Kúszóka – gondozása, szaporítása, visszavágása, igényei

A kúszóka (Cissus sp.) sötétzöld, fényes, szőlő leveleihez hasonlító levelei hosszú, vékony, fás szárakon nőnek. A szárak akár 3 m-es hosszúra is mengnőhetnek.

Az olyan futónövény, mint a kúszóka, gyönyörűen néz ki asztali díszként, polcon, egy függőkosárban vagy virágrácsra futtatva.

A kúszóka indái segítenek kapaszkodni és felkúszni szinte bárhova.

A kúszókát elég nehéz beszerezni, ezért nem minden kertészetben található meg, mert gondozása gyakran extra költségekkel jár.

Az új kúszóka fajták már strapabíróbbak és kevésbé hajlamosak a betegségre, mint a régebbi fajták, és kiváló szobanövények.

Fényigény

A kúszóka egy olyan növény melnyek nagy a fényigénye. Ha a szárak a fény felé nyúlnak, és az új levelek egymástól távolabb nőnek a száron, azt jelenti, hogy a növénynek több fényre van szüksége.

Vízigény

Jó alaposan öntözzük meg a kúszókát, majd hagyjuk a talaj felső felét kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk. A repedezett levelek azt jelentik, hogy a növény túl van öntözve.

Tápozás

Tápozzuk a kúszókát egy általános növénytáppal minden második hónapban, amikor a növény aktívan növekszik, az ajánlott erősség felére hígítva.

A kúszókát télen nem szabad tápozni. A sárga levelek általában azt jelentik, hogy a növénynek több tápanyagra van szüksége.

Hőigény

A kúszóka képes a 4-32° C közötti hőmérsékletek mellett megmaradni. A kúszóka számára a 16-27 °C közötti hőmérséklet az ideális.

Páraigény

A kúszóka jól bírja az alapvető háztartási páratartalmat és nem igényel extra párásítást.

Kártevők

A kúszóka bevonzza a pajzstetveket és a takácsatkákat. Dús levélzete miatt gyakran kell ellenőrizni, hogy megakadályozzuk a kártevők túlzott elszaporodását.

Betegségek

A kúszókát leginkább a liszthamrat támadja. Hogy megakadályozzuk a lisztharmat kialakulását, biztosítsuk a jó légkeringést és tartsuk szárazon a leveleket.

Talaj

Használjunk egy jól szellőző talajt, amely jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkezik. A kúszóka jól fejlődik egy afrikai ibolya számára alkalmas talajban.

Visszavágás

A szárcsúcsok visszavágásával a kúszóka terebélyes és bokros marad.

Szaporítás

A kúszókát dugvényokkal lehet szaporítani. Ügyeljünk arra, hogy ültetés előtt egy-két nappal hagyjuk kiszáradni a szárak levágott végeit. A kúszókát nem lehet szaporítani a meleg nyári hónapokban.

Mérgező növény?

A kúszóka nem egy mérgező szobanövény.

Miért barnulnak és repednek meg a kúszóka levelei?

Ez a probléma a túlöntözésre utal. Ilyenkor vágjuk le az összes elhalt szárat és a sérült leveleket.

Csak akkor öntözzük újra, ha a talaja alaposan kiszáradt. Attól függően, hogy mennyire károsultak a gyökerek, előfordulhat, hogy az egész növényt vissza kell vágnia a talaj szintjéig.

Miért sárgulnak a kúszóka levelei?

A növényt valószínűleg kicsit gyakrabban kell tápozni egy kiegyensúlyozott növényi táppal, az ajánlott erősség felére hígítva.

Miért nem hajt több levelet a kúszóka?

Ha a kúszóka szárai hosszúak, vékonyak és csak néhány levelük van, lehetséges a növény nem jut elég fényhez. Helyezzük a növényt egy fényesebb helyre vinni, és vágjuk vissza a csupasz szárakat.

Hogyan szabaduljunk meg a pajzstetvektől a kúszókán?

Ha növény nem túl nagy, akkor az egész növényt egy vödörbe vagy kádba kell meríteni egy enyhe szappanos vízbe, és finoman mossuk át.

Ezután 10 naponta egy hónapig használjunk egy természetes, szappanos oldatot a kártevők ellen.

Ha a pajzstetvek továbbra is problémát okoznak, szerezzünk be egy vegyi rovarölő szert, ami segít a pajzstetvek elpusztításában.

Mitől égtek meg a kúszóka egyik felén a levelek?

Ha kúszóka egyik oldalát közvetlen napsütés éri, akkor a levelek megperzselődnek és megégnek. Mozgassuk a növényt úgy, hogy soha ne legyen közvetlen napsütésben.

Szobanövények
Frissítve: 2020.09.18

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük