Lándzsadísz – gondozása, igényei, szaporítás, betegségei

A trópusi Brazíliában őshonos lándzsadísz (Ctenanthe), más néven fésűvirág, a nyílgyökérfélék családjához tartozik, rokona a zebralevélnek. Ezeket az örökzöld évelő növényeket elsősorban színes leveleik szépsége miatt kedvelik.

A lándzsadísznek számos különböző fajtája kapható szobanövényként: Ctenanthe lubbersiana, Ctenanthe oppenheimiana (Leples lándzsadísz), Ctenanthe setosa, Ctenanthe burle-marxii, Ctenanthe amabilis és sok más.

A lándzsadísz kb. 45 cm magasra nő meg, és zöld és sárga mintájú elliptikus levelei vannak, melyeknek alja halványzöld.

A leples lándzsadísz, akár 90 cm magasra is megnőhet, lándzsa alakú leveleket hajt, amelyeken sötétzöld vagy ezüst csíkok vannak, és a levelek alja gesztenyebarna.

A Ctenanthe burlemarxii egy kisebb, kompaktabb növény, amelynek ezüstszürke elliptikus levelei vannak, zöld csíkokkal.

A lándzsadísz nem egy könnyen gondozható növény, ezért kezdők számára nem ajánlott.

Ezt a növényt enyhén mérgezőnek tekintik (bár gyakran a nem toxikusk növények közé sorolják), ennek ellenére allergiás reakciókat válthat ki, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A lándzsadísz kedveli a közvetett fényt. Ha nem jut elegendő fényhez, az új levelek zöld színűek maradnak, és nem lesznek vonzó színekkel mintázottak. Ha viszont túl sok a fény, a levelek elhalványulnak.

Vízigény

A lándzsadísz talaját egyenletesen nedvesen kell tartani, de soha ne legyen túl vizenyős. A lándzsadísz nem szereti a szárazságot, és nem szereti a hideg vagy a kemény vizet.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta ajánlott egy 1:2 arányban hígított növényi tápot használni. Ősszel és télen minden második hónapban kell tápozni.

A lándzsadíszt soha nem szabad rögtön az újraültetése után tápozni, ezzel várni kell legalább 6 hetet.

Hőigény

A lándzsadísz kedveli a meleg állandó hőmérsékleteket, és nem tolerálja a 15 °C alatti hőmérsékletet.

Páraigény

A magas páratartalom nagyon fontos a lándzsadísznek. Ha a levegő száraz, akkor a lándzsadísz növényt egy vízzel megtöltött kavicsos tálcára kell helyezni. Ügyelni kell arra, hogy a növény a kavicson üljön, és nem a vízben.

Virágzás

A lándzsadísz fehér vagy sárga virágai kicsik és messze nem annyira szépek mint a növény gyönyörű levelei. A virágok 3 csészelevélből és 3 sziromból állnak, amelyek egy rövid tölcsér formát alakítanak ki.

Kártevők

A takácsatka és a pajzstetű gyakori kártevő a lándzsadísz friss levelein, ezért ezekre oda kell figyelni.

Betegségek

A botritisz (szürke rothadás) egy gombás betegség, ami gyakran előfordulhat a növény magas páratartalom igénye miatt.

Talaj

Egy jó minőségű általános cserepes talajt érdemes használni, amely gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik, de mégis megtartja a nedvességet.

Ültetés

Évente egyszer vagy minden második évben kell újraültetni, attól függően, hogy a növény gyökerei milyen gyorsan növik ki a virágedényt.

Visszavágás

A lándzsadíszt ritkán kell visszavágni, csak az elhalt leveleket és virágokat kell eltávolítani.

Szaporítás

A lándzsadísz hajtásokkal könnyen szaporítható, amelyek bokros csomókká alakulnak a növény gyökere körül.

A szaporítás során fontos, hogy ugyanazt a talajt használjuk, mint amit az eredeti növénynél használtunk.

A lándzsadíszt dugványokkal is lehet szaporítani. Az új növényeket melegen kell tartani és a talaj legyen mindig nedves, amíg a dugványok kigyökereznek és elkezdenek növekedni.

Mérgező növény?

A lándzsadísz egy enyhén mérgező növény, bár gyakran nem toxikus. Egyedi allergiás reakciókat okozhat. Annak ellenére, hogy szerint kutyákra és macskákra nézve nem mérgező.

Miért ságulnak a lándzsadísz felső levelei?

A lándzsadísz levelei azért sárgulnak, mert a növény talaja túl száraz. A lándzsadísz talajának mindig nedvesnek kell lennie.

Miért pöndörödnek a lándzsadísz levelei?

Amikor a lándzsadísz túl sok fényt és meleget vagy túl kevés vizet kap, a levelek összehajlanak és pöndörödni kezdenek, hogy megvédjék magukat a kiszáradástól.

Ilyenkor a lándzsadíszt egy hűvösebb, kevésbé fényes helyre kell vinni, és egy kicsivel több vízzel kell locsolni. Ezek után a leveleknek szinte azonnal ki kell bontakozniuk.

Miért hullanak a lándzsadísz levelei?

A lándzsadísz azért hullatja levelei, mert valószínűleg túl sok vizet kapott a növény, és kialakult a gyökérrothadás.

Noha a lándzsadísz szereti a nedves talajt, a túl vizenyős talajt azonban már nem szereti. A hűvösebb hónapokban kevesebb vízre van szüksége növénynek.

Miért barnulnak meg és száradnak el a lándzsadísz leveleinek csúcsa?

A lándzsadísznek magas páratartalomra van szüksége. A barna és száraz levélcsúcsokat a száraz levegő és a nem megfelelő páratartalom okozza.

Ilyenkor a növényt egy nedves kavicsos tálcára vagy egy párásító készülék közelébe ajánlott helyezni.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.21

Kérdések és válaszok

  1. FRANK ELEMÉR

    Tiszteletem. Van egy gyönyörű Ctenanthesem,nagyon szépen bokrosodik,szép csíkosak a levelei jól érzi magát a helyén azonban most vettem észre,hogy a levelek hátulja ragacsos.Ha tudna segíteni ,hogy ez miért va nagyon megköszönném és kell-e valamit tennem?
    Előre is köszönöm a segitségét.Tisztelettel Frank Elemér.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük