Kúszó, szívlevelű filodendron – gondozása, szaporítása, igényei

Mint a legtöbb filodendron fajta esetében, a kúszó filodendron (Philodendron scandens) vagy más néven is ismert szívlevelű filodendron, sem egy olyan szobanövény, ami miatt túlságosan sokat kellene aggódni.

Ez a növény valójában jól bírja az elhanyagolást és a minimális gondozást, így ha nem valami gyakran öntözzük, akkor is jó munkát végezhetünk ennek a növénynek a tartásával.

Ez a növény különféle árnyalatokban kapható, és különböző, érdekes virágdekórt hozhatunk létre, ha irányítjuk a kúszó filodendronon terjedését.

Ebben a cikkben arról lehet olvasni, hogy hogyan kell kezelni és gondozni a kúszó filodendront.

Méret és növekedés

Az 5-10 cm-es leveleivel és vékony száraival, amelyek akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek, a kúszó filodendron egy gyorsan növekvő szobanövény, viszont beltéren kissé lassabban és kisebb méretűre növekszik.

A filodendront kicsinek és bozontosnak tarthatjuk, ha rendszeresen visszavágjuk a makrancos szárakat, vagy ha az otthonunkban lévő hely ezt lehetővé teszi, akkor futtassuk fel valamilyen boltíves vagy rácsos szerkezeten a látványos megjelenés érdekében.

Fényigény

Legjobb a közepes és erős fényt a kúszó filodendron számára. Kerülni kell a közvetlen fényt. A növény fluoreszkáló fény alatt is jól növekszik, így egy irodai környezetbe is ideális növény.

Ha azt vesszük észre, hogy a filodendron levelei sápadtak, kisebbek lesznek, vagy a levelek között túl sok hely van, akkor helyezzük át a növényt egy erős, közvetett fényű helyre.

Ha a levelek megégtek, akkor ez annak a jele, hogy a növény napközben közvetlen fénynek lett kitéve, ezért mindig figyeljünk oda a megfelelő fényviszonyokra.

Vízigény

Trópusi növényként a kúszó filodendron az enyhén nedves talajt kedveli. Ne feledjük, hogy az enyhén nedves talaj nem azt jelenti, hogy vizenyős vagy elázott talaj. Fontos, hogy ne öntözzük túl ezt a növényt.

Ha nem tudjuk magunkat egy rendszeres öntözési ütemtervhez igazítani, akkor az sem probléma, ugyanis a filodendron elvisel egy kis hanyagolást az öntözés területén.

Valójában az a legjobb ha a talaj felső része kissé kiszárad az öntözések között, hogy elkerüljük a túlöntözés okozta esetleges pusztító gombás betegségeket.

Talaj

A kúszó filodendront egy jól szellőző, jó vízelvezető tulajdonságokkal rendelkező virágföldbe érdemes ültetni.

A jobb vízelvezetés érdekében az afrikai ibolya részére ajánlott talajkeveréket érdemes használni, vagy egyéb olyan talajkeveréket, ami perlitet, tőzeget vagy mohát tartalmaz.

Egy jó vízelvezető talaj segít elkerülni azokat a gombás betegségeket, amelyeket a túl sok ideig vízben lévő gyökerek okoznak.

Természetesen a talajtípus önmagában még nem oldja meg a túlöntözéssel kapcsolatos problémákat, ennek ellenére feltétlenül ügyelni kell arra, hogy ne öntözzük túl a kúszó filodendront.

Hő- és páraigény

Az átlagos szobahőmérséklet vagy a 21-24 ° C közötti hőmérséklet ideális a kúszó filodendron számára.

A trópusokon őshonos filodendron a magasabb páratartalmat részesíti előnyben. Ez az oka annak, hogy a filodendron jobban nő a magas páratartalmú helyiségekben, pl. fürdőszobákban és konyhákban.

Ha otthonunk túl száraz, akkor lehet, hogy növelni kell a páratartalmat, legalábbis a növény körül.

Ennek elérésére különféle módok vannak, beleértve a nedves kavicsokkal és vízzel ellátott tálca használatát a filodendron alatt vagy egy egyszerű párásító készülék elhelyezése a növény közelében.

A filodendront a konyhába vagy a fürdőszobába is áthelyezhetjük, ahol magasabb páratartalomnak lesz kitéve.

Míg a több növény egy helyre való összegyűjtése gyors párásító módszerként is működhet, az mégsem javasolt, ugyanis egyes növények kártevőket vagy más betegségeket hordozhatnak, amelyek ártalmasak lehetnek a filodendronra is.

Tápozás

A havi tápozás egy felére hígított, folyékony, kiegyensúlyozott táppal javítja a növény levélzetének az egészségét és növekedési sebességét.

Ősszel csökkenteni kell a tápozás gyakoriságát, és csak 6-8 hetente kell tápozni a növényt. Télen, amikor a növekedés minimális vagy akár teljesen elmarad, akkor akár teljesen le is állathatjuk a tápozást.

Ne vigyük túlzásba a tápozást. A túl sok vagy túl gyakran történő tápozás a növény megégését okozhatja.

Még akkor is, ha a tápot az ajánlott gyakorisággal használjuk, mindig érdemes időnként átöblíteni a talajt vízzel, hogy kimossuk a talajban lévő lehetséges ásványi anyag felhalmozódásokat.

Ültetés

Ha a filodendron egyre nagyobb és erőteljesebben terjed, itt az ideje fontolóra venni az átültetést. Ilyenkor szükségünk lehet egy nagyobb edényre, amely befogadja a gyökereket.

Nagyobb edényre való váltáskor ne vigyük túlzásba – elég ha egy olyan edényt használunk, amely kb. 5 cm-el nagyobb, mint a meglévő.

Mivel az átültetés megterhelhető lehet a növény számára – ezt „ültetési sokknak” nevezzük – ezért törekednünk kell az átültetéssel járó stressz csökkentésére és minimalizálására.

Ennek egyik módja a filodendron megöntözése egy nappal az átültetés előtt. Ez megkönnyíti a növény eltávolítását magából az edényből is.

Arra is szánhatunk egy kis időt, hogy a filodendronon egy kis tisztítást végezzünk, ellenőrizve az esetleges gyökérrothadását, levágva a megrekedt növekedést, az elhalt vagy haldokló leveleket, vagy a sárgára vagy sápadtra vált leveleket.

Az új növekedés ösztönzése érdekében a növény gyökérzetét is lazíthatjuk egy kicsit.

Használjunk egy jó vízelvezető virágföldet, és az átültetés után alaposan öntözzük meg a talajt.

Szaporítás

Ha egy különleges formájú filodendronunk van, amit szaporítani akarunk, könnyedén szaporíthatjuk növényosztással vagy szárdugványok gyökereztetésével.

Ha átültetjük a filodendront, akkor ezt az időt arra is felhasználhatjuk, hogy felosszuk a gyökértömböt, és az új növényeket külön tartályokba helyezzük.

Dugvényokat úgy kell szedni a filodendronról, hogy egy szárcsomó alatt levágjuk ezt. A szárcsomó képes gyökereket hajtani, viszont a filodendron levele önmagában nem képes erre.

A szárdugványt vízben gyökereztetjük, ügyelve arra, hogy gyakran cseréljük ki a vizét. Amikor a gyökerek növekedni kezdenek, áthelyezhetjük a növényt egy kis edénybe.

A szárdugványt közvetlenül földben is gyökereztethetjük. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves, meleg legyen, és ne érje közvetlen napfény.

Végszó

Miután a kúszó filodendronnak jó minőségű talajt, optimális hőmérsékletet, megfelelő fényviszonyokat és öntözést biztosítottunk, nem fogunk különleges problémákba ütközni a tartása során.

Ha nyáron a szabadban tartjuk a filodendront, vigyázzunk a hőmérséklet változásokra az ősz végén. A hideg idő beálltával vigyük vissza egy beltéri helyszínre a növényt.

Egy másik fontos dolog, amire figyelni kell, a túlöntözés, különösen, ha a filodendront olyan talajba ültetjük, amely nem rendelkezik jó vízelvezető tulajdonságokkal. Kerüljük a tömörödésre hajlamos vagy nagy vízvisszatartású talajt.

Filodendron   Szobanövények
Frissítve: 2020.09.12

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük