Alokázia növény – gondozása, szaporítása, betegségei, igényei

Alocasia Amazonica
Alocasia Amazonica

Az ázsiában őshonos alokázia (Alocasia Amazonica) növényt elefánt fül növénynek, ránclevél, ördöglevél vagy afrikai maszk növénynek is nevezik, mert nagyon nagy, fényes, szív alakú, hullámos szélekkel rendelkező levelei vannak.

Ezek a lenyűgöző, hosszúkás levelek piros, bronz, kékes-zöld és lila színűek. Ha drámai, nagyon eltérő megjelenésű növényt keresel, akkor az alokázia növény kiváló választás.

Az alokázia általában 15 cm nagyságban vásárolható meg boltokban, de a természetes élőhelyén fa nagyságúra is megnőhet.

Ezek a növények különös gondot és figyelmet igényelnek. Az alokázia növényeket mérgezőnek tekintik, ezért azokat háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Az alokázia növénynek nagyon erős közvetett fényre van szüksége, de ne legyen közvetlen napsütésben.

Vízigény

Az öntözés előtt hagyjuk, hogy a talaj felső pár centi része kiszáradjon. Próbáljuk meg a talajt egyenletesen nedvesen tartani. A túlöntözés, a nedves levelek és a vizes talaj sokféle súlyos gombás fertőzést okozhatnak. Rendszeresen érdemes ellenőrizni a talaj nedvességét, hogy elkerüljük a növény pusztulását.

Az alokázia növények kevesebb vizet igényelnek télen, amikor nyugalmi állapotba kerülnek.

Tápozás

Március végétől szeptemberig kéthetente érdemes tápozni a növényt, egy általános folyékony növényi táppla. A táp ajánlott mennyiségének felét használjuk. Soha ne tápozzuk télen az alokáziát. A túl sok növényi táp miatt a sók felhalmozódnak a talajban és elégetik a gyökereket illetve a leveleket.

Hőigény

Az alokázia növények inkább a melegebb hőmérsékletet részesítik előnyben: 15–27 °C között érzik legjobban magukat. Ezek a növények nyugalmi állapotba kerülnek, ha hosszabb ideig 15 °C körüli hőmérsékleten vannak tartva.

Ha a hőmérséklete 15 °C alá csökken, a növény elveszítheti minden levelét.

Ügyeljünk arra, hogy az alokázia növényt ne érje a légkondicionálóból kiáramló hideg levegő és ne rakjuk hideg huzatos helyre.

A meleg nyári hónapokban az alokázia minden héten egy új levelet is hajthat, és minden új levél kétszerese lehet az előző levélnek.

Páraigény

Az alokázia növények a legjobban magas páratartalom mellett növekednek. A páratartalom növelése érdekében helyezzük a növényt egy kavicsos és vízzel megtöltött tálcára. Ügyeljünk arra, hogy a növény a kavicson üljön, és nem a közvetlenül a vízben.

Növelini tudjuk a páratartalmat azáltal is, hogy egy kis nedvesítőt helyezünk el a növény közelében vagy egymás mellé helyzünk több növényt.

Virágzás

Az alokázia növény kis, zöld színű, tölcsér alakú virágokat hoz, amikor a növény jól érzi magát. A virágok szépségé, viszont elhanyagolható a gyönyörű levelek drámai kinézetéhez képest.

Kártevők

Az alokázia meleg szappanos vízzel történő permetezése néhány hetente segít megelőzni a levéltetvek és az atkák megjelenését. Ezenkívül a szappanos víz pormentesen tartja a növény nagy leveleit is.

Ha az alokáziát már megfertőzte valami kártevő, permetezzünk egy rendkívül finom, rovarirtóval vagy használjunk neem olajat. A neem olaj megöli mind a kártevőket, mind a tojásaikat.

Betegségek

Amikor az alokázia növényeket túlöntözzük, vagy ha a levelek állandóan nedvesek, számos betegség alakulhat ki, mint például a  szár és a gyökérrothadás, a levélfoltok és a feketeerűség (xanthamona).

Ezek a betegségek általában sötétbarna vagy fekete foltokként jelentkeznek meg a leveleken, sárgás peremmel körülvéve.

A növényi betegségek megelőzésének legjobb módja az túlzott öntözés elkerülése, a levelek szárazon tartása és a növény körüli jó légáramlás biztosítása.

A fertőzés kezdeti szakaszában távolítsuke el a sérült és beteg leveleket, különítsük el a növényt a többi növénytől, és kezeljük egy gombaölő szerrel.

Talaj

Használjunk szerves, jól szellőző, laza talajt, amely megfelelő mennyiségű tőzegmohát tartalmaz. Ha a talaj kissé nehéznek tűnik, adjunk hozzá némi homokot vagy perlitet.

Ültetés

Az alokázia növények sokáig elvannak kis cserépben is, ezért ne siessünk őket nagyobb edényekbe átültetni.

Metszés / visszavágás

Gyorsan távolítsuk el a sárguló leveleket, vagy azokat, amelyeken barna vagy fekete foltok alakulnak ki, mivel ez gombás betegség jele lehet.

Szaporítás

A növény megosztása a legjobb módszer a szaporításra. Ha szaporítani szeretnénk az alokáziát, egyszerűen válasszuk szét a növényt.

Pihentetés

Az alokázia késő ősszel és télen néhány hónapig alvó állapotba kerül, amikor a hőmérséklet 15 °C körül van.

A szobában télen is 21 °C körül van a hőmérséklet, viszont a napfény lecsökken, ezért az alokázia ilyenkor nagyon lassan növekszik, vagy növekedése teljesen leáll.

Mérgező növény

Ez egy nagyon mérgező növény, amelynek 4-es szintű toxicitása van. Az alokázia növényeket minden esetben a kisgyermekektől és háziállatoktól tartsuk távol.

Miért pusztul el az alokázia egyik levele minden alkalommal, amikor egy újabb levelet hajt?

Az alokasia elveszítheti a levélét, amikor új levelet hajt, főleg mikor a növény még fiatal. A kicsi fiatal alokázia növények nem képesek megtartani sok levelet.

Ennek az az oka, hogy a gyökér folyamatosan bővül. A gyökér és a szár növekedésével a kisebb levelek leszakadnak. Ha a szár és a gyökér nagyobb, erősebb és rugalmasabb lesz, az alokázia növény képes lesz több levelet fenntartani.

Miért pusztult el hirtelen az alokázia növényem?

Az alokázia egész évben szépen növekedett, majd november környékén leállt; nem hajtott új leveleket. Decemberben elveszítette összes levelét, majd elpusztult.

Ennek a jelenségnek az lehet az oka, hogy a szoba hőmérséklete túl hideg. Az alokázia növények nyugalmi állapotba kerülnek, amikor a hőmérséklet 15 °C alá esik. Ha a hőmérséklet hosszabb ideig alacsony, elveszíti minden levelét és elpusztulhat.

Miután az alokázia növény levelei leestek, hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, majd vágjuk vissza a csupasz szárakat teljesen. Nedvesítsük meg a talajt, és fedjük le a tetejét egy átlátszó műanyag fóliával.

Helyezzük át az alokázia növényét egy melegebb helyre, és legyünk türelmesek! Az alokázia növény hat hónapon belül újból kihajthat. Ha ez nem történik meg, a növény valószínüleg elpusztult.

Mikor kell átültetni az alokázia növényt?

A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, hogy alokáziánk megérett az átültetésre, ha kivesszük a kaspóból.

Ha a gyökerek teljesen kitöltik a kaspó formáját, itt az ideje egy nagyobb edénybe ültetni. Ügyeljünk arra, hogy az új edény csak néhány centivel legyen nagyobb, így a gyökerek nem maradnak túl nedvesek és nem rothadnak el.

Mint korábban említettem, ezek a növények szeretik, ha kis cserépben vannak.

Miért barnulnak az alokázia levelei?

Az alokázia levelein lévő barna foltokat a közvetlen napfény is okozhatja. A túl erős fény egyszerűen elégeti a leveleket.

Ha a foltok sötétbarna vagy fekete színűek, és a foltok körül sárga csík található, akkor lehet, hogy a növényt gomba vagy baktérium fertőzte meg.

A növényi betegségek megelőzése érdekében az öntözés előtt hagyjuk, hogy a talaj felső része kiszáradjon. Tartsuk szárazon a leveleket, és gyorsan távolítsa el a sárga vagy leszáradó leveleket. Használjunk gombaölő szert a növények betegségeinek kezelésére.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.07

Kérdések és válaszok

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük