Nyúlláb páfrány – gondozása, locsolása, szaporítása, igényei

A Fidzsi-szigetekről származó nyúlláb páfrány (Davallia fejeensis) egy kedves, kompakt növény, amely soha nem okoz rendetlenséget, mint más páfrányok.

Vékony, csipkés, közepesen zöld színű, szinte kékes árnyalatú levelekkel rendelkezik. Ahogy a nyúlláb páfrány idősebb lesz, szőrös, kúszó rizómák (húsos gyökerek) fejlődnek ki, amelyek a talaj felszínén nőnek és az edény széléhez tapadnak.

Ezeket a barna rizómákat, sárga szőrök borítják, így a rizómák olyanok, mint egy nyúl lábai.

Ez a növény, 50 cm magasra és 50 cm szélesre nő meg, sűrű, bokros megjelenése van, ami őt egy egyedülálló és gyönyörű szobanövénnyé teszi.

Fényigény

A nyúlláb páfrány jól növekszik közepes megvilágításban, amit egy északra vagy keletre néző ablak biztosít.

Kerüljük a déli és nyugati fekvésű ablakokat, mert az intenzív nap megégeti a leveleket, és a hő miatt a talaj túl gyorsan kiszárad.

Vízigény

A legtöbb beltéri páfránnyal ellentétben, ez a páfrány szereti ha kicsit szárazabb a talaja. Öntözés előtt hagyjuk a talaj felső részét kiszáradni.

Tápozás

Tavasszal, nyáron és ősszel kéthetente kell tápozni egy kiegyensúlyozott növényi táppal, az ajánlott erősség felére hígítva.

A nyúllábú páfrányt csak akkor tápozzuk, ha aktívan növekszik. A túl sok táp megégeti a levelek szélét és csúcsát.

Hőigény

A nyúlláb páfrány nappal a 18 – 24° C között hőmérséklet, éjszaka pedig a hűvösebb, 10° C körüli hőmérsékletet kedveli.

Páraigény

A nyúlláb páfrány a 40-50%-os páratartalmat kedveli.

Kártevők

A pajzstetvek és a teknőspajzstetvek ártalmasak a nyúlláb páfrányra nézve.

Ha a fertőzés nagyon rossz, vágjuk le az összes levelet. Ne használjunk egy rovarirtó szert, mert károsíthatja a finom páfrányleveleket.

Használjunk egy alkoholba mártott ruhát a kártevők eltávolításához.

Betegségek

A nyúlláb páfrány általában ellenálló a betegségekkel szemben.

Talaj

A nyúllábú páfrány jól növekszik olyan talajban, amelynek tőzegmoha és apróra vágott kéreg is van.

Ültetés

A nyúllábú páfrány nagyon sekély gyökérzetű, és szereti ha sekély cserépbe van ültetve. Néhány évente át kell ültetni, amikor a gyökerek betöltötték az egész edényt.

Visszavágás

A nyúlláb páfránynál nem igényel rendszeres visszavágást. Távolítsuk el a szárad vagy beteg leveleket.

Szaporítás

A nyúlláb páfrányt legegyszerűbben növényosztással lehet szaporítani. Óvatosan osszuk szét a növényi rizómákat; győződjünk meg arról, hogy minden rizómához tartozik egy szár.

Pihenési idő

A nyúlláb páfránynak télen pihennie kell egy olyan helyen, ahol kissé kevesebb a fény, és ahol 10-13° C körüli a hőmérséklet.

Mérgező növény?

A nyúlláb páfrány nem egy mérgező szobanövény.

Kell vízzel permetezni a nyúlláb páfrányt?

Nem igazán jó ötlet vízzel permetezni a nyúlláb páfrány leveleit, mert a víz a növény levelein ösztönzi a gombás és bakteriális fertőzéseket.

Növelhetjük a páratartalmat, ha egy kis párásítót teszünk a páfrány közelébe, csoportosítjuk a növényeket, vagy a nyúlláb páfrányt egy nedves kavicsos tálcára állítjuk.

Ügyeljünk arra, hogy a növény a köveken üljön, és ne a vízben.

Mire utalnak a barna foltok a nyúlláb páfrány leveleinek alsó részén?

A páfránylevelek hátsó oldalán található barna foltok általában nem teknőspajzstetvek. Ezek spórák, amelyek által szaporodik a természetben a nyúlláb páfrány.

Mire utalnak az apró ragacsos foltok a nyúlláb páfrány levelein?

Ha ragacsos foltokat találunk a páfrány levelein, akkor valószínű pajzstetvek támadták meg. A nyúlláb páfrány nem szereti, ha bármilyen növényvédő szerrel van permetezve.

Óvatosan töröljük le a ragacsos anyagot egy alkoholba mártott ruha segítségével. Próbáljuk meg megtalálni azokat a pici fehér, ovális pajzstetveket, amelyek a növényen hagyják ezeket a fehér nyomokat, és ugyanúgy távolítsa el őket.

Ha a fertőzés nagyon rossz, vágjuk le a teljese levélzetet.

Miért barnulnak a nyúlláb páfrány leveleinek széle?

Pár oka van annak, hogy a nyúlláb páfrány leveleinek széle megbarnul. A túl sok táp miatt só képződik a talajban: ez a só megégetheti a gyökereket, ezaltal a levelek is karosodnak. A közvetlen napsütés ugyanúgy megégeti a leveleket.

Szobanövények
Frissítve: 2020.12.15

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük