Mini szobarózsa – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A minirózsa (Rosa chinensis minima) egy gyönyörű kis hibrid növény, amelynek eredeti fajtája Kínából származik, és általában Valentin és Anyák napja táján kapható az üzletekben.

Ez a beltéri szobanövény vásárláskor még nagyon szép, de nehéz őt beltéren gondozni és ápolni.

Élvezzük a minirózsabokrot otthonunkba, majd lehetőség szerint, ültessük ki, amint az időjárás engedi.

A minirózsa sokkal jobban növekszik a szabadban, friss levegőn és erős fényben. Ez a növény piros, sárga, rózsaszín, fehér, őszibarack és narancssárga 3–5 cm -es virágokat termel.

Mivel a minirózsa a közismert rózsa egy hibrid fajtája, ugyanolyan típusú gondozást és figyelmet igényel.

Fényigény

Egy minirózsának nagyon erős fényre van szüksége. Ha nincs olyan hely otthonunkban, ahol a növény több órányi közvetlen napsütést kaphat, akkor a fagyveszély elmúltával minden nap néhány órára tegyük ki a rózsabokrot a napsütésbe.

Ha nincs elég fény, a rózsabokrok nem virágoznak, a szárak a fény felé nyúlnak, és a levelek nagyon riták lesznek.

Vízigény

A minirózsabokornak sok vízre van szükséges, különösen virágzáskor. Mivel ez a növény általában kis cserépben vásárolható meg, mindenképpen ellenőrizzük a talaját néhány naponta.

Az öntözések között hagyjuk a talaj felső 3-5 centis részét kiszáradni. Télen, amikor a mini rózsabokor pihen, tartsuk a talaját kevésbé nedvesen.

Vigyázzunk, nehogy víz kerüljön a levelekre; ugyanis a nedves levelek gyakran a fekete folt nevű gomba kialakulását okozzák.

Tápozás

A minirózsát tavasszal és nyáron kéthetente kell tápozni, amikor a növény aktívan növekszik.

Használjunk egy magas foszfortartalmú tápott (5–10–5) az ajánlott erősség felére hígítva.

Hőigény

A minirózsabokor jól növekszik 16 – 24 °C közötti hőmérsékleteken. Ez a növény nagyon érzékeny a fagyokra.

Páraigény

A közepes és a magas páratartalom elősegíti a növény megfelelő növekedését.

Ha otthonunk száraz, különösen télen, helyezzük a minirózsát egy nedves kavicsokkal teli tálcára.

Ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicsokon üljön, és ne a vízben.

Virágzás

Távolítsuk el az elhalt virágokat, amivel ez segíti a növény hosszabb ideig tartó virágzását.

A virágok levágásához mindig használjunk egy éles ollót, soha ne távolítsuk el kézzel a virágokat.

A minirózsabokor szárának leszakítása helyett inkább 45° -os szögben vágjuk vissza, másképp ez károsíthatja a szárat és ösztönözheti a betegségeket.

Miután a növény befejezte a virágzást és az időjárás felmelegedett, vigyük ki a szabadba, de feltétlenül vigyük vissza, ha a hőmérséklet fagypont alá esik.

Kártevők

A takácsatka és a pajzstetű két olyan kártevő, amely megfertőzheti a beltéri rózsabokrot.

Hetente egyszer mossuk át a leveleket enyhe, szappanos, vizes oldattal, hogy megelőzzük a kártevőket és pormentesen tartsuk a növényt.

Betegségek

Ha a minirózsa talaja túl nedvesen van tartva, akkor a növény levelein, a többi kültéri rózsafajtához hasonlóan, fekete foltok fognak megjelenni, amit egy gomba okoz (Diplocarpon rosae).

Azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, és kezeljük a növényt kimondottan erre a betegségre ajánlott gombaölő szerrel.

Ültetés

Ha egynél több növény van egy edényben, vegyük ki a növényt a tartályból, óvatosan válasszuk szét a két növény gyökerét, és ültessük külön cserépbe.

Használjunk fel minél többet az eredeti talajból, és győződjünk meg arról, hogy minden edényen van megfelelő vízelvezető lyuk.

Ha a minirózsabokor cserepe túl nagy, a növény nem fog megfelelően növekedni, és gyökérrothadás alakulhat ki.

Visszavágás

Távolítsuk el az elhalt ágakat és minden más ágat, amely dörzsölheti egymást.

Miután a növény ősszel befejezte virágzását, vissza kell vágni a rózsabokrot, hogy ösztönözzük a következő szezonban az új növekedést.

Szaporítás

Nyár elején szárdugványokkal lehet szaporítani a minirózsabokrot. Használjunk egy 10 cm-es egészséges szárdarabot, aminek a végét egy gyökereztető hormonba mártunk, és ültessük egy kis edénybe, ami tele van nedves talajjal.

Helyezzük a növényt egy átlátszó műanyag zacskóba, hogy növeljük a páratartalmat, amíg gyökerezik.

Mérgező növény?

A minirózsa nem egy mérgező növény.

Miért fonnyad a minirózsa virágbimbója?

A minirózsa virágbimbói összezsugorodnak és elpusztulnak, mielőtt kinyílnának, mert az otthoni levegő valószínűleg túl száraz.

Ez a növény valójában a magas páratartalmat kedveli. Helyezzük egy nedves kavicsos tálcára (ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicson üljön, és ne a vízben legyen), vagy helyezzük egy párásító mellé, hogy növeljük a körülötte lévő páratartalmat.

Miért nem virágzik újra a minirózsa?

Több mint valószínű, hogy a minirózsának sokkal több, nagyon erős fényre van szüksége. A beltéri rózsabokor károsodik, ha nem kap elég fényt.

A miniarózsát, amint az időjárás engedi, ki kell ültetni a napsütésbe.

Mire utalnak a fekete foltok a minirózsa levelein?

A minirózsán lévő foltok és fonnyad levelek egy gombás betegségre utalnak, és a levelek nedvesítése vagy mosása csak még rosszabbá teszi ezt.

Távolítsuk el a fertőzött leveleket, tartsuk szárazon a többi levelet részét, lehetőség szerint csökkentsük a páratartalmat, és permetezzük be a növényt egy fekete folt betegség elleni gombaölő szerrel.

Miért sárgulnak meg a minirózsa levelei?

A minirózsa leveleinek sárgulását számos dolog okozhatja: nem kap elegendő vizet, elegendő napfényt vagy nincs elegendő páratartalmat.

A minirózsa, akárcsak a szokványos rózsa, néhány hónapig pihen, és természetes, hogy ebben az időszakban elveszíti leveleit.

Szobanövények
Frissítve: 2020.10.01

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük