Halfarokpálma – gondozása, igényei, szaporítása, betegségei

Ha valaki szereti a pálmákat, de már unja a szokásosakat, mint az aranypálma vagy a mexikói bambuszpálma, akkor itt az ideje kipróbálni a halfarokpálmát (Caryota mitis).

Az Indonéziában, Ázsiában és a Csendes-óceán déli részén őshonos halfarokpálma egy nagy méretű növény, amely szobanövényként vagy irodai növényként akár 2-3 méter magasra és 90-150 cm szélesre is megnőhet.

A halfarokpálmának a levelei egy központi levélszár részéről nőnek ki. A halfarokpálma levelei egyenetlenek, és olyan alakúak, mint egy hal farka.

A halfarokpálma egy kicsit több gondozást igényel, mint néhány más pálma fajta, de imádni való az egzotikus megjelenése miatt.

Ezt a növényt mérgezőnek tekintik, ezért háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

A halfarokpálmának nagyon erős közvetett fényre van szüksége egy keletre vagy nyugatra néző ablakból. Kerüljük a közvetlen napsugárzást, ez nem tesz jót a növénynek.

Vízigény

Öntözzük meg a halfarokpálmát jól, majd hagyjuk a talaj felső negyedét kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk. Soha ne engedjük, hogy a talaja teljesen kiszáradjon, és ne engedjük, hogy a halfarokpálma a vízben üljön.

A levélszélek megbarnulnak, ha túl sok vegyszer (klór) van a vízben. Ebben az esetben használjunk desztillált vizet.

Tápozás

A halfarokpálmát havonta kell tápozni, amikor a növény aktívan növekszik, egy folyékony növénytáppal az ajánlott erősség felére hígítva. Soha ne tápozzuk télen.

Hőigény

A halfarokpálma napközben a 24-29 °C közötti hőmérsékletet, míg éjszaka a 15-21 °C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben.

Próbáljuk meg a halfarokpálmát a hideg huzattól és a légkondicionálóktól távol tartani. Az éjszakai hőmérsékletnek soha ne legyen 7 °C-nál kevesebb.

Páraigény

A halfarokpálma magas páratartalom mellett növekszik a leginkább. Kiválóan fejlődik fürdőszobában és fedett, beltéri medencés helyeken.

Kártevők

A takácsatka jelenti a fő problémát a halfarokpálmának. Érdemes havonta néhányszor egy enyhe meleg szappanos vízoldattal bepermetezni.

Ez megakadályozza a takácsatkák megjelenését és meg is szabadít tőlük. Ezenkívül tisztán és pormentesen tartja a leveleket.

Talaj

A halfarokpálma a legjobban akkor nő, ha egy jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező, nagy mennyiségű szerves anyagot tartalmazó, porózus talajba ültetjük.

Visszavágás

A külső, elhalt vagy beteg leveleket le kell vágni. Arra vigyázzunk, hogy a friss hajtások ne sérüljenek, mivel ez megállíthajta a növény fejlődését.

Szaporítás

A halfarokpálma szaporításának legjobb módja a növény tőosztása.

Levegő tisztítás

Ez egy kiváló levegő tisztító növény, ami számos vegyszert képes kiszűrni a levegőből.

Mérgező növény?

A halfarokpálma egy mérgező szobanövény, amelynek toxicitási szintje 2.-es.

Lehet kapni kisméretű halfarokpálmát?

A kertészetekben nehéz kis méretű halfarokpálmát találni. A halfarokpálma egy nagy méretű növény, és általában 25 cm-nél nagyobb cserepekben lehet beszerezni.

Ez a növény évente 15-20 cm-t nő. A halfarokpálma valójában nagy házakba vagy fedett med(olyan éghajlaton ahol a hőmérséklet nem csökken 10 °C alá) való, ahol sok hely és sok fény van.

Miért barnulnak meg a halfarokpálma leveleinek csúcsa?

Ennek több oka lehet: túl sok táp (ez általában az alsó leveleket érinti először), túl sok fluorid van a vízben, túl kevés a páratartalom, vagy a talaj teljesen kiszáradt.

Egyenként kell viszgálni ezeket az okokat és orvosolni.

Mire utalnak a vörös, rozsdás foltok a halfarokpálma levelein?

Több mint valószínű, hogy ezek nem takácsatkák. A szoba hőmérséklete valószínűleg túl hideg egy halfarokpálma számára, és emiatt károsultak a levelek.

Hogyan lehet visszavágni a halfarokpálmát egy kezelhető méretre?

Sajnálatos módon egy halfarokpálmát nem lehet visszavágni, hogy csökkentsük annak magasságát. Ha visszavágjuk csúcsát, a halfarokpálma soha többé nem fog nőni.

Ha márkinőtte a szobát, olyan helyiségbe lehet vinni, ahol magasabban van a mennyezet.

Miért fakulnak a halfarokpálma levelei?

Ha a halfarokpálma levelei kifakultak és elhalványultak, akkor lehet, hogy túl sok fény éri a növényt; ha a levelek foltosnak tűnnek, akkor lehet, hogy takácsatkák támadták meg a növényt.

Le lehet vágni a halfarokpálma gyümölcseit és virágait?

Ha nem vágjuk le a virágokat, akkor a halfarokpálma teljes szára elpusztul. A halfarokpálma gyümölcse oxálsavat tartalmaz, amely megégetheti a bőrt; ezért vegyünk fel egy műanyag kesztyűt, amikor eltávolítjuk a növény gyümölcsét.

Szobanövények
Frissítve: 2020.09.15

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük