Zebralevél – gondozása, szaporítása, igényei, virágzása

A zebralevél (Calathea) a trópusi Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában és a Nyugat-Indiában őshonos, ami elsősorban gyönyörű, élénk színű, hosszúkás, ovális leveleiről ismert.

Több mint 300 különböző típusú zebralevél létezik. A különféle fajtáknak lila leveleik vannak, valamint ezek a levelek élénk színes mintákkal rendelkeznek.

A zebralevél egy olyan szobanövény, amely elérheti a 45-50 cm magasságot és szélességet. Az egzotikus lombozattal rendelkező zebralevelet nehéz gondozni, ám sok más növényhez hasonlóan, megéri az erőfeszítést.

Fényigény

A zebralevél kedveli az erős, közvetett fényt; így ideális egy keleti, nyugati vagy északi fekvésű ablak elé helyezni. Túl sok közvetlen nap elégeti a leveleket, és ilyenkor a gyönyörű levélszínek elhalványulnak.

Vízigény

A zebralevél nagyon érzékeny a locsoláskor használt vízre. A kemény víz, lágy víz, fluorid tartalmú víz vagy rossz minőségű víz miatt a levelek megégnek és barnává válnak.

A legjobb megoldás ha desztillált vizet vagy esővizet használunk, vagy ha a csapvizet használat előtt hagyjuk, hogy egy éjszakán át leülepedjen és elpárologjon a klór.

A zebralevél talaját nedvesen kell tartani, de soha ne legyen túl vizenyős. Mikor már eléggé száraz a talaj felső része, akkor érdemes meglocsolni. A zebralevél soha nem ülhet vízben, mivel a túlzottan vizes talaj gyökérrothadást okoz.

Tápozás

Tavasszaltól őszig egy kiegyensúlyozott növényi táppal ajánlott gondozni, amit 1:2 arányban kell hígítani. Télen, amikor a növény nem növekszik, akkor nem szabad tápozni.

Hőigény

A zebralevél a 18–27 ° C közötti hőmérsékletet kedveli, és nem szereti a hideg huzatot vagy a 15 °C alatti hőmérsékletet. A túl meleg hőmérséklet miatt a levelek hullámosodni kezdenek.

Páraigény

A magas páratartalom kötelező a zebraleveknél! A zebralevél leveleinek szélei barnássá válnak, ha a levegő túl száraz.

A páratartalom növelhető, ha növényt nedves kavicsos tálcára helyezzük, arról azonban meg kell győződni, hogy a növény a kavicson van elhelyezve, és nem a vízben ül.

Egy párásító készülék elhelyezése szintén sokat segíthet a páratartalom növelésében.

Virágzás

A zebralevél levelei sokkal szebbek, mint a legtöbb szobanövény virága. A zebralevél több mint 300 fajtája közül néhánynak, mint például a sáfrányos zebralevélnek nem csaklátványos levelei, de gyönyörű virágai is vannak.

Kártevők

A takácsatka, a teknőspajzstetű és a levéltetű olyan kártevők, amelyek problémát okozhatnak. Ellenük a egy enyhe szappanos vizes oldattal lehet védekezni.

Hetente permetezhetjük az oldatot a növény leveleire megelőzésként is.

Betegségek

A magas páratartalom, amelyre a zebralevélnek nagy szüksége van, sajnos olyan baktériumos- és gombás betegségeket is bevonz, amelyek általában a levél elváltozásokként jelentkeznek.

A beteg leveleket azonnal el kell távolítani és egy gombaölő szert kell használni.

Talaj

Jó minőségű, könnyű, porózus beltéri virágföldet ajánlott használni, amely magában tartja a nedvességet , de mégis gyorsan átfolyik rajta a víz. Az afrikai ibolya részére alkalmas talaj jól működik a zebralevél esetében is.

Ültetés

A zebralevél ritkán igényel újraültetést. Egy 10-15 cm átmérőjű edényben nagyon hosszú ideig jól érzi magát.

Visszavágás

A barna vagy repedezett zebralevél leveleit azonnal le kell vágni, annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges betegségeket, illetve öszönözzük az új levelek növekedését.

Szaporítás

A zebralevelet növényi megosztással szaporítják, de ez egy kicsit nehéz folyamat.

Mérgező növény?

A zebralevél nem egy mérgező szobanövény.

Hasznalhatunk akvárium vizet a zebralevél locsolásához?

Nagyszerű ötlet egy akváriumból származó víz felhasználása a zebralevél tápozásához. A zebralevél szereti mindazt a sok szerves anyagot, ami az akváriumból származó vízben van. Ez nem is károsítja a gyökereket, mint ahogy azt a csapvíz teszi.

Miért pöndörödnek a zebralevél levelei?

A zebralevél levelei akkor hajlanak le és pöndörödnek, amikor a hőmérséklet túl meleg, vagy a növényt túl sok napfény éri. A növény így védekezik a megégés és a kiszáradás ellen.

Miért barnulnak a zebralevél levelein?

A zebralevél egy nagyon érzékeny növény, ezért levelein nagyon könnyen megjelennek a barna foltok vagy a levelek széle megbarnul. A következő dolgok okozhatják ezt a problémát: túl sok vegyszeres, túl kemény vagy túl lágy vízzel való öntözés, túltápozás, közvetlen napfény, a magas páratartalom hiánya vagy növényi betegségek.

Virágzás után azonnal le kell vágni a zebralevél virágait?

A zebralevél virágai gyönyörűek, ezért érdemes minél több ideig a növényen hagyni és élvezni őket. Olyan növényeknél azonban, mint például a Calathea Makoyana fajta, amelynek gyönyörű levelei vannak és apró virágai, érdemes virágzás után azonnal eltávolítani a virágait.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük