Karácsonyi kaktusz – gondozása, virágzása, szaporítása, igényei

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata) Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ami az egyik legnépszerűbb szobanövény, amelyet az ünnepi időszakban értékesítenek.

A karácsonyi kaktuszok epifitonok az őshonos környezetükben. Az epifitonok olyan növények, amelyek más növényeken és fákon nőnek.

Függetlenül attól, hogy asztali vagy függő növényként használják, a karácsonyi kaktusz november végén és decemberben gyönyörű tölcsér alakú fehér, rózsaszín, piros, sárga, lazac és fukszia színű virágokat hajt.

A növény levelei kicsik, laposak és simák, csipkés szélekkel. Ennek a növénynek másik két fajtája is létezik: a hálaadás kaktusz és a húsvéti kaktusz. Mindegyik fajta egy adott ünnep környékén virágzik.

A karácsonyi kaktusz egy könnyen gondozható, virágos növény, amely akár 100 évig is élhet, és nemzedékről nemzedékre továbbadható. Minden év múlásával a karácsonyi kaktusz egyre nagyobb és lenyűgözőbb lesz.

A karácsonyi kaktusz tökéletes ajándék Hálaadásra vagy Karácsonyra.

Fényigény

A karácsonyi kaktuszt erős közvetett fényre kell helyezni, de soha ne kerüljön közvetlen napfényre. A karácsonyi kaktusz közepes vagy gyenge fényviszonyok mellett is növekedni képes, viszont gyenge fényben soha nem fog virágozni.

Vízigény

A karácsonyi kaktusz talajának a felső része száraz kell, hogy legyen, mielőtt újra meglocsolnánk. A rügyek vagy virágbimbók leesnek, ha a talaj túl száraz. A karácsonyi kaktusz túlöntözése gyökérrothadást okoz.

A víz mennyiségét csökkenteni kell, miután a karácsonyi kaktusz virágzása befejeződött. Akkor kell újra kezdeni az öntözést, mikor a karácsonyi kaktusz már új leveleket hajt.

Tápozás

Tavasszal és nyáron kéthetente ajánlott egy 1:2 arányban hígított folyékony, növényi tápot használni. Októberől, mikor a növény elkezd virágbimbókat hajtani, már nem szabad tápozni a karácsonyi kaktuszt.

Hőigény

A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos a karácsonyi kaktusz esetén, ha azt szeretnénk, hogy virágozzon. A virágrügyeknek napközben inkább hűvösebb 16–18° C van szükségük, éjszaka pedig még az ennél is hűvösebb hőmérsékletet (7-13° C) kedvelik.

Amint a rügyek kifejlődtek, a karácsonyi kaktusz már a melegebb hőmérsékletet igényli: nappal 21-24° C, éjjel pedig a 18-21° C.

A 18-21° C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb a karácsonyi kaktusznak virágzáskor, mivel így hosszú ideig virágzik.

Páraigény

A karácsonyi kaktusz a mérsékelt háztartási páratartalmat kedveli.

Virágzás

A karácsonyi kaktusz akkor virágzik, amikor a napok rövidek és alacsonyabb a hőmérséklet.

Kora ősztől kezdve a karácsonyi kaktuszt, napi 12 órában teljes sötétségben kell tartani.

Október végétő a karácsonyi kaktuszt hűvös helyen (15-18° C) tartsuk, ahhoz, hogy a virágok kialakulását Karácsonyig.

Kártevők

A pajzstetű és a teknőspajzstetű gyakran megtámadják a karácsonyi kaktuszt. Ha ezt a problémát egy rovarirtó szerrel kezeljük, akkor kezelésekor vigyázni kell arra, hogy a virágokat ne permetezzük be ezzel a szerrel.

Betegségek

A karácsonyi kaktuszon üszkös foltok jelenhetnek meg, amelyek sárga vagy kiszáradt leveleket eredményeznek. A túlzott öntözés baktériumos gyökérrothadást okoz.

Talaj

Egy gazdag savas, gyors vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező talajt ajánlott használni a karácsonyi kaktusz esetén. Havonta egyszer vagy kétszer, a karácsonyi kaktuszt fekete vagy zöld teával is locsolhatjuk, annak érdekében, hogy a talajt savasan tartsuk.

Ültetés

A karácsonyi kaktusz jobban növekszik és jobban virágzik, amikor egy kisebb virágedényben van tartva, ahol a gyökerek szorosan egymás mellett nőnek.

Ha a karácsonyi kaktuszt újra kell ültetni, általában csak néhány évente, akkor meg kell várni, amíg a virágzás befejeződik. A karácsonyi kaktuszt nem szabad újra ültetni, amikor virágzik.

Visszavágás

A visszavágás segít abban, hogy a növény bokrossá váljon és további virágzást eredményezzen az ünnepi időszakban.

A karácsonyi kaktuszt a virágzás befejezése után egy hónapra a legjobb visszavágni.

Ez a rövid pihenés és visszavágás arra ösztönzi a karácsonyi kaktuszt, hogy új hajtásokat hozzon és elágazzon. Nyáron nem szabad visszavágni a növényt.

Szaporítás

A karácsonyi kaktusz tavasszal egyszerűen dugványokkal szaporítható. Olyan egészséges szárat kell használni, aminek legalább három ága van.

Az ültetés előtt hagyni kell, hogy a levágott szárak néhány óráig kicsit kiszáradjanak, ahhoz hogy elkerülhető legyen a szárrothadás.

Mérgező növény?

A karácsonyi kaktusz nem egy mérgező növény.

Miért hullanak le a karácsonyi kaktusz rügyei?

A karácsonyi kaktusz azért hullatja el ezeket a rügyeket, még mielőtt kinyílnának, mert túl van öntözve vagy épp túl kevés vizet kap, nem kap elegendő fényt, vagy a levegő túl száraz.

Mit tegyünk, hogy karácsonyi kaktusznak több virága legyen?

Számos oka van annak, ha a karácsonyi kaktusz nem termel elegendő virágot. Az első a túlzott tápozás: épp ezért októberben abba kell hagyni a karácsonyi kaktusz tápozását, ha azt akarjuk, hogy az ünnepekre virágozzon.

A fény és a hőmérséklet is fontos tényezők: a karácsonyi kaktusz egy trópusi növény. 8-10 héttel az ünnepek előtt, a karácsonyi kaktusznak napi 10-12 óra sötétségre van szüksége, éjszaka hűvös hőmérsékletre, napközben pedig erős fényre.

A megfelelő fény és hőmérséklet segítenek a rügyek növekedésében és fejlődésében. Miután a rügyek már kifejlődtek, a karácsonyi kaktuszt egy erős közvetett fénnyel ellátott helyre lehet vinni.

Mit kell tenni a karácsonyi kaktuszal virágzá után?

Miután a karácsonyi kaktusz virágzása befejeződött, ritkábban kell locsolni, hogy a talaja jobban kiszáradjon.

Hagyni kell, hogy a karácsonyi kaktusz néhány hétig pihenjen, majd minden szárból érdemes visszavágni egy részt.

A karácsonyi kaktusz visszavágása, röviddel a virágzás befejezése után, segít a növénynek bozontossá és terebélyessé válni. A levágott szárrászek felhasználhatók új növények szaporítására.

Milyen talajt használjunk a karácsonyi kaktusz újraültetésénél?

Amikor itt az ideje az újraültetésnek, akkor egy jó minőségű savas, szerves anyagban gazdag, jó vízelvezető képességgel rendelkező talajt ajánlott használni.

Nem kell sietni az újraültetéssel, mert a karácsonyi kaktusz szereti ha kis edényben van, és ha gyökerei szorosan egymásra nőnek.

A nagyobb virágedény két-három centivel legyen nagyobb, mint a jelenlegi edény, és az alja lyukas legyen, hogy a felesleges víz könnyen eltávozzon locsoláskor.

Hogyan lehet lemosni a karácsonyi kaktuszról a port?

A legjobb módszer a por eltávolításához, ha a növényt a zuhanyzóba helyezzük, és óvatosan langyos vízzel lemossuk a leveleit. Ezt ajánlott évente többször elvégezni, ahhoz hogy a kaktusz szép legyen.

Soha ne mossuk le a karácsonyi kaktuszt, ha a növény már bimbózik.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.19

Kérdések és válaszok

  1. Várterész Vilmosné

    Mi a teendő, ha a húsvéti kaktusznak gyökér rodhadása van???

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük