Begónia – gondozása, szaporítása, virágzása, betegségei

Bár sokan a begóniákat kültéri, kerti növényként ismerik, szobanövénynek is kiváló választás, he egy egész évben virágzó növényt szeretnénk.

A begónia eredetileg Dél-Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Közép-Amerika trópusi, nedves régióiból származtak, ezért igényelnek magas a páratartalom igényük.

Több mint 1500 begóniafajta létezik, amelyek a szár, a rizóma vagy a gumó szerint lettek osztályozva. Egyes fajták, például a királybegónia (Begonia Rex) vagy a Vaskereszt begónia levelei rendkívül színesek.

Más fajták, például a Rieger begónia, gyönyörű virágokkal rendelkeznek. Vannak olyanok, mint például a pöttyös levelű begónia, amely szép virágokkal és levelekkel rendelkeznek.

Minden begónia növénynek aszimmetrikus levelei, vastag zamatos száruk és fürtökben növekvő virágaik vannak.

Ezeket a növények mérgezőek, ezért a begóniákat háziállatoktól és gyermekektől távol kell tartani.

Fényigény

Noha a begónia bizonyos fajtái alkalmazkodnak az alacsonyabb fényhez, a legtöbb begóniának közepes vagy erős közvetett fényre van szüksége. Minél jobb a fényviszony, annál több virágot termel majd a begónia. A levelek és virágok lehullanak, ha túl alacsony a fény.

Vízigény

A begóniát csak akkor locsoljuk, ha  talaj felső része kiszáradt. A túl sok víz penészesedést vagy gyökérrothadást okoz. Óvjuk a leveleket a víztől, mivel e rá kerülő vízcseppek a levél rothadását okozhatják.

Tápozás

A begóniát havonta egyszer egy magas foszfortartalmú növényi táppal locsoljuk, hogy pótoljuk a tápanyagot. Soha ne locsoljuk a tápot száraz talajra, mivel gyökérkárosodást okoz. Nedvesítsük meg a talajt tápozás előtt.

Hőigény

A begónia a hűvösebb hőmérsékletet kedveli, ilyenkor sokkal hosszab ideig virágzik. A begónia részére a 18-24 °C közötti hőmérséklet az ideális.

Páraigény

A begóniának nagy páratartalomra van szüksége ahhoz hogy viágozzon. A növény körüli páratartalmat úgy növelhetjük, ha a növényt egy nedves, kavicsos tálcára helyezzük, vagy egy kis párásítót rakunk a növény közelébe.  A páratartalmat úgy is növelhetjük ha több növényt egymáshoz közel csoportosítunk, viszont ez betegségeket okozhat a szellőzés és légaramlat hiány miatt.

Virágzás

Minél erősebb a fény, annál több virágot termel a begónia, azonban a közvetlen napfény megégeti a virágokat.

Kártevők

A begóniákat számos  kártevő támadhatja meg. A pajzstetű elég sok kárt tud okozni a növényben, ha bejut a lakásba.

Betegségek

A begóniákra a magas páratartalom iránti igény miatt a lisztharmat komoly problémát jelent.

Az kertészetekben megvásárolható gombaölő szerek általában a legjobb módszer lisztharmat kezelésére a bagóniákon.

A penész is gondot okozhat, ennek megakadályozása érdekében biztosítsunk jó légáramlást és tartuk a leveleket szárazon.

Talaj

A Begonia növényeknek gazdag, jól szellőző talajra van szükségük, amelyen gyorsan átfolyik a víz. Az afrikai ibolya ültetésére használt talaj jó választás.

Ültetés

Használjunk egy kis agyag vagy terrakotta edényt a begónia esetében; ez segíti a talaj gyors kiszáradását és megakadályozza a gyökérrothadást.

Visszavágás

Az elhalt vagy beteg leveleket, illetve hervadt virágot távolítsuk el a begóniáról, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását. A hosszú szárokat vágjuk vissza, hogy a növény kompakt és sűrű maradjon.

Szaporítás

A begónia növényeket könnyen lehet szaporítani szár- vagy a levéldugványokkal. Letört szárat vagy levelet helyezzük nedves talajba vagy vízbe, ami néhany nap múlva már gyökerezni kezd.

Mérgező növény

A begónia mérgező növény, melyek 1-es számú toxicitási szintje vannak. Különösen rossz hatást váltanak ki kutyákra és macskákra, ha a növény valamely részét elfogyasztja a házikedvenc. Gyerekektől is tartsuk távol a növényt.

Miért hullanak a begónia levelei?

A hirtelen, nagy számban lehulló leveveleket általában a környezet hirtelen változása vagy a növény gondozása okozza; például egy hirtelen hőmérsékletváltozas, a talaj kiszáradása vagy hosszan tartó túlzott nedvessége, akar a fényviszonyok drasztikus változasa is okozhatja.

Miért fehéredik a begónia levele?

A begónia levelein található fehér foltok általában azt jelentik, hogy a növényt közvetlenül éri a napfény és elégeti a leveleket. A legtöbb begónia inkább az erős közvetett fényt részesíti előnyben, azonban néhány begónia fajtát közvetlenül napfényben is lehet tartani. Ilyenkor a növényt fokozatosan hozzá kell szoktatni a napfényhez.

Hogyan serkentsük a begónia virágzását?

A begóniák, akár csak vitorlavirágok, többet és gyakrabban virágoznak erős fényben. Ha azt szeretnénk hogy a begónia többet és gyakrabban virágozzon, vigyük fényesebb helyre, csökkentsük a tápozást, és hagyjuk, hogy a talaj egy kicsit kiszáradjon. Ez arra ösztönözi a begóniát, hogy több virágot termeljen.

Mi okozza a szürke foltokat a begónia levelein?

A begónia levelein megjelenő szürke por egy gyakori növényi betegségre utal, ez a lisztharmat. Távolítsuk el a növény beteg leveleit és szárait és hagyjuk a taljat jobban kiszáradni. Tartsuk a leveleketet is szárazon, és biztosítsuk a jó légáramlást a növény körül. Ha ez nem oldaj meg a fertőzést, permetezzük be a begóniát egy gyenge gombaölő szerrel.

Szobanövények
Frissítve: 2020.05.05

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük