Filodendron szaporítása – teljes útmutató

A filodendronok talán a legszebb beltéri növények – könnyen tarthatok, nem igényesek, és szinte bárki, még nagyon kezdők is, könnyen elboldogulnak velük. De más előnyük is van – a filodendronokat szuper könnyű szaporítani.

A filodendronok tartásáról és gondozásáról már írtam, ezért ebben a cikkben a filodendron növények szaporításának különböző módjaira összpontosítok.

Három egyszerű módja van a filodendron szaporításának, és itt minden módszert bemutatok, így kiválaszthatjuk azt ami a legjobban megfelel számunkra és persze azt, amellyel egy adott filodendron fajtát lehet szaporítani.

Filodendron szaporítása dugványokkal

A dugványokkal való szaporítás főleg a kúszó filodendronok eseteben érdemes választani.

Fogjunk egy éles kést vagy ollót, és válasszunk egy egészséges szárat, amelyen pár levél van. A dugványok körülbelül 10-15 hosszúnak kell legyenek.

Gyűjtsünk be néhány szárvágást arra az esetre, ha egyes dugványok nem hajtanak gyökeret, vagy valamilyen okból nem életképesek.

A következő cél a dugvanyok gyökereztetése. Itt két lehetőségünk van:

  • Gyökeresedés vízben
  • Gyökereztetes talajban

Mindkét módszer jól működik, mindkettő sikeres gyökerezéshez vezet, tehát valójában preferencia kérdése. Megemlítem azonban, hogy számomra könnyebb a cserépben való gyökeresedés, mivel nem kell bajlódnia az átültetéssel és a vízcserével.

A vízben való gyökerezés előnye, hogy valóban láthatjuk a gyökerek kihajtását, így sokkal könnyebben követhetjük a dugványok fejlődését.

Függetlenül attól, hogy vízben vagy cserépben gyökereztetjük, a dugványokat végét érdemes gyökereztető hormonba mártani, hogy felgyorsítsuk a gyökeresedési folyamatot. De ez nem kötelező. A dugványok gyökeresedni fognak a gyökérpor nélkül is.

Amikor vízben gyökértétjük a filodendron dugványt, az alsó levelet távolítsuk el és úgy helyezzük az edénybe, hogy legalább egyik levélcsomó vízben legyen. Cseréljük ki a vizet 2-3 naponta, vagy szükség szerint.

Ha talajban gyökereztetjük a filodendront, akkor mindig tartsuk a talajt nedvese, de sose legyen túlzottan vizes. Az edényt helyezzük egy világos és meleg helyre, úgy hogy, csak közvetett napfény érje.

Mindössze 2-3 hét múlva gyökereknek kell megjelenniük, és a szárvágáson új leveleknek is ki kell törniük.

Nagyjából 2-3 heten belül a gyökerek kihajtanak és a dugvány mar új leveleket is hoz. Ha ez nem történik meg, akkor valószínű a dugvány nem kap elég fényt vagy a hőmérséklet nem megfelelő.

Filodendron szaporítása bujtással

A bujtás is viszonylag egyszerű módja a filodendron szaporításának, de ebben az esetben, nem kell levágni a növényről a szárat.

Próbáltam bujtassál szaporítani a Philodendron Hastatumot, és nagyszerű eredményeket értem el.

Ehhez a szaporítási módszerhez, válasszunk egy jól kifejlett, egészséges, vastag szárat, amelynek esetleg már léggyökerei is vannak.

A levélcsomó körül a kis léggyökerek (vagy megkeményedett dudorok, ahol új növekedés jelent meg) köre tekerjünk nedvesített mohát, majd ezt egy csomagoló fóliával tekerjük körbe.

Olyan szarat válasszunk aminek van legalább 2-3 levélcsomója, és a legalsó levélcsomóra helyezzük ezt a nedves mohát.

A mohát időnként permetezzük vízzel, és néha ellenőrizzük, hogy hajtott-e mar gyökereket. Hetek vagy pár hónap is eltelhet, amíg a gyökerek elég nagyok lesznek az átültetéshez.

Ha a gyökerek elég nagyok, vágjuk le a szárát a gyökerek alatt, de hagyjunk egy kis szárat a gyökerek alatt is. Ültessük egy jó minőségű talajba, locsoljuk és élvezzük az új növényt!

Filodendron szaporítása növényosztással

Egyes filodendron fajták, mint például a Philodendron Bipinnatifidum vagy a Philodendron Hope Selloum, könnyen szaporíthatok növényosztással.

Az osztás, mint szaporítási módszer ugyanolyan egyszerű, mint a többi, de a legjobb, ha ezt a filodendron átültetésekor végezzük.

Átültetéskor, egyszerűen vágjuk el a gyökereket egy tiszta, éles késsel, ügyelve arra, hogy minden részen maradjon szár és levél. Helyezzük a növényeket külön edénybe, jó minőségű talajba, és gondozzuk őket ugyanúgy tovább.

Átültetés után néhány levél elsárgulhat. Ez az átültetési sokk hatása, ami legtöbb növénynél így jelentkezik. Az elhalt levelek eltávolítása a növényt új levelek hajtására ösztönzi majd.

Filodendron virágföld keverék

Mivel a filodendronok a nedves talajt szeretik, egy olyan talajkeverékre van szükségük, amely a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Könnyen lefolyik
  • Megtartja a nedvességet a növény számára
  • Tápanyagokban gazdag
  • Jól szellőzik

Ha azon gondolkodunk, hogy a filodendront általános virágföldbe ültetjük, akkor ezt most felejtsük el. A szokványos virágföld túl nehéz és túl sűrű, ezert sok vizet tart vissza, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a gyökérrothadás.

Ehelyett tőzeg alapú keveréket válasszunk vagy készítsünk mi magunk.

A filodendronok tőzegmohában is nőhetnek, de ennek hiányában kókuszrostot vagy homokot (50%) keverjünk virág-földel (30%) és komposzttal (20%).

Alternatív megoldásként egy rész perlitet vagy durva homokot, egy rész virág-földel és egy rész kókuszrosttal keverhetünk össze.

A tőzeg, a perlit, a homok, a komposzt és a kókuszrost kiválóan alkalmas a vízelvezetésre és a lévégáramlás javítására, mindkettő elengedhetetlen a filodendronok egészséges fejlődéséhez.

Filodendron szaporítása magról

Igen, technikailag lehetséges a filodendron magról való szaporítása, feltételezve, hogy ezeket a magokat mi magunk szedtük vagy megbízható helyről szereztünk be.

Nem javaslom a filodendron magok online vásárlását, mert általában ezek megbízhatatlanok, és legtöbbször nem csíráznak, vagy egyszerűen nem azok a magvak érkeznek, amelyeket megvásároltuk.

Kipróbáltam a Philodendron Selloum magvak csíráztatását, amelyeket online vásároltam, és sajnos egyik mag sem kelt ki.

A filodendron magokat nehéz beszerezni, különösen, mivel néhány filodendron, például a Selloum virágzása 15 évet vehet igénybe, és csak nagyon ritkán virágzik belterén, ha egyáltalán.

Még életképes magvak esetén is akár négy hetet vehet igénybe míg a magvak kicsíráznak. Ezért a magvakból történő szaporítás nem egyszerű és nem gyors módszer a filodendronok szaporítására.

Végszó

Ha az általam leírt három szaporítási módszer egyikét használjuk a, akkor nagyon sok filodendron növényünk lehet. Az a lényeg, hogy egészséges növényt szaporítsunk.

Számomra a dugványok gyökereztetése legegyszerűbb a három módszer közül, csak azért, mert gyors és magas a siker aránya, de a másik két módszer is jól működik.

A filodendronok nagyszerű szobanövények, különösen azok számára, akik a leveles növényeket jobban kedvelik mint a virágzó növényeket.

Filodendron
Frissítve: 2021.09.30

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük