Filodendron átültetése – teljes útmutató

A filodendronok élénk zöld, tarka vagy színes, különleges alakú leveikről ismertek, amelyek gyorsan növekednek és nagyon gondozhatóak. Nem csoda, hogy a filodendronok a legnépszerűbbek a szobanövények között.

Viszonylag erőteljes növekedésük miatt a filodendronoknak rendszeres átültetésre van szükségük, hogy megakadályozzuk a növény gyökérzetének túlzott ősszéfűződését, ha elkezdik kinőni cserepüket.

A filodendron növények újraültetésének másik oka a talaj frissítése, amely segít a növénynek egészségesnek és bujának maradni.

A következőkben arról lehet olvasni, hogy milyen lépéseket ajánlott a filodendron növények újraültetése során megtenni, valamint néhány tippet, hogy milyen talajt válasszunk, hogyan kell öntözni és milyen gyakran kell újraültetni ezt a növényt.

A filodendronok átültetése lépésről lépésre

Függetlenül attól, hogy azért ültetjük át a filodendront, mert már kinőtte a cserepét, vagy növénymegosztással szaporítani szeretnénk, az átültetéshez a legjobb időszak a nyár eleje.

Íme a követendő lépések:

1. lépés: Készítsük elő az eszközöket

A filodendronok mérgezőek, ezért mielőtt bármilyen más eszközt a kezünkbe veszünk, győződjünk meg róla, hogy kesztyűt és hosszú ujjú inget viselünk.

A növény nedve bőrirritációt okozhat, ha közvetlenül érintkezik a bőrrel. Szükségünk lesz még egy éles késre vagy metszőollóra, és természetesen egy új edényre.

2. lépés: Válasszunk egy nagyobb méretű edényt

Válasszunk egy olyan edényt, amely 5 cm-el nagyobb, mint a jelenlegi edény. Nem ajánlott egy túlméretezett edényt használni, mert ez problémákat okoz a növény öntözésében.

Ha egy régebbi edényt használunk újra, győződjünk meg róla, hogy tiszta, nehogy átvigyük a betegségeket az átültetett növényre.

Győződjünk meg arról, hogy az edény alján vízleeresztő lyukak vannak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a felesleges víz kifolyjon az edényből. A filodendronok élvezik a nedves talajt, de ha a talaj túl vizes, akkor gyökérrothadást okoz.

3. lépés: Készítsük elő a növényt az ültetéshez

Annak érdekében, hogy a növényt könnyedén kivegyük a cserépből, érdemes egy nappal az átültetés előtt megöntözni a talajt. Ez megkönnyíti a növény kiszerzését a cserépből, de felkészíti a növényt az átültetés okozta stresszre is.

4. Lépés: Ellenőrizzük a gyökereket

Miután kivettük a növényt a régi edényből, óvatosan lazítsuk meg a talajt a gyökereknél. Ellenőrizzük a gyökerek egészségi állapotát. A puha vagy beteg gyökereket le kell vágni. Az egészséges gyökerek fehérek vagy barnák.

Lehet, hogy a gyökerek nagyon szorosan egy golyóba vannak összenőve, ilyenkor fel kell őket nyitni úgy, hogy felülről lefelé 4 függőleges bemetszést végzünk, hogy fellazítsuk a labdát, és ösztönözzük az új gyökérnövekedést.

5. lépés: A filodendron átültetése

Ha végeztünk ezekkel az előkészületekkel, akkor 2-3 cm friss földet helyezhetünk az edény aljára.

Helyezzük a filodendront az edénybe, töltsük fel filodendron részére alkalmas talajjal, erősen nyomjuk meg, hogy kiszorítsuk a levegőt a talajból.

6. lépés: Öntözzük meg a talajt

Öntözzük a talajt, amíg ki nem folyik a vízelvezető lyukakon. Ha az öntözés után a talaj kissé leülepedik, pótoljuk friss talajjal.

Megreked növekedésű filodendronok átültetésekor, a növényt vissza lehet vágni. Ez ösztönözni fogja az erőteljesebb növekedést. Más esetben az egészséges filodendronok nem igényelnek metszést az átültetés előtt.

Melyik talaj a legjobb a filodendron növények számára?

A filodendronok átültetésekor ne használjunk egy általános virágföldet. Az univerzális virágföld túl nehéz és hajlamos a tömörödésre.

A filodendronok számára a legjobb talaj a könnyű és gyors vízelvezető képességekkel rendelkező talaj. A legjobb talaj, amit mi is elkészíthetünk, az egy rész virágföldet, egy rész tőzegmohát és egy rész perlitet tartalmaz.

Milyen gyakran kell átültetni a filodendron növényeket?

Nincs megszabott idő arra, hogy mikor kell átültetni a filodendront. Inkább nézzük meg, hogy a gyökerek kinőttek-e már az edényt. Ha ez a helyzet, akkor a filodendron növényt át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.

Általában ez azt jelenti, hogy 2-3 évente át lehet ültetni a növényt. Természetesen minden attól függ, hogy a filodendron fajtájától, és hogy milyen gyorsan növekszik. Ha a környezeti feltételek ideálisak, a filodendron gyorsabban nőhet, és akkor lehet, hogy gyakrabban kell újraültetni.

Miért hagyta abba a filodendron növekedését az átültetés után?

Ha a filodendron átültetés után nem növekszik, akkor azt jelenti, hogy a növekedési feltételek (fény, öntözés, talaj, trágyázás, hőmérséklet stb.) nem megfelelőek. Feltétlenül tekintsük át a filodendron növényápolás alapjait, hogy megtudjuk, van-e változtatás.

Ha azért ültetjük át, hogy frissítsük a talajt, akkor észrevehetjük, hogy a filodendron sokkal jobban kezd fejlődni, miután kicseréltük a talaját.

Előfordulhat az is, hogy a filodendron gyökerei nagyon összenőttek, de egyébként egészséges és normálisan fejlődött, de az átültetés után leáll.

Az átültetett nagy növények gyakori problémája az átültetés okozta sokk, amely sokféleképpen nyilvánulhat meg, mint pl. a növény hervadása vagy fonnyadása, a régi levelek száradása és lehullása, de a növény teljes növekedése is megállhat.

Az átültetési sokk elkerülése érdekében kövessük az alábbi óvintézkedéseket és utókezelési intézkedéseket:

  • Tartsuk a növényt ugyanolyan fényviszonyok, hőmérséklet, talajtípus, öntözési szokás szerint, mint az átültetés előtt.
  • Ne hagyjuk a gyökereket túl sok ideig talaj nélkül, és hasonló mélységbe ültessük, mint az előző edényben.
  • Ne felejtsük el öntözni a növényt az átültetés után, és tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt.
  • Győződjünk meg arról, hogy az edény el van látva vízelvezető lyukakkal, így a felesleges víz kifolyhat.
  • Távolítsuk el az elhalt vagy haldokló leveleket.
  • Tápláljuk a növényt gyenge folyékony növénytáppal.

Végszó

A filodendronok átültetésére azért van szükség, hogy a gyökérgolyónak elegendő tere legyen a fejlődéshez, de a talajt felfrissítsük és ösztönözzük a növény egészséges növekedését is.

A filodendront nem kell túl gyakran újraültetni, de figyeljünk arra, hogyan fejlődik a növény, és hogy a gyökerek nem nőttek ki az edényt.

Kövessük a fent leírt utasításokat, hogy elkerüljük az átültetés okozta sokkot, és biztosítsuk a zökkenőmentes átmenetet az egyik edényből a másikba.

Filodendron
Frissítve: 2021.09.28

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük