Leander – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A leander (Nerium oleander) egy nagyszerű és könnyen gondozható mediterrán növény, egy örökzöld bokor, amely rengeteg gyönyörű virágot termel. A leander könnyen élérheti a 2-3 méter magasságot is.

Levelei simák, sötétzöldek, vastagok és bőrszerűek. A hosszú és keskeny levelek, általában 10-15 cm hosszúak és 2 cm szélesek.

A törpe leanderfajták azonban kisebb levelekkel rendelkeznek. A leander nyár elejétől ősz közepéig virágzik. Fajtától függően, a leander virágai akar a 5 cm-t is elérik.

A leander virágai több színűek is lehetnek: fehér, halványsárga, őszibarack, lazac, rózsaszín, vagy akar sötétvörös is. Egyes leander fajták virágai illatosak.

A leander a mediterrán éghajlaton általában egy kültéri növény, de beltéren is tartható. Zárt térben az ablak közelében kell elhelyezni, hogy sok napfény érje.

A leander egy nagyon mérgező növény, ezért vigyázzunk, hogy gyermekek és háziállatok ne kerüljenek a növény közelébe.

Fényigény

Ez a növény a legjobban teljes napsütésben vagy részleges árnyékban növekszik, naponta legalább 4 óra közvetlen napsütésre van szüksége.

A leander meleg, napos helyen virágozik. Helyezzük a növényét a szabadba késő tavaszra, hogy megadjuk neki a növekedéshez és virágzáshoz szükséges napfényt.

Talaj

A leander szinte bármilyen talajban jól érzi magát, a száraz homokos talajtól a nedves agyagos talajig.

Hőigény

A leander normál meleg, 21-29 ° C között hőmérséklet igényel az aktív növekedési időszakban. Télen a hűvösebb, 13° C körüli hőmérsékletet kedveli.

Nem bírja a fagypont alatti hőmérsékletet, ezert telén egy fagytól védett helyre kell rakni, ahol megfelelő fény és állandó hőmérséklet van.

Vízigény

Amikor a leander aktívan növekszik, akkor gyakran öntözzük, és tartsuk a növény talaját nedvesen, de soha ne legyen nagyon vizes.

Miután a leander vegetatív időszaka véget ér, öntözzük takarékosabban, és hagyjuk kissé kiszáradni az öntözések között.

Tápozás

A leandert kora tavasszal kezdjük el tápozni havonta egyszer, majd nyáron havonta egyszer vagy kétszer.

Alacsony nitrogén- és foszfortartalmú tápot használjunk, ami elősegíti a virágzást és a bokrosodást, de minimálisra csökkenti a szár túlzott növekedését.

Visszavágás

A leander nem igényel rendszeres metszést és visszavágást, azonban rendszeresen távolítsuk el az elhalt agákat és leveleket.

Ha a mérete miatt nehéz a leander teleltetése, akkor nyár végen, miután a virágok elnyíltak, vissza lehet vágni a túlzottan nagy agákat.

A leander bokor alakítása céljából is vissza lehet vágni a növényt.

Szaporítás

A leander vegetatív módon, félkemény vagy puha szárdugványokkal szaporítható az év bármely szakaszában. A dugványokat vízben vagy földben is lehet gyökereztetni.

A gyökereztető hormon felhasználása javítja a gyökeresedés esélyeit.

A növényt bujtással is lehet szaporítani.

A leandert magról is lehet szaporítani, azonban ehhez a módszerhez sok türelem és odafigyelés kell, mivel ez egy lassú folyamat.

A magról való szaporításnál azt vegyük figyelembe, hogy a magoncok megjelenésben részlegesen vagy teljesen eltérhetnek az eredeti növénytől.

Kártevők és betegségek

A leander egy nagyon ellenálló növény, azonban van néhány kartevő és betegség ami karosíthatja a növényt.

Kora tavasszal a levéltetvek és a teknőspajzstetvek gondot okozhatnak. Ezenkívül a hernyók is megtámadhatják a leandert, amelyek megrágjak a friss leveleket. A kartevők ellen, egy általános rovarirtó oldattal lehet védekezni.

A lisztharmat is problémát okozhat, amely fehér penészként jelenik meg a leveleken. Ez általában annak az eredménye, hogy a növény leveleit locsoljuk.

Mindig a növény tövet locsoljuk, így sok betegséget megelőzhetünk. A lisztharmat ellen egy gombaölő szerrel, vagy egy házilag elkészített zöld oldattal (teáskanál olaj, teáskanál szappan, teáskanál szódabikarbóna 1 liter vízben feloldva) tudunk védekezni. Permetezzük a zöld oldatot vagy gombaölőt a levelekre.

Kerti Növények   Szobanövények
Frissítve: 2020.12.15

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük