Filodendron növények metszése és visszavágása

Trópusi növények lévén a filodendronok meleg hőmérsékletnek örvendenek, és szobanövényként teljesítenek a legjobban. Könnyen gondozhatók, és nagyon gyorsan nőnek, ezért valamikor vissza kell vágni őket.

Annak ellenére, hogy nem igényelnek nagy metszést, ajánlott a filodendron rendszeres időközönkénti visszavágása, különben túl nagy lesz a környezetéhez képest.

A visszavágásával megszabadulhatunk az elhalt levelektől, de ugyanakkor egészséges ágakat is levághatunk, hogy vadonatúj növényt szaporítsunk belőle.

Ebben a cikkben néhány alapvető kérdésről lehet olvasni a filodendron metszésével kapcsolatban.

További tippekről és trükkökről is lehet olvasni ebben a cikkben, hogyan, mikor és miért vágjuk vissza a növényt!

Miért érdemes visszavágni egy filodendront?

A filodendron növények nagyon gyorsan nőnek és élvezik a meleg, napos környezetet.

Azonban amikor a filodendron növények visszavágásáról van szó, növény gondozója különböző okok miatt megragadhatják a metszőollót.

Íme néhány példa arra, hogy miért érdemes fontolóra venni a filodendron visszavágását:

 • Ha új növekedést szeretnénk ösztönözni, ne féljünk a sérült szárak vagy levelek levágásától. Pár hét múlva vadonatúj, egészséges szárakkal, levelekkel jutalmaz meg minket a növény.
 • Az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek visszavágják növényeiket, az, hogy egyszerűen kinövik a szobájukat vagy a környezetüket.
 • A növény metszésével megszabadulhatunk a sárga, sérült vagy öreg levelektől és száraktól, így egészségesebb megjelenést kölcsönözhetünk a növénynek.
 • A növényt szaporíthatjuk egészséges szárak levágásával és átültetésével.

Hogyan vágjuk vissza a filodendront?

Attól függően, hogy miért szeretné valaki visszavágni a filodendront, három különböző módon vághatja vissza ezt a növényt.

Nézzük mindegyiket:

– Vágjuk le a régi / sárga szárakat és leveleket

Az idős vagy sérült sárga levelek és szárak levágása elengedhetetlen dolog, amelyet időnként meg kell tenni. A levelek levágásához éles kést vagy metszőollót használhatunk. Íme a lépések:

 • Fogjuk meg óvatosan a sérült szárakat, és próbáljuk elhúzni a növény többi részétől.
 • Miután megbizonyosodtunk arról, hogy nem teszünk kárt az egészséges szárakban vagy levelekben, vágjuk le a kiválasztott szár tövét, ahol találkozik a növény törzsével.
 • Bizonyos esetekben észrevehetjük, hogy egyes levelek megsárgultak, így nem kell levágni az egész szárat. Vágjuk le a levelet a csomó felett.
 • Ha elkészültünk, ne felejtsük el megöntözni a növényt, ez csökkenti a növény által a metszés során okozott stresszt.

– Vágjuk vissza a filodendront, hogy illeszkedjen a környezetéhez

Egy másik gyakori ok, amiért az emberek szükségét érzik a filodendron visszavágásának, az, hogy méretben kinövik a szobájukat. Az előző módszerhez hasonlóan metszőollót, éles kést vagy ollót is használhatunk.

Vessünk egy pillantást a növény metszésének lépéseire, annak méretének megőrzése érdekében:

 • Törekedjünk a leghosszabb szárak vagy levelekvisszavágására, amelyek a legidősebbek, és valószínűleg hamarosan megsárgulnak.
 • Miután azonosítottuk őket, vágjuk le a szárakat a csomó felett, ahol csatlakoznak a növényhez.
 • A legidősebb szárak hajlamosak a talaj alá süllyedni. Ebben az esetben vágjuk le őket a talajvonalnál.
 • Az utolsó lépés a növény alapos öntözése közvetlenül a metszés után.

– Vágjuk vissza a filodendront a szaporításához

Amint azt a cikk elején említettem, a filodendront szaporítás céljából is lehet metszeni. Számos filodendron fajta nagyon drága, ezert is érdemes lehet szaporítani ezeket a növényeket.

Íme a lépések, hogyan lehet ezt sikeresen végrehajtani:

 • A növény szaporításához válasszunk egy hosszú, egészséges szárat. Ügyeljünk arra, hogy a szárnak legalább három nagy levele legyen.
 • Vágjuk le a szárakat közvetlenül az egészséges levél felett. Megpróbálhatjuk közvetlenül a csomónál is levágni.
 • Lehetőség szerint a szaporító szár 10-15 cm legyen
 • A szaporító szár levágása után azonnal öntözzük meg a növényt.
 • Készítsünk elő egy edényt, és helyezzük a szárat 4-5 cm mélyre a talajba.
 • Öntözzük a talajt, amíg nedves lesz.
 • Helyezzük az edényt erős, közvetett napfényre, és ne felejtsük el nedvesen tartani a talajt; 2 hét után új levelek jelennek meg.

Mikor érdemes visszavágni egy filodendront?

Míg a filodendront egész évben biztonságosan lehet metszeni, a metszés ütemezésének legjobb ideje tavasszal vagy ősszel van.

Ha a cél a sárga vagy sérült levelek és szárak eltávolítása, akkor az év bármely szakában könnyedén vissza lehet vágni a növényt.

A metszési eljárás megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a szerszámokat megfelelően sterilizáltuk alkohollal, hogy eltávolítsuk a szennyeződést illetve az esetleges betegségeket.

Így megakadályozhatjuk, hogy a betegségeket okozó baktériumok friss vágásokba kerüljenek, és kárt okozzanak a filodendron növény növekedésében.

Ajánlott a haldokló filodendron leveleket visszavágni?

A válasz igen. Miután a filodendron levél megsérült, nincs visszaút, ezért vissza kell vágni. Amikor elszíneződött, elhervadt, beteg vagy sérülést észlelünk, ne habozzunk, vágjuk le.

Ez friss és egészséges megjelenést kölcsönöz a növénynek. Ezenkívül a metszés elősegíti, hogy a növény új szárakat és leveleket hajtson.

Újra lehet ültetni a filodendron levél dugványokat?

A filodendront nem lehet levéldugványokkal szaporítani. A filodendron növényeket szárakkal lehet szaporítani. A szaporító száron azonban legalább három egészséges nagy levél kell legyen, azonban levelek kerülhetnek talajba, csak a szár.

Végszó

Összefoglalva, néhány fontos oka van annak, hogy a filodendron növényeket időnként visszavágjuk.

Legyen szó szaporításról, növekedésösztönzésről, karbantartásról vagy méretszabályozásról, a cél az, hogy a filodendron metszése nemcsak friss megjelenést kölcsönöz a növénynek, hanem segít abban is, hogy a legjobbat hozzuk ki növényből.

Követve a fent említett tippeket és lépéseket a metszés módszereivel és ütemezésével kapcsolatban, élvezhetjük a frissen metszett vagy szaporított filodendron növényeket szerte a lakásban.

Filodendron
Frissítve: 2021.09.24

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük