Bársonylevelű filodendron – gondozása, szaporítása, igényei

A bársonylevelű filodendron (Philodendron hederaceum), más néven Micans filodendron nem rendelkezik fényes, zöld levelekel, mint a népszerű szívlevelű filodendron.

Ennek a bájos növénynek bársonyos textúrájú, szív alakú levelei vannak. A levelek felső része zöldes, bronz színű, alsó része pedig vörösesbarna, de ez nagyon függ a fényviszonytól.

A levelek hosszú, kecses szárakon nőnek. Ez egy könnyen gondozható, különleges megjelenésű növény, amely függőkosárban vagy asztalon, virágedényben is jól néz ki.

Fényigény

A bársonylevelű filodendron a világos helységeket, közvetett fényt kedveli, de a közvetlen napsütést nem bírja, mivel ez levélégest okoz.

Ez a növény túléli a gyengébb fényviszonyokat is, de akkor nagyon lassan növekszik.

Vízigény

Az öntözés előtt hagyjuk kiszáradni a talaj felső egyharmadát; majd utána alaposan öntözzük meg, úgy hogy a víz kifolyjon az edény alján lévő csepegtető lyukakból.

Soha ne engedjük, hogy a bársonylevelű filodendron vízben üljön. Télen, amikor a növény pihen, hagyjuk, hogy a talaja még jobban kiszáradjon.

Tápozás

Tavasszal és nyáron havonta tápozzuk a bársonyos levelű filodendront egy kiegyensúlyozott szobanövény-táppal, amelyet az ajánlott erősség felére hígítunk. Ősszel és télen minden második hónapban kell csak tápozni ezt a növényt.

Ez egy gyorsan növekvő növény, és ha az új levelek kicsik, vagy a növény nem növekszik, akkor több növényi tápra lehet szüksége.

Hőigény

A bársonylevelű filodendron napközben a 18 – 24 °C közötti, éjszaka pedig a 13 °C feletti hőmérsékletet kedveli.

Páraigény

A bársonylevelű filodendron jól növekszik normál háztartási páratartalom mellett.

Kártevők

A levéltetvek, a takácsatkák, a pajzstetvek és a teknőspajzstetvek gyakran megtamadjak a bársonylevelű filodendront.

Betegségek

A túlzott öntözés okozta gyökérrothadás a fő oka a bársonylevelű filodendron betegségeinek és pusztulásának.

Talaj

Használjunk egy jó minőségű, gyors vízelvezető, laza talajt, amely jelentős mennyiségű szerves anyagot tartalmaz.

Ültetés

Akkor ültessük át, amikor a filodendron gyökerei már benőtték a meglévő edényt.

Egy nem túlzottan nagy méretű edénybe ültessük át a növényt, és győződjünk meg arról, hogy az új edénynek vannak vízelvezető lyukak az alján.

Visszavágás

A hosszú szárakat agresszívan és gyakran vissza kell vágni, hogy a növény terebélyes maradjon, és ne legyen túl hosszú és vékony.

Ne használjunk levél fényesítő termékeket a bársonylevelű filodendronon.

Szaporítás

Tavasszal és kora nyár elején szárdugványokkal lehet szaporítani a bársonylevelű filodendront. Ezek a szárdugványok nagyon jól és gyorsan gyökereznek vízben.

Levegő tisztítás

A bársonylevelű filodendron a levegőt is tisztítja, ugyanis eltávolítja a formaldehidet a levegőből. A formaldehid egy vegyszer, amely a szigetelésben, a padlóburkolatokban, a tisztítószerekben, a préselt fában és még a papírtörlőben is megtalálható.

Mérgező növény?

A bársonylevelű filodendron kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz, ezért kisgyermekektől és háziállatoktól távol kell tartani.

Ez a növény 1-es toxicitási szinttel rendelkezik, vagyis enyhén mérgezőnek tekinthető.

Filodendron   Szobanövények
Frissítve: 2020.10.22

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük