Nyíllevél – gondozása, szaporítása, betegségei, virágzása

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) kiváló, könnyen gondozható beltéri növények.

Eredetileg a növény levele sötétzöld, viszont a különféle nemesítéseknek köszönhetően mára már  több színben is kaphatóak a boltokban.

A nyíllevélnek vannak olyan hibrid fajtái, melyek levelei halványzöld, tarka, vagy akár fehér színűek, és olyan fajták is vannak már amelynek különböző árnyalatú rózsaszín vagy bordó levelei vannak.

Színtől függetlenül, a nyíllevél növények levelei mindig nyíl alakúak, innen kapta a nevét is.

Metszéssel a növényt szép bokor formává tudjuk alakítani. Metszés nélkül, szep futónövényt tudunk nevelni a nyíllevélből.

A nyíllevél mérgező növény, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az eredeti nyíllevél, melynek sötétzöld levelei vannak, alacsony és közepes fényben is jól elvan. A hibrid fajták, melyek világoszöld, fehér, rózsaszín vagy bordó levelekkel rendelkeznek, közepes, de inkább erős fényre van szükségük.

Ha közvetlen napfény éri, a nyíllevél növény levelei kifehérednek, és csúnya szürke-zöld színűvé válnak, kiégnek.

Vízigény

A nyíllevél jelzi ha vízre van szüksége. Ha a talaj teljesen kiszárad, a növény levelei lehajolnak, ám mikor vizet kapnak, gyorsan vissza is emelkednek.

Ne hagyjuk a talajt telejsen kiszáradni. Akkor locsoljuk a nyíllevelet, ha a talaj felső része mar kiszáradt de az alja még nedves.

Vigyázzunk a túllocsolásra, és arra hogy a növény ne álljon a vízben, mivel a  sok víz gyökérrohadást okoz.

Tápozás

Tavasszal és nyáron, amikor egy nyíllevél növény aktívan növekszik, kéthetente tápozzuk, egy általános, folyékony növényi táppal, amelyet az ajánlott erősség felére hígítsunk. Ősszel és télen elég ha havonta egszer adunk a növénynek tápot.

Hőigény

A nyíllevél a 18-24 °C közötti hőmérsékletet kedveli. Hidegebb hőmérsékleten a növekedés láthatóan lelassul, melegebb hőmérsékleten viszont a levelek összezsugorodnak és végeik elszáradhatnak. A 15 °C alatti hőmérsékletet nagyon nehezen viselik, akár el is pusztulhatnak.

Páraigény

A nyíllevél növények inkább a magas páratartalmat kedvelik, de jól növekednek az általános háztartási páratartalm mellett is. Nehezen viselik a huzatot vagy a forró levegőt, ezért a klímától és kandallótól tartsuk távol.

Virágzás

A nyíllevél a szobában nem fog virágozni, viszont teraszon vagy akár egy halastó partján, a megfelelő páratartalom mellett apró fehér virágokat termel. Ha kültéren tarjtuk, vigyázzunk, hogy ne érje közvetlenül napfény.

Kártevők

A nyíllevél fő kártevői a pókatkák. Ezek, olyan apró rovarok, amelyek a növényi nedveket szívják, nagy sárga foltokat okozva ezzel a növény különböző részein, de főleg a friss leveleken. Szappanos vízzel, vagy egy gyenge, hígitott rovarírtó szerrel permetezzük a levelek mindkét oldalát.

Betegségek

A túlzott öntözés gyökérrothadást és a folyamatos magas páratartalom bakteriális fertőzést okozhat. Ilyenkor a levelek sárgulni kezdenek és a növekedés is leáll.

Talaj

A nyíllevél növények, a gazdag szerves talajt kedvelik, amelyen könnyen átfolyik a víz. Az afrikai ibolya számára alkalmas virágföld, a nyíllevélnek is tökéletesen megfelel.

Ültetés

Ezek a növények akkor fejlődnek a legjobban ha egy kis kaspóban tartjuk. A nyíllevelet ritkán kell átültetni. Ha mégis átültetésre kerül sor egy magas, nehéz cserépedényt válassunk, aminek az alján van vízelvezető nyílás.

Visszavágás

A nyíllevél valójában egy futónövény, ami metszés nélkül több méter hosszúra is megnőhet. Ha visszavágjuk, egy szép bokrot nevelhetünk belőle.

Szaporítás

A nyíllevél növény könnyen szaporítható dugványokkal. Metszünk ki egy darabot a növény szárából és rakjuk vízbe gyökerezni. Két hét után ültessuk egy kis kaspóba.

Mérgező növény

A nyíllevél a mérgező szobanövények közé tartozik, 2-es szintű toxicitási besorolást kapott.

Hogyan metszem a nyíllevél növényeket?

Ha nem szeretnénk, hogy a nyíllevél nagyon hosszúra nőjön, vágjuk vissza a szárát 2-3 levélre. A levágott szárat daraboljuk fel, hogy mindegyik dugványon 2-3 levél maradjon. Ezeket a dugványokat szúrjuk vissza a földbe gyökerezni. Így a növényt bokor formára tudjuk nevelni.

Érdemes a nyíllevél futó szárainak véget harom-négy havonta lecsipkedni, hogy megakadályozzunk a futó növekedést.

Miért lesznek a boltban vásárolt fehér levelű nyíllevél levelei zöldek?

A nyíllevél új levelei azért lesznek zöldek, mert a növény nem kap elég fényt. A hibrid nyílleveleknek nagyobb a fényigényük, ezért olyan helyre rakjuk, ahol erős közvetett fény éri

Miért barnulnak és száradnak a nyíllevél levelei?

Több oka is lehet annak, hogy a nyíllevél leveleinek szélei barnává válnak.

A túlzott tápozás sókicsapódást okoz a talajban, ami levélégést okoznak.

Az öntözővízben található sók vagy más vegyi anyagok, mint a klór is károsíthatják a növényt. Ha ezt tapasztaljuk, akkor desztillált, vagy szűrt vízzel locsoljuk a nyíllevelet.

Az alacsony páratartalom, száraz levegő is okozhat levélégést. Helyezzük a növényt egy nedves kavicsos tálcára, vagy használjunk egy párásítót a páratartalom növelése érdekében.

Milyen kártevők pusztítják a nyíllevél levelit?

A nyíllevelet gyakran támadják meg a takácsatkák. Ezek az apró rovarok nagy pusztítást tudnak okozni a növényben. Ha nem kezeljük időben, az atkák a teljese növényt el tudjjk pusztítani, mivel kiszívják a növény nedveit.

Készítsünk egy szappanos, alkoholos, olajos oldatot, majd alaposan permetezzük be a nyíllevél leveleit mindkét oldalon. Ezt minden nap ismételjük meg, amíg az atkák teljesen eltűnnek. Ezt a készítményt más növények esetében is használhatjuk, kivéve a pálmák, begóniák vagy afrikai ibolyák, melyek nagyon érzékenyek az alkoholra.

Ne permetezzük a növényt ha száraz a talaj, ha túlzottan meleg van, vagy ha közvetlenül éri a nap.

Miért sárgulnak a nyíllevél levelei?

Teljesen normális, ha néhány régebbi levél elsárgul. Ezeket az elhalt leveleket nyugodtan távolítsuk el. Ha egyszerre sok levél elsárgul, és nem atkák okozzák ezt a problémát, ellenőrizzük a talaj nedvességét. A túlzott locsolás vagy a víz hiány okozhatja a levelek sárgulását.

Vigyázzunk arra, hogy a talajban mindig legyen elég nedvesség ne legyen vizes.

Szobanövények
Frissítve: 2020.11.17

Kérdések és válaszok

  1. Heiling Anna

    Hasznos a cikk, mert még a virágot kedvelő emberek nagy része sem tudhat pl. olyat, hogy ez a gyönyörű növény mérgező! Nagyon hasznos tartom a gondozással kacsolatos útmutatót is.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük