bokros megjelenését.

Szaporítás

A sugárarália szárdugványokkal és bujtással nagyon könnyen szaporítható. A dugványokat vízben vagy földben is lehet gyökereztetni.

Mérgező növény?

A sugárarália enyhén mérgező, 1.-es szintű toxicitással rendelkezik.

Miért hullanak a sugárarália levelei és fekedednek az új hajtások?

A sugárarália új levelei elsötétednek és elpusztulnak, és a zöld levelek lehullanak, ha a növény túl van öntözve.

Azt is ellenőriznie kell, hogy nincsenek-e olyan kártevők rajta, mint a pajzstetű, levéltetű vagy a takácsatka, amelyek az új növekedésen élősködnek.

A sugárarália szereti a gyenge fényviszonyt?

A sötétzöld levelű sugárarália nagyon jól növekszik gyenge fényben is, bár az új levelek kisebbek lesznek, a növény pedig kevésbé bokrosodik, mintha jobb megvilágításban lenne.

A tarka levelű sugárarália fajtákak több fényre van szüksége, mint a sötétzöld levelűnek.

Miért fakulnak ki a sugárarália levelei?

A sugárarália levelei elveszítik a takácsatkák miatt fakulhatnak ki. Ezek a kártevők kiszívják a levelekből a nedvet és a klorofilt.

Legalább egy hónapig 10 naponta permetezzük egy természetes rovarírtó oldattal.

Miért változik a tarka sugárarália zöldre?

Valószínűleg a sugárarália nem kap elég fényt a tarka levelek fenntartásához, így az új levelek mindegyike zöld színű lesz.

Vigyük a növényt egy fényesebb helyre, ha azt szeretnénk, hogy ismét tarka, sárga leveleket hajtson.

Miért sárgulnak a sugárarália levelei?

A sugárarália levelei akkor kezdenek sárgulni, ha a növény nem jut elegendő vízhez.

Szobanövények
Frissítve: 2020.10.30

Kérdések és válaszok

 1. Magyar Krisztina

  Sziasztok!
  A kis Schefflerám nagyon szépen hozza egymás után a leveleit, amióta hallgattam rátok és nem locsolom túl. Viszont minden levél az ablak felé néz, így csak az egyik oldala szép a növényemnek. Szabad esetleg forgatni? Választ előre is köszönöm.

  1. avatar
   Kertinfó

   Örülök, hogy segíthettünk! Igen, szabad forgatni a sugáraráliát, sőt kell is forgatni heti rendszerességgel. Ha hetente egy alkalommal elforgatjuk 90 fokkal a növényt, akkor szépen, egyenletesen fog növekedni.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük