Törpe datolyapálma, főnixpálma – gondozása, locsolása, szaporítása

A törpe datolyapálma (Phoenix roebelenii) vagy főnixpálma, Afrikában és Ázsiában a sűrű trópusi erdőkben őshonos. Ez segíthet megérteni, hogy miért növekszik ez a növény olyan jól az otthonunkban és irodában, közvetett fényben.

A törpe datolyapálma nagyon lassan növekszik, beltéren maximális magassága 2 méter. Ez a pálma íves, kecses leveleket hajt, amelyek 100-120 cm hosszúra nőnek meg.

Ezek a pálmalevelek egy hatalmas központi törzsből fejlődnek ki. Mint a legtöbb pálma, a törpe datolyapálma is kiváló levegőtisztító növény.

Fényigény

A törpe datolyapálma jól növekszik erős, közvetett fényben, de közepesen erős fényben is megmarad.

Helyezzük a törpe datolyapálmát egy keleti vagy déli fekvésű ablak közelébe, hogy elegendő fényt kapjon.

Vízigény

Tartsuk nedvesen a törpe datolyapálma talaját, de soha ne legyen túl vizenyős az év nagy részében.

Télen hagyjuk, hogy a talaja kiszáradjon öntözések között. A törpe datolyapálma levele megbarnul a túl sok vagy a kemény víz miatt.

Tápozás

Tavasszal egyszer, majd nyáron pedig ismét kell tápozni a törpe datolyapálmát, egy kiegyensúlyozott, lassan felszabaduló növényi táppal.

A rózsatáp a datolyapálma esetében is jól működik, mert fontos mikroelemeket biztosít a növény számára.

A nem megfelelő mennyiségű magnézium a növényi tápban, sárga foltokat okoz a leveleken.

Ha egy szokványos, nem pedig egy lassan felszabaduló növényi tápot használunk, akkor havonta kell tápozni a törpe datolyapálmát, amikor a pálma aktívan növekszik.

A növényi tápot mindig a javasolt erősség felére kell hígítani, hogy elkerüljük a só felhalmozódást a talajban.

Hőigény

A törpe datolyapálma részére a 16-24 ° C között hőmérséklet ideális. A növény nem igazán bírja, ha a hőmérséklet 10° C alá csökken.

Páraigény

A törpe datolyapálma mérsékelt vagy magas páratartalmat igényel, amit egy párásítóval vagy a növény vizes tálcára való elhelyezésével lehet biztosítani.

Kártevők

A teknőspajzstetű és a takácsatka gyakori kártevők, amelyek megtámadjak a növényt. Rendszeresen ellenőrizzük a leveleket, hogy mar az első jeleknél kezelni tudjuk a növényt.

Betegségek

A gyökérrothadás akkor fordul elő, amikor a törpe datolyapálma túl van öntözve. Tartsuk szárazon a pálma leveleit, hogy elkerüljük a növényi betegségeket.

Talaj

Használjunk egy általános beltéri növényeknek szánt talajt, amely jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik. Keverjünk hozzá egy kevés perlitet vagy homokot, a vízelvezetés javítása érdekében.

Ültetés

Ültessük át a törpe datolyapálmát néhány évente, tavasszal. Az idősebb növénynek nagyon finom gyökerei vannak, amelyek nem szeretik, ha meg vannak zavarva.

Amint a pálma elkezd megöregedni, tartsuk ugyanabban az edényben, és évente cseréljük ki a talaj felső részét.

A törpe datolyapálma egy terebélyes növény, amely egy idő után nagyon nehéz lesz, ezért ültessük egy olyan méretű edénybe, ami megbírja a növény súlyát és meggátolja, hogy felboruljon.

Visszavágás

A törpe datolyapálma törzsén tüskék vannak, ezért ne felejtsünk el kesztyűt viselni, amikor visszavágjuk a régi, elszáradt leveleket.

Szaporítás

A törpe datolyapálmát a növény töve körül kihajtott mellékhajtások segítségével szaporítják.

Vágjuk le ezeket a hajtásokat, beleértve a gyökereket is, és ültessük őket egy kis edénybe, hogy új növényt neveljünk belőlük.

Levegőtisztítás

A törpe datolyapálma eltávolítja a levegőből a benzolt, a formaldehidet, a szén-monoxidot és különösen a xilolt.

Mérgező növény?

A törpe datolyapálma nem egy mérgező szobanövény.

Mire utalnak a sárga foltok a törpe datolyapálma levelein?

A törpe datolyapálma levelein sárga foltok jelennek meg, amikor a növény nem kap elegendő magnéziumot. Ilyenkor érdemes egy olyan tápot használni, amiben több a magnézium.

Sajnos a sárga leveleket mar nem tudjuk megmenteni, ezeket el kell majd távolítani, azonban az uj levelek szépek lesznek.

Miért barnulnak meg a törpe datolyapálma levelei?

A törpe datolyapálma levelei megbarnulnak, amikor a növényt túl van öntözve, vagy ha kemény vízzel öntözzük.

Télen maradhat kültéren a törpe datolyapálma?

Ez a növény nem bírja a hideg hőmérsékletet. Ha a hőmérséklet 10° C alá süllyed, beltérre kell helyezni a törpe datolyapálmát.

Szobanövények
Frissítve: 2020.12.15

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük