Bambuszpálma – gondozása, kártevői, virágzása, igényei

A gyönyörű, rendkívül dekoratív, könnyen gondozható, bambuszpálma (Chamaedorea seifrizii), más néven gyompálma, nádpálma vagy hegyipálma, Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos növény.

A bambuszpálma egyik népszerű fajtája a törpepálma (Chamaedorea Elegans), amely alacsony növése miatt egy közkedvelt növény.

A szobában tartott bambuszpálma a 1,5 – 2 méter magasra nőhet, szélessége elérheti a 1 – 1,5 métert.

A bambuszpálma lombját nagyjából 10-15 pálmalevél képezi, melyeken levélszárai mentén 10-14, sötétzöld levélke nő. A bambuszpálma elnevezést úgy kapta, hogy egyes levelek alapját barnás színű rost borítja, amely hasonlít a bambuszra.

A bambuszpálma strapabíró növény, és jóval olcsóbb is mint például a kentia pálma. A  bambuszpálma egy jó választás kezdőknek is.

A NASA kutatásai alapján kiderült, hogy a bambuszpálma a levegőt is tisztítja, számos, emberre nézve, toxikus anyagot eltávolítva otthonunkból.

Fényigény

Bár a bambuszpálma gyorsabban növekszik erős közvetett fényben, közepes és gyenge fényviszonyok között is jól bírja, megfelelő locsolás mellett.

Vízigény

A bambuszpálma kedveli az enyhén nedves talajt, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Soha ne hagyjuk, hogy a bambuszpálma gyökerei vízben üljenek, mivel rothadást okoz.

Ne használjon vílágyítón átszűrt vizet, vagy olyan vizet aminek magas a sótartalma, mivel ez károsítja a bambuszpálma leveleit.

A túlzott locsolás miatt a levelek csúcsai halvány színűek lesznek vagy ha lehajolnak.

Ha a növény nem kap elég vizet az új levélhajtások elszáradnak.

Elég megtévesztőek a bambuszpálma esetében a sárguló levelek, mivel ez a túlzott locsolásra illetve a víz hiányára is utalhat. Így a talaj gyakran kell ellenőrizni, hogy a nedvesség megfelelő maradjon.

Tápozás

Tavasszal és nyáron, amikor a növény aktívan növekszik, magas nitrogéntartalmú növényi táppal öntözzük havonta egyszer.

Soha ne locsoljunk száraz talajra tápoldatot, mivel ez károsíthatja a növényt. Ha a talaj száraz, végezzünk egy előlocsolást, majd azután locsoljuk tápoldatot.

Télen, illetve mikor a növény növekedése lelassul, ne tápozzuk a bambuszpálmát.

Hőigény

A bambuszpálma kiválóan fejlődik 18-27 °C közötti hőmérsékleten. A 15 °C-nál hidegebb hőmérsékleten a növény növekedése teljesen leáll.

Páraigény

A bambuszpálma, akárcsak a legtöbb pálmafaj (aranypálma), kedveli a magas páratartalmat. Ennek ellenére, az általános háztartási páratartalomban is remekül érzi magát.

Virágzás

A bambuszpálma beltérben szinte soha nem virágzik. Egyébként a bambuszpálmának sárga, fürtös virágai vannak, amelyekből apró, mérgező bogyók majd magvak lesznek.

Kártevők

A bambuszpálmákat a teknőspajzstetű, takácsatka, pajzstetű is gyakran megtámadja. Legjobb a megelőzés, ezért havonta permetezzük be a növényt biológiailag lebomló folyékony szappanos víz keverékével.

Ha a kártevőket a szappanos permet nem tartja távol akkor használjunk egy gyenge rovarírtó szert. Vigyázzunk, mivel a bambuszpálma nagyon érzékeny az ilyen készítményekre.

Betegségek

A bambuszpálma, egy nem túl gyakori betegsége a levélrozsda. Ez egy vírus vagy baktérium által okozott betegség, amit sajnos nem lehet kezelni.

A gyökérrothadás a túlzott öntözés miatt következhet be. Ilyenkor a növényt nehezen lehet megmenteni.

Talaj

A bambuszpálmáknak egy általános, jól szellőző talajra van szüksége, amelyből gyorsan elfolyik a víz, de mégis képes megtartani a nedvesség egy részét.

Ültetés

Ha a bambuszpálma gyökérzete teljesen kitölti a jelenlegi edényt, át lehet ültetni egy nagyobb edénybe. Ne ültessük egy túlzottan nagy kaspóba, mivel a nagyobb földtömeg lassabban szárad ki, így a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

Visszavágás

Az bambuszpálma elszárad levélcsúcsait nedves ollóval vágjuk le. A csupasz, elszáradt levélszárakat pedig tőből vágjuk vissza.

Használat előtt és után tisztítsuk meg a vágóeszközt alkohollal, hogy elkerüljük a növénye mindig tisztítsa meg a növényi szerszámokat alkohollal, hogy elkerülje a növényi betegségek terjedését.

Szaporítás

A bambuszpálmákat magvakról szaporítják. Ez egy nagyon lassú folyamat, akár 2-5 évig is eltarthat tart, amíg a megból kikelt bambuszpálma elér egy tisztességes méretet. Azt javaslom, hogy szaporítást helyett, inkább vásároljunk egy már jól kifejlett növényt.

Levegő tisztítás

A NASA kutatásai alapján, a bambuszpálma egy rendkívül hasznos növény a levegő tisztításaában. Amellett, hogy rengeteg oxigént képes termelni, a káros, toxikus anyagokat is, mint a benzol, formaldehid és triklór-etilén kivonja a levegőből.

Mérgező növény?

Habár az ASPCA (egy amarikai állatvédő szervezet) a bambuszpálmát nem tartja mérgező növénynek, egyes szakértők azt állítják, hogy a növény bogyós gyümölcsei mérgezőek.

Ne hagyjuk, hogy a gyerekek vagy háziállatok elfogyasszák bambuszpálma bogyóit!

Miért okozza a vöröses hálószerű képződményt a bambuszpálmán?

A bambuszpálmán megjelenő vörös, selymes hálót a takácsatkák készízik. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal cselekedni kell. Távolítsuk el a hálót, majd permetezzuk a bambuszpálmát szappanos vizes oldattal.

Az egézs növény érdemes permetezni, hogy biztosan megszabaduljunk a taklévő heveder egy pók acsatkáktól. A levelek mindkét oldalát permeteezzük.

Ha a házi készítésű permetlé nem oldja meg a takácsatka problémát, használjunk egy gyengébb erősségű kereskedelmi rovarirtó szert.

Miért száradnak a bambuszpálma levelei?

A bambuszpálma levél csúcsai abban az estetben száradnak, ha túl sok só van talajban. Ezt akár a fölösleges táp is okozhatja, vagy akár a vízben lévő vegyi anyagok.

Ilyenkor érdemes a bambuszpálma gyökereit átöblíteni olyan vízzel ami kevés sót tartalmaz (esővíz vagy desztillált víz).

Ha azt tapasztaljuk, hogy a csapvízben túlzott a sótartalom, locsoljuk desztillált vízzel a növényt.

Miért száradnak el a bambuszpálma új levélhajtásai?

Annak, hogy a friss levélhajtások száradni kezdenek a bambuszpálmán, két oka lehet: túlzott tápozás vagy kevés víz.

Ez általában tavasszal történik, mikor az idő felmelegszik, a fény erősebb lesz és a bambuszpálma aktív növekedésnek indul, viszont a vízutánpótlás nem nő. Ha a téli időszakban hetente vagy kéthetetne locsoltuk a növényt, lehetséges, hogy a nyári időszakban ennél gyakrabban kell locsolni, ahhoz hogy elkerüljük a növény kiszáradását.

Miért esnek le a bambuszpálma egészséges, zöld leveli?

Annak ellenére, hogy a bambuszpálma jól bírja magassabb hőmérsékleten is, ha hosszan tartó meleg van, ledobja néhány levelét, akár csak számos más szobanövény is. Ilyenkor érdemes a páratartalmat növelni a növény körül.

Miért nem hoz új hajtásokat a bambuszpálma?

A téli időszakban, az gyenge fényviszonyok miatt, a bambuszpálma növekedése lelassul vagy teljesen leáll. Ez normális.

Ha viszont tavasszal és nyáron leáll a növekedés, annak több oka lehet: kevés fény, alacsony páratartalom, vagy károsodott a növény kozepe.

Ha a növény közepe károsodik, a bambuszpálma nem képes megújulni, növekedése leáll, majd lassan elpusztul.

Tarthajtuk a bambuszpálmát a kertben?

Igen, ha az éjszakai hőmérséklet már nem csökken 15 °C alá, akkor kivihetjuk a bambuszpálmát a szobából a teraszra vagy a kertbe. Azonban figyeljunk arra, hogy ősszel, mikor az éjszakai hőmérséklet kezd csökenni, helyezzük a pálmát olyan helyre, ahol a hőmérséklet kedvező számára.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Kérdések és válaszok

 1. Noémi

  Ha alulról lehulott a növénynek sok levele, hogy tudom a magas kopasz részt ” eltüntetni”? Lehet a növény gyökérzetét valahogy feljebb kihajtatni, hogy lejjebb ültessem? köszönöm

  1. avatar
   Kertinfó

   Sajnos a kopasz részeket nem lehet csak úgy eltüntetni. Nem lehet mélyebbre ültetni a növényt, mert akkor elrohad a szára. Ha a bambuszpálma jól érzi magát, akkor előbb-utóbb új hajtásokat hoz gyökérről, amik majd eltakarjak ezeket a kopasz részeket.

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük