Pompás kúszóliliom – gondozása, locsolása, virágzása, igényei

A pompás kúszóliliom (Gloriosa superba) egy gumós, kúszó gyógynövény, amely kacsokkal kapaszkodik a környező támasztékokra vagy virágrácsra.

A pompás kúszóliliom egy közismert ayurvédikus gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak izomfájdalom, ízületi gyulladás és különböző fájdalmak kezelésére.

Gyakran a fülbetegségek és a bőrbetegségek kezelésében is alkalmazzák.

Talaj

Használjunk egy általános talajkeveréket, amely jó vízelvezető tulajdonsággal rendelkezik. A kertbe való ültetés során győződjünk meg arról, hogy a talaj nem agyagos illetve kartevőmentés.

Ültetés

Ha kertbe ültetjük a pompás kúszóliliomot, vagy egy nagyobb tartályba vagy ládába, akkor 15-30 cm távolságra ültessük egymástól a növényeket.

A pompás kúszóliliom számára egy legalább 20 cm-es átmerőjű edény szükséges.

Vízigény

Ültetés után öntözzük meg jól. A pompás kúszóliliom szereti, ha hetente többször van öntözve, főleg amikor meleg az időjárás.

A vegetációs időszakban ne hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. A pihenési időszakban kevesebbet kell locsolni a növényt.

Fényigény

A vegetációs időszakban, amikor a növény aktívan növekszik, az erős közvetett napfény a legjobb a pompás kúszóliliom számára. Télen, amikor a növény pihen, kevesebb fénnyel is beéri, de ha lehet, közepes erősségű közvetett fényben tartsuk.

Virágzás

Megfelelő körülmények mellett a virágzás július közepén kezdődik, és szeptember végéig is eltart, időjárástól függően.

Tápozás

A pompás kúszóliliomot egy általános virágos növénytáppal érdemes tápozni, amelyet az ajánlott mennyiség felére vagy negyedere hígítunk.

Öntözéskor minden második alkalommal tápozzuk a növényt, kivéve a téli pihenési időszakot.

Hőigény

Amikor az éjszakai hőmérséklet már 10 °C felett marad, ki lehet tenni a növényt a teraszra, és kint hagyhatjuk egész nyáron.

Minél melegebb a kinti időjárás, annál jobb. Ha olyan helyen élünk, ahol ritkán esik fagypont alá a hőmérséklet, akkor a növényt egész évben kint lehet hagyni, ha közvetlenül a földbe ültetjük.

Ellenkező esetben, vigyük a növényt beltérre mielőtt a hőmérséklet 10 °C alá süllyedne.

Szaporítás

A pompás kúszóliliom rizómákkal szaporítható. A vegetációs időszakban, V alakúak a rizómákon egy kis rügy nő.

A rizómákat óvatosan kell kezelni, mivel törékenyek és könnyen megsérülhetnek. Ha a növekvő rügy bármilyen károsodást szenved, a gumó nem fog kihajtani.

A növény életereje, valamint a virágzási- és termőképesség a rizómák méretétől függ.

Ahhoz hogy a növény virágozni tudjon, a rizómák legalább 50-60 grammosak kell legyenek. A kis rizómákból kifejlődő növények általában az első évben nem virágoznak.

Ültetés előtt érdemes gombaölőszerrel kezelni a rizómákat , hogy megelőzzük az esetleges gombás rothadást vagy fertőzést.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.17

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük